Έντυπη Έκδοση

Θεατρική επέλαση

Μια δυνατή, καταιγιστική θεατρική χρονιά που αψηφά την κρίση βρίσκεται προ των πυλών. Ο χειμώνας που έρχεται μπορεί να είναι δύσκολος, αλλά κανείς δεν υποστέλλει τη σημαία. Αντιθέτως, οι περισσότεροι ανασυντάχθηκαν καταφεύγοντας σε νέες συμμαχίες. Ο Σταμάτης Φασουλής συνεργάζεται με τον Γιώργο Κιμούλη και η Ρένη Πιττακή με τη Ράνια Οικονομίδου.

Η Στεφανία Γουλιώτη σταθμεύει στο Θέατρο του Νέου Κόσμου και ο Γιάννης Χουβαρδάς, μαζί με τη θαυμαστή «κλειστή» ομάδα του Εθνικού Θεάτρου της δικής του θητείας, βρίσκει στέγη στο θέατρο «Πορεία». Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών μπαίνει δυναμικά στο θεατρικό χάρτη, ρίχνοντας το βάρος στο νέο ελληνικό έργο, ενώ, παράλληλα, δημιουργείται και ένας νέος ισχυρός πόλος μακριά από την Αθήνα, αλλά με φιλοδοξίες κρατικής σκηνής: το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Εκεί ο Στάθης Λιβαθινός ρίχνει προσωρινά άγκυρα, μαζί με τους συνεργάτες του, και ύστερα από την επανάληψη της «Ιλιάδας» θα ανεβάσει «Οπερα της Πεντάρας». Οι δυνάμεις σκορπίστηκαν αλλά αυτό που προέκυψε είναι μια συναρπαστική και απρόσμενη αναδιανομή τους, σε ένα ρεπερτόριο που εμπεριέχει τα πάντα: από Κιούμπρικ μέχρι post-Αμλετ. Αλλά κυρίως τα σημαντικότερα έργα της παγκόμιας γραμματείας, από τον Θουκυδίδη μέχρι τον Δάντη. Η βασική στροφή που γίνεται είναι στο κλασικό και το ελληνικό.

Μοναδική σκιά παραμένει η έκβαση του ανοιχτού μετώπου των θεατρικών σκηνών που δεν έχουν άδεια. Εκκρεμεί το νέο νομοσχέδιο. Αν τελικά βάλουν λουκέτο στις μικρές σκηνές που άλλαξαν τη ζωή και την εικόνα της Αθήνας, τότε ο καλλιτεχνικός χάρτης της πόλης θα συρρικνωθεί και ένα κομμάτι των πιο ζωντανών δυνάμεών της θα αναγκαστεί να μείνει άστεγο.

Θεατρικός χάρτης της Αθήνας

ΥΝΑΤΟΣ αέρας ελληνικού έργου φυσά τη χρονιά που ξεκινά. Δεν είναι μόνο τα κλασικά έργα του Ψαθά ή του Καμπανέλλη, που θα ανεβούν και φέτος. Ενας χείμαρρος φρεσκογραμμένων ή άπαικτων ελληνικών κειμένων θα βρει το δρόμο για τη σκηνή. Μήπως σε περιόδους κρίσης μέσα από τον προσδιορισμό της ελληνικότητας -όπως και αν την εννοούμε- τελικά πασχίζουμε να προσδιορίσουμε τη χαμένη μας ταυτότητα;

«Μήδεια» πειραγμένη στο «Bios» «Μήδεια» πειραγμένη στο «Bios» * Τιμητική έχει, στην κυριολεξία, ο πολυβραβευμένος και αναγνωρισμένος από τη γαλλική κριτική Δημήτρης Δημητριάδης. Παρουσιάζεται πρώτη φορά η δική του ανέκδοτη εκδοχή πάνω στη Μήδεια, το «Πολιτισμός: μια κοσμική τραγωδία» (από την bijoux de kant, στο Υπόγειο Γκαράζ του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης). Μήδεια θα είναι η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.

Επιστέγασμα του αφιερώματος στο έργο του από τη Στέγη είναι η παράσταση του άπαιχτου στην Ελλάδα «Κυκλισμού του τετραγώνου» από τον Δημήτρη Καραντζά, με ερμηνευτές τους Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη, Γιώργο Γάλλο, Αλεξία Καλτσίκη, Μαρία Κεχαγιόγλου, Γιάννη Κλίνη, Περικλή Μουστάκη, Αρη Μπαλή, Γιάννο Περλέγκα, Ομηρο Πουλάκη, Μαρία Πρωτόπαππα και Χρήστο Στέργιογλου.

