Έντυπη Έκδοση

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ

Αλλα έλεγε από τον ΙΟΒΕ ο Στουρνάρας

Με το σκεπτικό ότι θέλει να αυξήσει τα έσοδα ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας δήλωσε χθες ότι δεν θα μειώσει το φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Ωστόσο, πέρυσι το χειμώνα το Δημόσιο ζημιώθηκε με περίπου 280 εκατ. ευρώ λόγω πτώσης της κατανάλωσης σε όλα τα καύσιμα. Η πτώση της κατανάλωσης μόνο στο πετρέλαιο θέρμανσης έφθασε στο 68%, σύμφωνα με τους πρατηριούχους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για την περίοδο Οκτωβρίου 2012-Φεβρουαρίου 2013, προκύπτουν τα εξής:

* Από την εξίσωση (μετά από αύξηση) του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης ως προς το πετρέλαιο κίνησης προέκυψαν 100 εκατ. ευρώ περισσότεροι φόροι.

* Συνολικά όμως από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα προέκυψαν μειωμένα έσοδα κατά 280 εκατ. ευρώ.

* Μόνο το 30% των δικαιούχων εισέπραξαν το επίδομα θέρμανσης.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας κατέληξε χθες λέγοντας ότι «οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης εξισώθηκαν για να αντιμετωπιστεί το λαθρεμπόριο».

Ωστόσο, οι αυξήσεις στο πετρέλαιο στηρίχθηκαν σε προηγούμενη μελέτη του ΙΟΒΕ, που έγινε όταν ο ίδιος ήταν επικεφαλής. Η μελέτη δείχνει ότι η εξίσωση του φόρου προς τα πάνω (το σενάριο που εφαρμόζεται) δίνει 30% αυξημένα έσοδα από πάταξη του λαθρεμπορίου και 70% αυξημένα έσοδα από φόρους.

Ο στόχος είναι οι φόροι κι όχι το λαθρεμπόριο. Αλλά ούτε φόροι έρχονται πια, έπειτα από πέντε χρόνια συνεχούς ύφεσης και φορομπηχτικών πολιτικών προς τα συνήθη υποζύγια.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Επιδόματα
Πετρέλαιο/Πετρελαϊκές εταιρείες
ΙΟΒΕ
Υπουργείο Οικονομικών
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική