Έντυπη Έκδοση

Θεατρικός χάρτης της Αθήνας

ΥΝΑΤΟΣ αέρας ελληνικού έργου φυσά τη χρονιά που ξεκινά. Δεν είναι μόνο τα κλασικά έργα του Ψαθά ή του Καμπανέλλη, που θα ανεβούν και φέτος. Ενας χείμαρρος φρεσκογραμμένων ή άπαικτων ελληνικών κειμένων θα βρει το δρόμο για τη σκηνή. Μήπως σε περιόδους κρίσης μέσα από τον προσδιορισμό της ελληνικότητας -όπως και αν την εννοούμε- τελικά πασχίζουμε να προσδιορίσουμε τη χαμένη μας ταυτότητα;

«Μήδεια» πειραγμένη στο «Bios» «Μήδεια» πειραγμένη στο «Bios» * Τιμητική έχει, στην κυριολεξία, ο πολυβραβευμένος και αναγνωρισμένος από τη γαλλική κριτική Δημήτρης Δημητριάδης. Παρουσιάζεται πρώτη φορά η δική του ανέκδοτη εκδοχή πάνω στη Μήδεια, το «Πολιτισμός: μια κοσμική τραγωδία» (από την bijoux de kant, στο Υπόγειο Γκαράζ του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης). Μήδεια θα είναι η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.

Επιστέγασμα του αφιερώματος στο έργο του από τη Στέγη είναι η παράσταση του άπαιχτου στην Ελλάδα «Κυκλισμού του τετραγώνου» από τον Δημήτρη Καραντζά, με ερμηνευτές τους Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη, Γιώργο Γάλλο, Αλεξία Καλτσίκη, Μαρία Κεχαγιόγλου, Γιάννη Κλίνη, Περικλή Μουστάκη, Αρη Μπαλή, Γιάννο Περλέγκα, Ομηρο Πουλάκη, Μαρία Πρωτόπαππα και Χρήστο Στέργιογλου.

* Το χορό του ελληνικού έργου σύρει, εντούτοις, το Θέατρο Τέχνης με μια πρωτότυπη ιδέα. Ανέθεσε να γραφτούν οκτώ νέα έργα εμπνευσμένα από τη σκληρή συγκυρία, που θα παίζονται, ανά δύο, τα Δευτερότριτα στο Υπόγειο. Είναι τα «Ολη η πόλη κουβεντιάζει» των Αντώνη και Κων/νου Κούφαλη, το «Μεσάνυχτα σ' ένα τέλειο κόσμο» του Αλέξη Σταμάτη, το «Ασκήσεις για γερά γόνατα» του Ανδρέα Φλουράκη, «Τον άυλο εσένα» του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, το «La petιt mort» του Μισέλ Φάις, το «Αλμανάκ» της Μαριάνας Κάλμπαρη, το «Ενα φιδέ κι ακίνητος» του Σάκη Σερέφα και το «Να ζεις» του Γιάννη Δούμου. Με άλλα λόγια, φέτος, το Θέατρο Τέχνης με ένα τρόπο τιμά τον ιδρυτή του, τον θεατράνθρωπο που ανέδειξε τη νεοελληνική δραματουργία συνειδητά. Πέρα από τις αναθέσεις, μετά το «Ο Δρόμος περνά από μέσα» του Καμπανέλλη, σε σκηνοθεσία Δ. Χρονόπουλου, θα ανεβάσει το βραβευμένο με α' κρατικό βραβείο για νέους συγγραφείς έργο της Αρτεμης Μουστακλίδου «Απειλή».

* Και η Αννα Κοκκίνου ρίχνει το βάρος αποκλειστικά σε ελληνικά κείμενα. Θα ανεβάσει στο «Σφενδόνη» από Θουκυδίδη μέχρι Χατζή, Βιζυηνό και Χατζηγιαννίδη (Λα Πουπέ). Το άπαικτο έργο του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη «Αέρας» γίνεται αιτία για να μοιραστούν τη σκηνή, πρώτη φορά, δύο μεγάλες κυρίες του ελληνικού θεάτρου, η Ρένη Πιττακή και η Ράνια Οικονομίδου. Η παράσταση θα ανεβεί στο θέατρο «Πόλη», σε σκηνοθεσία Σύλβιας Λιούλιου.

* Και ο Γιάννης Καλαβριανός γράφει ένα νέο έργο για την ομάδα Sforaris που θα ζωντανεύει τον ρομαντικό έρωτα του «Αβελάρδου και της Ελοΐζας» (στο Bios, με την Ελένη Κοκκίδου).

* Το νέο θεατρικό της Λένας Κιτσοπούλου, που «διαταράσσει» και απομαγεύει το παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας, «Το Πρώτο Αίμα», θα κάνει πρεμιέρα στη Στέγη.

* Και νέος Φάις. «Το παγκάκι του κανένα» σε σκηνοθεσία

«Το παγκάκι του κανένα» «Το παγκάκι του κανένα» Αλεξίας Καλτσίκη στο θέατρο «Ακροπόλ».

* Σε Κεχαΐδη και δη το «Τάβλι» καταφεύγουν ο Νίκος Κουρής και ο Μάκης Παπαδημητρίου. Το συνσκηνοθετούν συμπρωταγωνιστώντας («Ροές»).

* Ακόμα ένα νέο έργο, το «Τέλος» της Ελενας Μαυρίδου, θα φιλοξενήσει, σε σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα, η Στέγη.

* Τα «επείγοντα περιστατικά»του Αρκά θα ανεβούν στη «Στοά», από τον Θανάση Παπαγεωργίου

* Το «Φον Δημητράκη» σκηνοθετεί, πρωταγωνιστώντας, ο Πέτρος Φιλιππίδης στο «Μουσούρη». Μαζί του θα είναι οι Γεράσιμος Σκιαδαρέσης και Φαίη Ξυλά.

* Θεατροποιημένος Ζιώγας από την κόρη του Ελένη, είναι το «Μυστικό της κυρίας Ελέν» που θα ανεβεί στο Μικρό Παλλάς.

* Το Αουσβιτς μέσα από την ελληνική ματιά του Θανάση Τριαρίδη είναι το «Μέγκελε», στο οποίο θα συμπράξουν ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος με τη Μυρτώ Αλικάκη, σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου (στο Faust).

* Μία «Μήδεια» πειραγμένη θα ανεβάσει η ομάδα ΣΥΝ ΔΡΟΜΟΣ (στο bios)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Τέχνη/Πολιτισμός
Θέατρο
Παραστάσεις
Πολιτιστικές εκδηλώσεις
Κύριο θέμα
Θεατρική επέλαση