* Το χορό του ελληνικού έργου σύρει, εντούτοις, το Θέατρο Τέχνης με μια πρωτότυπη ιδέα. Ανέθεσε να γραφτούν οκτώ νέα έργα εμπνευσμένα από τη σκληρή συγκυρία, που θα παίζονται, ανά δύο, τα Δευτερότριτα στο Υπόγειο. Είναι τα «Ολη η πόλη κουβεντιάζει» των Αντώνη και Κων/νου Κούφαλη, το «Μεσάνυχτα σ' ένα τέλειο κόσμο» του Αλέξη Σταμάτη, το «Ασκήσεις για γερά γόνατα» του Ανδρέα Φλουράκη, «Τον άυλο εσένα» του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, το «La petιt mort» του Μισέλ Φάις, το «Αλμανάκ» της Μαριάνας Κάλμπαρη, το «Ενα φιδέ κι ακίνητος» του Σάκη Σερέφα και το «Να ζεις» του Γιάννη Δούμου. Με άλλα λόγια, φέτος, το Θέατρο Τέχνης με ένα τρόπο τιμά τον ιδρυτή του, τον θεατράνθρωπο που ανέδειξε τη νεοελληνική δραματουργία συνειδητά. Πέρα από τις αναθέσεις, μετά το «Ο Δρόμος περνά από μέσα» του Καμπανέλλη, σε σκηνοθεσία Δ. Χρονόπουλου, θα ανεβάσει το βραβευμένο με α' κρατικό βραβείο για νέους συγγραφείς έργο της Αρτεμης Μουστακλίδου «Απειλή».

* Και η Αννα Κοκκίνου ρίχνει το βάρος αποκλειστικά σε ελληνικά κείμενα. Θα ανεβάσει στο «Σφενδόνη» από Θουκυδίδη μέχρι Χατζή, Βιζυηνό και Χατζηγιαννίδη (Λα Πουπέ). Το άπαικτο έργο του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη «Αέρας» γίνεται αιτία για να μοιραστούν τη σκηνή, πρώτη φορά, δύο μεγάλες κυρίες του ελληνικού θεάτρου, η Ρένη Πιττακή και η Ράνια Οικονομίδου. Η παράσταση θα ανεβεί στο θέατρο «Πόλη», σε σκηνοθεσία Σύλβιας Λιούλιου.

* Και ο Γιάννης Καλαβριανός γράφει ένα νέο έργο για την ομάδα Sforaris που θα ζωντανεύει τον ρομαντικό έρωτα του «Αβελάρδου και της Ελοΐζας» (στο Bios, με την Ελένη Κοκκίδου).

* Το νέο θεατρικό της Λένας Κιτσοπούλου, που «διαταράσσει» και απομαγεύει το παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας, «Το Πρώτο Αίμα», θα κάνει πρεμιέρα στη Στέγη.

* Και νέος Φάις. «Το παγκάκι του κανένα» σε σκηνοθεσία

«Το παγκάκι του κανένα» «Το παγκάκι του κανένα» Αλεξίας Καλτσίκη στο θέατρο «Ακροπόλ».

* Σε Κεχαΐδη και δη το «Τάβλι» καταφεύγουν ο Νίκος Κουρής και ο Μάκης Παπαδημητρίου. Το συνσκηνοθετούν συμπρωταγωνιστώντας («Ροές»).

* Ακόμα ένα νέο έργο, το «Τέλος» της Ελενας Μαυρίδου, θα φιλοξενήσει, σε σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα, η Στέγη.

* Τα «επείγοντα περιστατικά»του Αρκά θα ανεβούν στη «Στοά», από τον Θανάση Παπαγεωργίου

* Το «Φον Δημητράκη» σκηνοθετεί, πρωταγωνιστώντας, ο Πέτρος Φιλιππίδης στο «Μουσούρη». Μαζί του θα είναι οι Γεράσιμος Σκιαδαρέσης και Φαίη Ξυλά.

* Θεατροποιημένος Ζιώγας από την κόρη του Ελένη, είναι το «Μυστικό της κυρίας Ελέν» που θα ανεβεί στο Μικρό Παλλάς.

* Το Αουσβιτς μέσα από την ελληνική ματιά του Θανάση Τριαρίδη είναι το «Μέγκελε», στο οποίο θα συμπράξουν ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος με τη Μυρτώ Αλικάκη, σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου (στο Faust).

* Μία «Μήδεια» πειραγμένη θα ανεβάσει η ομάδα ΣΥΝ ΔΡΟΜΟΣ (στο bios)

Ρεπερτόριο για όλους

ΜΑΞΙΜΑΛΙΣΤΙΚΑ, και αρκετά συγγενικά στο ύφος, στον πλουραλισμό και στην έλλειψη κεντρικής ραχοκοκαλιάς, είναι τα ρεπερτόρια του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Ξεπερνούν και στα δύο τις 20 οι παραστάσεις και συνδυάζουν τις εμπορικές συνταγές με τις πρωτοποριακές προτάσεις. Το δοκιμασμένο με το πείραμα.

