Έντυπη Έκδοση

Ο Αγαμέμνων μας διδάσκει

Η ΚΑΡΥΟΦΥΛΛΙΑ Καραμπέτη και ο Μηνάς Χατζησάββας, πολύπειρο θεατρικό ζευγάρι, συμπράττουν για πολλοστή φορά στον «Αγαμέμνονα» του Αισχύλου, παράσταση που τη Δευτέρα παρουσιάζεται στο Ηρώδειο.

Η παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, που σκηνοθέτησε η Νικαίτη Κοντούρη, είναι το πρώτο μέρος της αισχυλικής τριλογίας «Αγαμέμνων» - «Χοηφόροι» - «Ευμενίδες», η οποία τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στην Αθήνα το 458 π.Χ.

Ο βασιλιάς Αγαμέμνων επιστρέφει στο Αργος νικητής, έπειτα από το δεκαετή Τρωικό πόλεμο. Δεν είναι μόνος. Μαζί του φέρει την ιέρεια του Απόλλωνα, Κασσάνδρα, ως σκλάβα κι ερωμένη. Η βασίλισσα Κλυταιμνήστρα θα τον σφάξει μαζί με τον εραστή της τον Αίγισθο.

Οπως σημειώνει η σκηνοθέτις: «Στη συγκλονιστική ποιητική δημιουργία του Αισχύλου αναγνωρίζουμε την τάξη των παλαιών Αρχών και των αρχαίων θεών του κόσμου, που ορίζουν και τιμωρούν την ύβριν. Οι ήρωες της τραγωδίας συνθλίβονται από το βάρος της ευθύνης που φέρουν και ταυτόχρονα την αδυναμία της ανθρώπινης φύσης να υπερβεί το πεπρωμένο της».

Συγχρόνως, προσθέτει: «Εργα όπως ο "Αγαμέμνων" μας διδάσκουν να φροντίζουμε τη δημοκρατία, υπογραμμίζοντας την ευθύνη του πολίτη».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Παραστάσεις
Θέατρο