Έντυπη Έκδοση

Για διατάραξη της «Χρυσής» ειρήνης!

Μια δίκη με άκρως πολιτικές προεκτάσεις, αφού επί της ουσίας δικάζεται η έκφραση της αντιφασιστικής ιδεολογίας, ξεκίνησε ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθήνας, το οποίο κατακλύστηκε χθες από αλληλέγγυους ιδίως στο πρόσωπο του κατηγορούμενου γραμματέα του Εργατικού Επαναστατικού Κόμματος Σάββα Μιχαήλ.

Μαζί με τον πρώην πρύτανη του ΕΜΠ, Κωνσταντίνο Μουτζούρη, κατηγορείται ύστερα από μήνυση που κατέθεσαν μέλη της Χρυσής Αυγής για συκοφαντική δυσφήμηση, διέγερση σε βιαιοπραγίες και αμοιβαία διχόνοια και διατάραξη της κοινής ειρήνης.

Οι συγκεντρωμένοι στο κτήριο 9, στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, άκουγαν με προσήλωση τα όσα η Δικαιοσύνη τούς καταλογίζει, ότι δηλαδή το ΕΕΚ εξέδωσε ανακοίνωση για τη διαδήλωση με σύνθημα «Ο λαός δεν ξεχνά, τους φασίστες τους κρεμά», καθώς και ότι υπήρξε αναδημοσίευση στο «Indymedia», στο οποίο ο πρύτανης έχει κατηγορηθεί πως παρείχε τους server του πανεπιστημίου και έχει αθωωθεί δύο φορές.

Είκοσι τρεις άνθρωποι των τεχνών, των γραμμάτων και της πολιτικής ζωής έσπευσαν να συμπαρασταθούν και να καταθέσουν για το κάλεσμα του ΕΕΚ σε διαδήλωση κατά του φασισμού τον Μάιο του 2009. Αν και μάρτυρες κατηγορίας, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος και η υποψήφια με τη Χ.Α. Θέμις Σκορδέλη δεν παρέστησαν στη δίκη.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κουράκης έκανε λόγο για «πολιτική δίωξη», καθώς «ήταν καθήκον των διανοουμένων να συμβάλουν στο χτύπημα κάθε φασιστικής, ρατσιστικής και μισαλλόδοξης σκέψης», ενώ η βουλευτής Ζωή Κωνσταντοπούλου υποστήριξε πως «η δίωξη συνιστά δικαστική εκτροπή. Η ανακοίνωση αποδείχτηκε προφητική».

Μεταξύ άλλων, το στέλεχος του ΕΕΚ Γιώργος Μητροβγένης αναρωτήθηκε: «Ο Σ. Μιχαήλ έχει χάσει τη μισή οικογένειά του στο Αουσβιτς. Είναι δυνατόν να τον δικάζουν οι φασίστες, οι σύγχρονοι νοσταλγοί του Χίτλερ;». Η πανεπιστημιακός Πέπη Ρηγοπούλου κατέθεσε πως «ακόμα και η δικτατορία θεωρούσε τον εαυτό της αντιφασιστικό. Είναι ένα οικουμενικό σύνθημα που εκφράζει την αντίσταση του ελληνικού λαού». Αντίστοιχα, ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Γιάγκος Ανδρεάδης επεσήμανε: «Η πολιτική ρητορική πάντοτε περιείχε γενικεύσεις. Αλίμονο αν με βάση αυτές φέρνουμε τους ανθρώπους στα δικαστήρια». Η δίκη συνεχίζεται σήμερα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Τρομοκρατία
Δικαστικό ρεπορτάζ
Οργανώσεις/Επιθέσεις/Συμμορίες