* Εξυπνη η κίνηση του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού, Σωτήρη Χατζάκη, να επαναλάβει τις θρυλικές επιτυχίες της προηγούμενης χρονιάς. Κερδίζει χρόνο και χρήμα, επιτρέποντας συγχρόνως στα έργα να εκτονώσουν την ανεξάντλητη δυναμική τους. Επαναλαμβάνονται η «Γκόλφω», η παράσταση-θαύμα του Νίκου Καραθάνου, «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα», διά χειρός Γιάννη Χουβαρδά, οι «Θεατές» του Ποντίκα και το «Ζ», μια δουλειά της Εφης Θεοδώρου.

Το «Ζ» στο Εθνικό Το «Ζ» στο Εθνικό Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί και παίζει τον «Φιλάργυρο» του Μολιέρου, ο Πέτρος Φιλιππίδης δοκιμάζεται στη νέα ελληνική δραματουργία, με το «Κέικ» του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, ο Λάκης Λαζόπουλος σκηνοθετεί το έργο του «Τω αγνώστω τραγωδώ» και ο Πέτρος Ζούλιας την «Τρελή του Σαγιό» του Ζιροντού, με την Αννα Παναγιωτοπούλου. Ο ίδιος ο Χατζάκης ανεβάζει «Μέγα ιεροξεταστή - κεφάλαιο από τους αδελφούς Καραμαζώφ» του Ντοστογιέφσκι, με τη Μάγια Μόργκενστερν.

Στο ΚΘΒΕ και «Αβελάρδος και Ελοΐζα» Στο ΚΘΒΕ και «Αβελάρδος και Ελοΐζα» Υπάρχει και η «άλλη» όψη: Ο Δημήτρης Καραντζάς σκηνοθετεί το «Ετσι είναι, αν έτσι νομίζετε» του Λουίτζι Πιραντέλο, με την Ξένια Καλογεροπούλου. Τις «Απόψεις ενός κλόουν», του Χάινριχ Μπελ, διασκευάζει και σκηνοθετεί ο Αργύρης Ξάφης και «Το δεκαήμερο», του Βοκάκιου, θα επεξεργαστεί ο Νίκος Καραθάνος. Τον «Περιποιητή φυτών», του Παύλου Μάτεσι, θα ανεβάσει ο Εκτορας Λυγίζος. Επιστρέφει και ο Δημήτρης Μαυρίκιος στην πρώτη κρατική σκηνή, για την «Κόλαση» του Δάντη.

Το Ρεξ θα ξεκινήσει με τη «Γειτονιά των αγγέλων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου. Θα ακολουθήσουν η «Πρόβα νυφικού», σε θεατρική διασκευή Ντόρας Γιαννακοπούλου και Θανάση Νιάρχου, σε σκηνοθεσία Βασίλη Βαφέα, και το «Ρόλος Μεφίστο», σε διασκευή-σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη. Στη Νέα Σκηνή θα ανεβεί η «Φλαντρώ» του Παντελή Χορν, σε σκηνοθεσία-ερμηνεία Λυδίας Κονιόρδου.

«Το σωματίδιο του Θεού» «Το σωματίδιο του Θεού» * Είκοσι μία οι παραστάσεις στο ΚΘΒΕ. Τους «Τρεις σωματοφύλακες», του Δουμά πατρός, θα σκηνοθετήσει ο Γιάννης Βούρος, το «Ανοδος και πτώση του Αρτούρου Ούι» ο Νίκος Χαραλάμπους, το «Γλυκό πουλί της νιότης» ο Βασίλης Νικολαΐδης, τον «Πέερ Γκιντ» ο Γιάννης Μαργαρίτης και το «Τρωίλος και Χρυσηίδα» ο Βασίλης Παπαβασιλείου. Το «Ντεμπραγιάζ», του Ρεμί ντε Βος, ανατέθηκε στη Χριστίνα Χατζηβασιλείου, το «Τίμημα» του Αρθουρ Μίλερ στην Ασπα Καλλιάνη και η «Προδοσία», του Πίντερ, στη Γλυκερία Καλαϊτζή. Η ομάδα «Και Ομως Κινείται» θα ανεβάσει τη χοροθεατρική παράσταση «Το σωματίδιο του Θεού», ενώ για το «Ραφτάδικο», του Γκραμπέρ, θα ανηφορίσει στη Θεσσαλονίκη ο Γιάννης Ιορδανίδης και για την «Τρελοβγενιώ» ο Γιάννης Αναστασάκης. Τη «Λα Μοσκέτα», του Ρουτζάντε, θα σκηνοθετήσει ο Γιάννης Παρασκευόπουλος και το «Κύμα», του Ρον Τζόουνς, ο Γιάννης Ρήγας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Τέχνη/Πολιτισμός
Θέατρο
Εκδηλώσεις
Παραστάσεις