Έντυπη Έκδοση

Επίσκεψη από την ... Εύα Στάμου*

Η καυστική πένα του Ασουλίν διεισδύει στο γοητευτικό κόσμο της γαλλικής μεγαλοαστικής τάξης, περιγράφοντας με μοναδική γλαφυρότητα ένα δείπνο μεταξύ διανοουμένων, τεχνοκρατών και πολιτικών που παρατίθεται από την «τέλεια» οικοδέσποινα κυρία Ντι Βιβιέ στο αριστοκρατικό, έβδομο διαμέρισμα του Παρισιού.

Το βιβλίο «Οι προσκεκλημένοι» (εκδόσεις Πόλις) λειτουργεί σε δύο τουλάχιστον επίπεδα.

Σε πρώτο επίπεδο έχουμε μία καλογραμμένη ιστορία χαρακτήρων, μία πινακοθήκη προσωπικοτήτων με τις ιδιαιτερότητες και τα πάθη τους, μία παρέα διαφορετικών ανθρώπων που τους χωρίζουν πολλά μα τους ενώνει η κοινωνική τάξη και η πεποίθηση ότι οι κανόνες του savoir vivre είναι το νήμα που διατηρεί την αρμονία όλων όσα έχουν αξία στην καθημερινότητά τους.

Σε δεύτερο επίπεδο, η ιστορία αποτελεί ένα σχόλιο για την κοινωνική συνοχή, τη διαφορετικότητα, τη μετανάστευση και τον αποκλεισμό κάθε είδους «ξένου». Ο ομοφυλόφιλος διανοούμενος, η ιδιόρρυθμη Κριστίνα, η όμορφη και μορφωμένη Σόνια, υπηρέτρια αραβικής καταγωγής που προκαλεί σύγχυση στους υπόλοιπους ήρωες ανατρέποντας τις προκαταλήψεις τους, συνιστούν αριστοτεχνικά σχεδιασμένα πορτρέτα. Ο στοχασμός του συγγραφέα ολοκληρώνεται με τις αναφορές στους εβραίους ως παράδειγμα «προσκεκλημένων» που δεν έχουν ποτέ γνωρίσει την πλήρη αποδοχή και ενσωμάτωση. Ενα μυθιστόρημα που προσεγγίζει καίρια ζητήματα της εποχής μας, με τα εργαλεία της κλασικής λογοτεχνίας. *Ψυχοθεραπεύτρια

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Κριτική βιβλίου
Βιβλίο