Έντυπη Έκδοση

Πρώτη μέρα, για γονείς και παιδιά, στο σχολείο

Συνέντευξη με τη ΜΑΡΙΑ ΡΟΥΣΟΧΑΤΖΑΚΗ

«Πρώτη μέρα στο σχολείο! Πρώτη μέρα στο πανεπιστήμιο! Πρώτη μέρα στη δουλειά! Πρώτη μέρα στο στρατό! Αλλά και πρώτος έρωτας, πρώτη σεξουαλική επαφή, πρώτη μέρα «μαζί», πρώτη μέρα «χώρια»...

«Θέλω να σου φέρω ένα περιβολάκι ζωγραφισμένο με λουλουδόσκονη πάνω στο φτερό μιας πεταλούδας, για να σεργιανάει το γαλανό όνειρό σου» ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ «Θέλω να σου φέρω ένα περιβολάκι ζωγραφισμένο με λουλουδόσκονη πάνω στο φτερό μιας πεταλούδας, για να σεργιανάει το γαλανό όνειρό σου» ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ Πόσα "πρώτα" στη ζωή μας, γοητευτικά και τρομακτικά συγχρόνως, κάποιες φορές. Εμείς οι γονείς δείχνουμε στο παιδί μας, με τη ζωή μας την ίδια, ότι το καινούργιο μπορεί να 'χει δυσκολίες ή απογοητεύσεις, όμως αυτό το ξεπερνάμε και πάμε παρακάτω, στη χαρά της γνώσης, της γνωριμίας με την ίδια τη ζωή». Μιλάμε με τη Μαρία Ρουσοχατζάκη, λογοπαθολόγο Μ.S., CCC, συγγραφέα παιδικών βιβλίων.

- Πρώτη μέρα στην πρώτη Δημοτικού;

«Είναι σημαντική, όσο είναι η κάθε πρώτη φορά σε οτιδήποτε. Ισως, λίγο περισσότερο, αφού η ζωή του παιδιού είναι ακόμη στην αρχή της, άρα, δεν έχει εμπειρία πολλών πρώτων φορών. Καλείται λοιπόν το παιδί να δοκιμαστεί στη γνωριμία του με το καινούργιο.Το πώς θα το κάνει σηματοδοτεί γενικότερα το πώς θα βιώνει την πρώτη του φορά σε πολλά που θα ακολουθήσουν στη ζωή του».

- Σε ετοιμότητα οι γονείς;

«Οι γονείς επηρεάζουν στην αντιμετώπιση αυτή του παιδιού καίρια, αφού το παιδί είναι ο καθρέπτης των δικών τους προσμονών και επιδιώξεων».

- Τι συναισθήματα υπάρχουν;

«Ανάμεικτα. Πανηγυρικά από τη μία, χαρά, ενθουσιασμός, αλλά και άγχος, αγωνία, ίσως και λίγο φόβος για το άγνωστο».

- Με τι συμπτώματα;

«Το κλάμα, όταν αφήνει το χέρι της μαμάς και μένει πια μόνο του στο σχολείο, είναι σύνηθες. Κάποιες φορές, μπορεί να υπάρξει και εμετός ή "σπαραξικάρδιες" σκηνές».

- Τι κάνει ο γονιός;

«Ο γονιός γενικά, και όχι μόνο τότε, πρέπει να 'ναι ψύχραιμος και να δίνει στο παιδί να καταλαβαίνει ότι δεν ανησυχεί και ότι είναι ευτυχής για τη μεγάλη αυτή αλλαγή στη ζωή του. Συνήθως, αντιδρούν υπερβολικά και για αρκετό καιρό δύσκολα τα παιδιά εκείνα που οι ίδιοι οι γονείς τους διακατέχονται από αγχώδη συναισθήματα για την αλλαγή αυτή».

- Πώς προετοιμάζονται;

«Η προετοιμασία των γονέων γίνεται πολύ πριν, καθώς μεγαλώνουμε το παιδί μας και το περνάμε σε κάθε εξελικτικό στάδιο με χαρά για την κατάκτησή του, που γίνεται ως έπρεπε και ήταν αναμενόμενη για την ηλικία του. Σαφώς, όλα τα παιδιά δεν ωριμάζουν με τον ίδιο ρυθμό. Ψυχραιμία, χωρίς υπερβολές, με μέτρο και γνώμονα την κοινή λογική».

- Για όλες τις ηλικίες;

«Ναι. Καλό είναι σε κάθε ηλικία να έχουμε ετοιμάσει το παιδί μας, έτσι ώστε να μπορεί να "σταθεί στα πόδια του" αυτόνομα και με πεποίθηση ότι μπορεί».

- Δηλαδή;

«Το παιδί σε κάθε ηλικία, από τότε που γεννιέται, πρέπει να βοηθιέται από το περιβάλλον του στο να εντάσσεται σε κάθε εξελικτικό του στάδιο με ομαλό τρόπο. Το να κοιμηθεί στο κρεβάτι του, να βγάλει τα pumpers, να πετάξει το μπιμπερό και την πιπίλα, να ακούσει και να πει παραμυθάκι ή τραγουδάκι, το να πλύνει τα δόντια του, το να έχει παρέες και ενδιαφέροντα, καθώς μεγαλώνει από μικρό μικρό, το βοηθούν να "πετά" χαρούμενα και ανεξάρτητα σε κάθε του πρώτη φορά».

- Τα πρωτάκια τι πρέπει να έχουν στο σακίδιο;

«Ψυχοκινητική ωριμότητα, επιθυμία για κοινωνική ένταξη, καθαρό και ολοκληρωμένο λόγο, αφηγηματική ικανότητα, κάποιες γνωστικές και μαθηματικές δεξιότητες, ώστε να μπορεί να δεχτεί την ύλη της πρώτης, διάρκεια προσοχής και δεκτικότητα στους κανόνες της τάξης».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ανθρώπινα
Εκπαίδευση
Σχολεία
Παιδί
Συνεντεύξεις