Έντυπη Έκδοση

40 ταινίες για τον Αλιέντε

Το πρωινό της 11ης Σεπτεμβρίου 1973 δολοφονείται ο Σαλβαδόρ Αλιέντε και εγκαθιδρύεται στη Χιλή φασιστική δικτατορία, που επί 17 χρόνια φυλάκισε, βασάνισε και δολοφόνησε χιλιάδες Χιλιανούς (και όχι μόνο). Ηταν η τελευταία ημέρα ενός ονείρου και η πρώτη που ο δολοφονημένος πρόεδρος πέρναγε στη σφαίρα του μύθου.

Με αφορμή τα 40 χρόνια από το θάνατο του Σαλβαδόρ Αλιέντε, η New Star, σε συνεργασία με το Fundacion Salvador Allende και υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Δημοκρατίας της Χιλής, πραγματοποιεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ (5-11 Σεπτεμβρίου) με 40 ταινίες και ντοκιμαντέρ για τη ζωή του μεγάλου ηγέτη και την ιστορία της Χιλής. Το φεστιβάλ, σύμφωνα με τους διοργανωτές, «είναι μία ευκαιρία να γνωρίσουμε την ιστορία της Χιλής μέσα από πραγματικά ντοκουμέντα, μια ευκαιρία να κατανοήσουμε το μεγαλείο ενός ξεχωριστού ηγέτη.

Μια ευκαιρία να δούμε την αλήθεια της δικής μας πραγματικότητας μέσα από τα βιώματα άλλων λαών, να ξαναρχίσουμε να κουβεντιάζουμε πολιτικά μέσα και έξω από τους κινηματογράφους». Ο Αλιέντε διατηρεί μια ξεχωριστή θέση στην πολιτική ιστορία, γιατί υπερασπίστηκε το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία, την ύψιστη γι'αυτόν αξία, προϋποθέτοντας έναν υψηλό βαθμό κοινωνικής συνείδησης.

Υπήρξε μια εξέχουσα περίπτωση πολιτικού που ενστερνίστηκε βαθιά το δημοκρατικό ανθρωπισμό και την έννοια της ελευθερίας. Το μεγαλείο του Σαλβαδόρ Αλιέντε δεν βρίσκεται μόνο στην ηρωική πράξη του θανάτου του. Ανιχνεύεται στην πίστη και τη συνέπεια του προς τη δημιουργία μιας ανώτερης κοινωνίας, όπου θριαμβεύουν ο ανθρωπισμός και η δημοκρατία, αλλά και στην επίμονη προσπάθειά του να το καταφέρει.

Το μεγαλείο του βρίσκεται στο ότι πρότεινε μια ζωή πέρα από δόγματα, βασισμένη στη λογική και όχι στα όπλα, στη δημοκρατία και όχι στην καταπίεση. Μία από τις πιο χαρακτηριστικές του φράσεις που συνοψίζει την προσωπικότητά είναι και η εξής: «Ο σεβασμός του άλλου, η ανοχή προς τους υπολοίπους είναι από τα πιο πολύτιμα πολιτιστικά αγαθά που έχουμε».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Ταινίες/Σήριαλ/Παραγωγές
Κινηματογράφος
Φεστιβάλ