Έντυπη Έκδοση

Μαρτυρίες - σοκ από Αμυγδαλέζα

Πολίτες και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ κατάφεραν να πάρουν τη σχετική άδεια, που ζητούσαν από καιρό, από το υπ.Δημόσιας Τάξης, και για πρώτη φορά μπήκαν στο στρατόπεδο - φρούριο της Αμυγδαλέζας. Ανάμεσά τους ήταν και εκπρόσωποι μεταναστευτικών και αντιρατσιστικών κοινοτήτων και μέλη της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό», που, όπως λένε, βγήκαν με σφιγμένο το στομάχι. Οι μαρτυρίες που κατέγραψαν είναι συγκλονιστικές. Τις μεταφέρουν, ζητώντας «να κλείσουν τώρα τα κολαστήρια του βασανισμού τους».

Μπήκαν με άδεια, βγήκαν με σφιγμένο στομάχι Μπήκαν με άδεια, βγήκαν με σφιγμένο στομάχι Στις λίγες ώρες που βρέθηκε στην Αμυγδαλέζα, η ολιγομελής ομάδα μίλησε με φυλακισμένους μετανάστες και πρόσφυγες. Δηλαδή, τους ανθρώπους που έζησαν πριν από 27 μέρες την εξέγερση. Για ευνόητους λόγους, δεν δημοσιοποιούνται τα ονόματα των κρατουμένων.

* Μετά τις 8.30 το βράδυ, μας ανακοίνωσαν πως θα παραταθεί η κράτησή μας από τους 12 στους 18 μήνες. Ενα παιδί βγήκε από το κοντέινερ ζητώντας νερό. Ο προαυλισμός είχε τελειώσει κι έπρεπε να είναι στο κοντέινερ. Οι αστυνομικοί άρχισαν να τον χτυπούν. Αυτός έπεσε κάτω. Συνέχιζαν να τον κλοτσάνε πεσμένο στο έδαφος. Εμεινε ακίνητος. Νομίζαμε ότι πέθανε. Βγήκαμε όλοι έξω. Ολοι πετάγαμε πέτρες, ό,τι βρίσκαμε μπροστά μας. Ετσι ξεκίνησε η εξέγερση.

* Μ' έφεραν πριν από τέσσερις μήνες. Μου κράτησαν το διαβατήριο. Μετά από δύο μήνες έκανα αίτηση «εθελοντικού» επαναπατρισμού. Δεν άντεχα άλλο. Μου απάντησαν ότι απορρίφθηκε επειδή δεν μπορούσαν να ταυτοποιήσουν τα στοιχεία μου. Αρνούνται ότι κράτησαν το διαβατήριό μου.

* Οταν έρχεται κάποιος στο επισκεπτήριο, τον αφήνουν να μας πλησιάσει ένα λεπτό, το πολύ. Μας επιτρέπουν να πάρουμε μόνο τηλεκάρτες, τσιγάρα και χρήματα.

* Τον Αύγουστο θα γινόταν το δικαστήριο για την προσφυγή μου εναντίον της απόφασης απέλασης. Δεν με πήγαν και δεν μου λένε τι απέγινε...

* Από τον Ιούνιο, ενάμιση μήνα πριν από την εξέγερση, στην πτέρυγα ήταν κομμένο το ρεύμα.

* Στην εξέγερση, μας χτυπούσαν όλους αδιακρίτως. Φάγαμε ξύλο τσάμπα.

* Μετά την εξέγερση μας χτυπούσαν άσχημα. Μας βρίζουν και μας χτυπούν όταν τελειώνει ο προαυλισμός, όταν βγάζουμε το κεφάλι μας έξω από το παράθυρο του κοντέινερ, όταν έβγαλα το πόδι απ' την πόρτα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Κέντρα υποδοχής μεταναστών
Πολιτικά κόμματα
Κινήματα/Ομάδες/Δράσεις
Μετανάστες και πρόσφυγες
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Υπουργείο Δημόσιας Τάξης
ΣΥΡΙΖΑ