Έντυπη Έκδοση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ - ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ

Η κυβέρνηση έκλεισε και τα πανεπιστήμια

Δεύτερο σκληρό μέτωπο στο χώρο της Παιδείας άνοιξε η απόφαση της κυβέρνησης να θέσει σε διαθεσιμότητα 1.765 διοικητικούς υπαλλήλους των πανεπιστημίων.

Η άρνηση των ιδρυμάτων να προχωρήσουν στην αξιολόγηση του προσωπικού τους, ώστε να προσδιοριστούν οι πλεονάζοντες και να καταρτιστεί η λίστα κατάταξης, οδήγησε σε σκληρή σύγκρουση το υπουργείο Παιδείας με τους πρυτάνεις, οι οποίοι δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι τα ιδρύματα ήδη υπολειτουργούν και δεν περισσεύει κανείς.

Μπροστά στο αδιέξοδο αυτό και λίγο πριν εκπνεύσει η σχετική προθεσμία, ο υπουργός Παιδείας έδωσε νέα προθεσμία στις διοικήσεις των ΑΕΙ, μέχρι αύριο τα μεσάνυχτα να παραδώσουν τις λίστες με τα ονόματα. Αν και αυτή, η δεύτερη, προθεσμία δεν τηρηθεί και δεδομένου ότι τα χρονικά περιθώρια έχουν εκπνεύσει, ο κ. Αρβανιτόπουλος, όπως άφησε να διαρρεύσει, θα προχωρήσει σε δεύτερο πλάνο διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων, το οποίο και θα καταθέσει προς έγκριση στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, στην περίπτωση αυτή, θα συνταχθεί τροπολογία με την οποία θα ορίζεται ο αριθμός των διοικητικών υπαλλήλων ανάλογα με την εμβέλεια του ιδρύματος, το αντικείμενο των σπουδών και τον αριθμό των φοιτητών, και με βάση διεθνείς προδιαγραφές θα ακολουθήσει η αξιολόγηση του διοικητικού προσωπικού.

Κινητοποιήσεις

Η προαναγγελία για την επικείμενη διαθεσιμότητα του προσωπικού προκάλεσε αντιδράσεις σε όλα τα ιδρύματα. Οι διοικητικοί υπάλληλοι ξεκίνησαν από τις 11 του μήνα απεργίες, που μπλόκαραν τις εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών και «πάγωσαν» την εξεταστική του Σεπτεμβρίου. Οι προγραμματισμένες απεργίες διαρκούν ώς τις 20 Σεπτεμβρίου.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διαθεσιμότητα, έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους από τις αρχές της εβδομάδας το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Η Σύγκλητος, μάλιστα, του Μετσοβίου Πολυτεχνείου απείλησε ότι «θα βάλει λουκέτο στο ίδρυμα εάν πειραχτεί έστω και ένας υπάλληλος». Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης απάντησε στο υπουργείο λέγοντας πως αν παραβιάσει την αυτοτέλεια του ιδρύματος και προβεί σε διαδικασία διαθεσιμότητας του προσωπικού, είναι αποφασισμένη να κλιμακώσει τις αντιδράσεις της.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Μετακινήσεις/Μεταθέσεις/Διαθεσιμότητα/Απολύσεις
Σχολές/Πανεπιστήμια
Υπουργείο Παιδείας
Σχολεία
Παιδεία
Κυβέρνηση
Εκπαίδευση