Ηλεκτρονική Έκδοση

Αναστέλλει τη λειτουργία για μια εβδομάδα το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Απεργούν διοικητικοί σε Πολυτεχνείο, Αριστοτέλειο, Μακεδονίας, ΑΤΕΙΘ

Τελευταία ενημέρωση:

Στις δύο 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες που ξεκινούν από την Τρίτη και στην πενθήμερη της επόμενης εβδομάδας, που έχει προκηρύξει η πανελλήνια ομοσπονδία τους ενάντια στη διαθεσιμότητα, θα συμμετάσχουν οι διοικητικοί υπάλληλοι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) και του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙΘ). Συγκεντρώσεις στα ιδρύματα την Τρίτη. Οι σύλλογοι διοικητικού προσωπικού και εργαζομένων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου βρίσκονται ήδη σε απεργία. Αναστολή της λειτουργίας του για μια εβδομάδα αποφάσισε το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν σήμερα στο ΑΠΘ, εκπρόσωποι των ΑΕΙ της Θεσσαλονίκης, μίλησαν για "προσχηματική" αξιολόγηση δομών, αφού "πρώτα ορίστηκε ο αριθμός των πλεοναζόντων και μετά τα κριτήρια". Αίτημα, είπαν, είναι "καμία διαθεσιμότητα, καμία απόλυση" και τόνισαν ότι "ο αγώνας θα είναι ανυποχώρητος".
 
Ζήτησαν από τους γονείς και τους πρωτοετείς φοιτητές, που επρόκειτο να ξεκινήσουν να εγγράφονται από την προσεχή Τετάρτη, να δείξουν "κατανόηση" και "στήριξη" στις κινητοποιήσεις τους, γιατί - όπως είπαν - "εκτός των θέσεων εργασίας, γίνονται για να υπάρχει δωρεάν, δημόσιο πανεπιστήμιο".
 
Από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων ζήτησαν να "επανεξετάσει" τη θέση της και να αποφασίσει την αναστολή λειτουργίας όλων των ιδρυμάτων για το προσεχές διάστημα, "όπως έκαναν οι πρόεδροι των ΤΕΙ".
 
"Όλοι οι διοικητικοί υπάλληλοι είναι 6239 και από αυτούς, τους 1765 προτίθεται η κυβέρνηση να τους βγάλει σε διαθεσιμότητα. Πρόκειται για το 25% του διοικητικού προσωπικού όλων των ιδρυμάτων της χώρας. Αυτό σημαίνει καταστροφή των δημόσιων ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι μεγάλο το διακύβευμα και αφορά την κοινωνία όλη" τόνισε ο γενικός γραμματέας της πανελλήνιας ομοσπονδίας διοικητικού προσωπικού τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΕΙ-ΤΕΙ) Σάββας Παπαδόπουλος.
 
Οι εργαζόμενοι υποστήριξαν ότι "δεν πλεονάζει κανείς" και ότι, μετά την εφεδρεία και την περσινή διαθεσιμότητα, αλλά και τις "αθρόες" συνταξιοδοτήσεις, ήδη "πολλά ιδρύματα υπολειτουργούν". Όπως ανέφεραν, στο ΑΠΘ "750 διοικητικοί υπάλληλοι εξυπηρετούν 2200 μέλη ΔΕΠ και 70.000 φοιτητές", ενώ στο ΠΑΜΑΚ, "οι 154 υπάλληλοι καλύπτουν 181 μέλη ΔΕΠ και 15000 φοιτητές, αλλά και μεταπτυχιακούς". Στο ΑΤΕΙΘ "οι 153 υπάλληλοι εξυπηρετούν περίπου 21.500 σπουδαστές.
 
Οι εργαζόμενοι του Πολυτεχνείου βρίσκονται ήδη σε απεργία, πραγματοποιώντας επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις μέχρι τη Δευτέρα 16/9, ημερομηνία που λήγουν και τα τελεσίγραφα του υπουργείου Παιδείας. Με ανακοίνωσή τους, οι διοικητικοί υπάλληλοι καλούν φοιτητές και καθηγητές να δηλώσουν την έμπρακτη συμπαράσταση στον αγώνα τους και να πορευτούν μαζί τους, ενάντια στη διαθεσιμότητα, αναστέλλοντας τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες των Σχολών τους. Ειδικά απευθύνονται στη διοίκηση του ιδρύματος και την καλούν να προχωρήσει σε αναστολή των λειτουργιών του ΕΜΠ, ώστε να αυξηθεί η πίεση προς το υπουργείο Παιδείας.
 
Στις κινητοποιήσεις συμμετέχει και το Πανεπιστήμιο Αθηνών που ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη λειτουργία του για μια εβδομάδα.
 
newsroom enet

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Μετακινήσεις/Μεταθέσεις/Διαθεσιμότητα/Απολύσεις
ΑΕΙ
Εκπαίδευση