Έντυπη Έκδοση

Η ενότητα μέσα στην πολλαπλότητα

Σήμερα η Μεσόγειος φλέγεται. Στις αφρικανικές ακτές της η μετάβαση από την εποχή των δικτατόρων στην εποχή της δημοκρατίας και ο ρόλος του Ισλάμ σε αυτή τη μετάβαση προκαλούν βίαιες κοινωνικές ζυμώσεις.

Στη Μέση Ανατολή το Παλαιστινιακό παραμένει μια ανοιχτή πληγή χωρίς προοπτικές υπέρβασής του. Η Συρία βιώνει έναν αιματηρό εμφύλιο, ενώ στην Τουρκία η «οικονομική άνθηση» της εποχής Ερντογάν δεν μπορεί να κρύψει τις έντονες και πολύμορφες αντιθέσεις στους κόλπους της τουρκικής κοινωνίας, όπως εκδηλώθηκαν με τα γεγονότα της πλατείας Ταξίμ τις τελευταίες εβδομάδες.

Στις βόρειες ακτές της Μεσογείου, η οικονομική κρίση αποδιαρθρώνει κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών, το φάσμα της οικονομικής υποτέλειας στους Βορειοευρωπαίους και υπερατλαντικούς δανειστές απειλεί να διαρρήξει ισχυρούς διευρωπαϊκούς δεσμούς, που χτίστηκαν βήμα βήμα τις τελευταίες δεκαετίες, και η προοπτική των κοινωνικών εκρήξεων δεν φαντάζει πια τόσο απίθανη.

Πώς απαντά σε όλα αυτά ο Πορσέλ; Ζητά από τους κατοίκους αυτής της ευλογημένης περιοχής του κόσμου να αναζητήσουν συνειδητά τους κοινούς τους δρόμους, να αναζητήσουν την ενότητα μέσα από την πολλαπλότητα. «Δεν δέχομαι η Μεσόγειος να θεωρείται απλώς μια σοφίτα με σκοτεινά προβλήματα, μολονότι αυτά αφθονούν. Υπάρχουν, βέβαια, αρχίζοντας από το φονταμενταλισμό και τον υπερπληθυσμό των νότιων ακτών της.

Η Αναγέννηση όμως, ίσως η τελευταία εποχή της ανθρωπότητας που τη θεωρούμε απολύτως επιτυχημένη, υπήρξε επίσης ένας κόσμος ατελείωτων πολεμικών συγκρούσεων και ιδεολογικών διαιρέσεων. Ο άνθρωπος είναι ο αγώνας του ανθρώπου και συνάμα το ιδανικό του ανθρώπου, χωρίς να υπάρχει γι' αυτόν άλλος στόχος από "μια συνεχή μετάβαση από τη μία κατάσταση στην άλλη", όπως στοχαζόταν ο ιστορικός Ιμπν Χαλντούν από το Μαγκρέμπ».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Εικαστικά
Κριτική βιβλίου
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Βιβλίο