Έντυπη Έκδοση

ΕΚΠΟΙΖΩ. Μόνο 10 υπερχρεωμένα νοικοκυριά είδαν φως στις τράπεζες

Φούσκα ήταν και έσκασε. Ο λόγος για τον περίφημο νόμο για τους ενήμερους δανειολήπτες, ο οποίος αφορά, κυριολεκτικά, πολίτες οι οποίοι μετριούνται στα δάκτυλα. Ταυτόχρονα, όπως καταγγέλλει η ΕΚΠΟΙΖΩ, οι τράπεζες τορπιλίζουν την εφαρμογή του νόμου ακόμη και για τους λιγοστούς δανειολήπτες που εντάσσονται σ' αυτόν, τη στιγμή μάλιστα που η χρονική ισχύς της ένταξης στις ρυθμίσεις «διευκόλυνσης» λήγει στις 15 Ιανουαρίου.

Οσα εξουθενωμένα νοικοκυριά πήραν στα σοβαρά τις δηλώσεις Κ. Χατζηδάκη και Θ. Σκορδά, θα πίστεψαν ότι στο νόμο για τους ενήμερους δανειολήπτες, που μετρά ήδη δύο μήνες ζωής, θα εντάσσονταν 200.000 άτομα. Αυτό ήταν το νούμερο το οποίο έδωσαν αρχικά αμφότεροι, όταν ακόμη ο νόμος ήταν στα σκαριά και μιλούσαν γενικά για υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Οταν έγιναν γνωστές οι ακριβείς ρυθμίσεις, κατέβασαν τον πήχυ, ήτοι, αναφέρονταν πια σε 150.000 δανειολήπτες.

Από τα στοιχεία της ΕΚΠΟΙΖΩ, τα 11.000 μέλη της οποίας, αν μη τι άλλο, αποτελούν ένα καλό στατιστικό δείγμα, πληροφορούμαστε ότι εμπίπτουν στο νόμο -προς το παρόν- μόνο δέκα μέλη της. Η ΕΚΠΟΙΖΩ είχε επανειλημμένως τονίσει ότι τα μέτρα αυτά δεν θα αφορούσαν παρά ένα απειροελάχιστο ποσοστό δανειοληπτών, καθώς προκειμένου να ενταχθεί ένας οφειλέτης στη ρύθμιση θα έπρεπε να πληροί πάνω από δέκα αυστηρές προϋποθέσεις. Τονίζει επίσης ότι ακόμη και οι ρυθμίσεις καθαυτές δεν προσφέρουν ρεαλιστική προοπτική στα νοικοκυριά που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις, αλλά απλώς μεταθέτουν το πρόβλημα για λίγα χρόνια μετά.

Ταυτόχρονα, όπως εξηγεί στην «Ε» η νομική σύμβουλος της ΕΚΠΟΙΖΩ Π. Καλαποθαράκου, «οι τράπεζες, διαψεύδοντας τις προσδοκίες της κυβέρνησης ότι θα εφαρμόσουν καλόπιστα τις ρυθμίσεις, υποσκάπτουν με κάθε τρόπο την εφαρμογή τους.

Καταγγέλλουν τις τράπεζες

»Δανειολήπτες καταγγέλλουν ότι υπάλληλοι υποκαταστημάτων αρνούνται να παραλάβουν τις αιτήσεις που υποβάλλουν ή καθυστερούν υπερβολικά τη διεκπεραίωσή τους με το επιχείρημα ότι δεν έχουν καμία ενημέρωση. Σε δύο περιπτώσεις σε δύο διαφορετικές τράπεζες, στις οποίες δύο μέλη μας έχουν καταθέσει τα χαρτιά, παρενέβην προσωπικά για να πείσω το διευθυντή να τα παραλάβει».

Εξηγεί επίσης ότι σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα οι τράπεζες είτε παρερμηνεύουν είτε ερμηνεύουν πολύ αυστηρά έως κοινωνικά άδικα τις διατάξεις του νόμου.

Χαρακτηριστικά αναφέρει την περίπτωση ανέργου που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την υποθηκευμένη κατοικία του ώστε να προσπαθήσει να τη νοικιάσει, για να εξασφαλίσει τη διαβίωσή του, και η τράπεζα απέρριψε την αίτησή του επειδή το βεβαρημένο ακίνητο δεν αποτελούσε πλέον την κύρια κατοικία του!Σημειωτέον ότι η κατοικία του δεν έχει νοικιαστεί και βεβαίως έχει κάνει διακοπή στους λογαριασμούς ΔΕΗ κ.τ.λ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Δάνεια
Τράπεζες
ΕΚΠΟΙΖΩ
Υπερχρεωμένα νοικοκυριά