Έντυπη Έκδοση

7 τα κακά της Δικαιοσύνης δικαστές υψώνουν φωνή

Κοινό μέτωπο για τη σύγκληση πανδικαστικής συνδιάσκεψης αποφάσισαν να συμπήξουν δικαστές και εισαγγελείς από τις μεγαλύτερες ενώσεις της χώρας. Στόχος της «κίνησης των επτά», η κατάργηση των νεοφιλελεύθερων μέτρων και η υπεράσπιση του κράτους δικαίου

Μια πρωτόγνωρη για τα δικαστικά δεδομένα πρωτοβουλία, που εγκαινιάζει νέα εποχή στη Δικαιοσύνη, εκδηλώνεται από τη μήτρα των συνδικαλιστικών φορέων των δικαστών. Επτά εκλεγμένοι δικαστές και εισαγγελείς των τριών μεγαλύτερων δικαστικών ενώσεων της χώρας συντονίζουν το βηματισμό τους και συγκροτούν κοινό μέτωπο για τη σύγκληση πανδικαστικής συνδιάσκεψης.

Δεν εμφανίζονται ως κήρυκες αποδόμησης των συνδικαλιστικών φορέων, αλλά αντιθέτως επιχειρούν να ξεπεράσουν την πολυδιάσπαση που επικρατεί σε επίπεδο εκπροσώπησης -σήμερα υπάρχουν 5 ξεχωριστές συνδικαλιστικές δικαστικές οργανώσεις- και να προβάλουν την ανάγκη συντονισμένης αντιμετώπισης των προβλημάτων που συντείνουν στην απαξίωση του θεσμικού ρόλου της Δικαιοσύνης.

«Χωρίς παρέμβαση των ίδιων των δικαστών, η αδιαφορία, ο εφησυχασμός και η αναμονή τυχόν ανατροπής αυτής της κατάστασης θα οδηγήσει τη Δικαιοσύνη σε "ξαφνικό θάνατο" τύπου ΕΡΤ», αναφέρουν στο κάλεσμα που κάνουν μέσω Διαδικτύου.

Ανοιχτή πρόσκληση

Το αίτημά τους για πανδικαστική διάσκεψη υπέβαλαν πρώτη φορά τον περασμένο Μάιο στα δ.σ. των ενώσεων, αλλά η πρότασή τους απορρίφθηκε από την πλειοψηφία. Τώρα επανέρχονται, χωρίς πλέον την ομπρέλα των ενώσεων και με ανοιχτή πρόσκληση που απευθύνουν προς όλους τους συναδέλφους τους, τους καλούν να συμμετάσχουν πρώτη φορά σε συνδιάσκεψη στις αρχές του νέου δικαστικού έτους. Πρόκειται για τους Χριστόφορο Σεβαστίδη και Χαράλαμπο Σεβαστίδη από την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), Βασίλη Φαϊτά και Λαμπρινή Φακίτσα από την Ενωση Διοικητικών Δικαστών (ΕΔΔ), Ιωάννη Παναγόπουλο από την Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδας (ΕΕΕ) -όλοι αποτελούν τη μειοψηφία στα δ.σ. των ενώσεών τους- και τους Κωνσταντίνο Σεργιώτη και Μαρία Κουβαρά.

Η κίνηση των επτά, απότοκος των καιρών της κρίσης και των μνημονιακών μέτρων που αποδομούν το κράτος δικαίου, επιδιώκει την κατάργηση των μέτρων που λαμβάνονται στο χώρο της Δικαιοσύνης και έχουν νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα. Ως προμετωπίδα τους έχουν όχι τις περικοπές των μισθολογικών τους αποδοχών, αλλά τα ζητήματα μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος που αφορούν τους πολίτες. «Στο χέρι μας», λένε, «είναι εάν θα επιτρέψουμε, είτε με τη μορφή της συναίνεσης είτε με τη στάση της αδιαφορίας και της μοιρολατρίας, την εξακολούθηση μιας πρακτικής που θέτει στο περιθώριο τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της».

Καυτά ζητήματα

Ετσι, στο πλαίσιο της πανδικαστικής συνδιάσκεψης -στην οποία θα καταβληθεί προσπάθεια να πάρουν μέρος και σημαντικές προσωπικότητες του νομικού κόσμου από τον ευρωπαϊκό χώρο- θα συζητηθούν θέματα όπως:

1 Η προσπάθεια «ιδιωτικοποίησης» της Δικαιοσύνης με νέους θεσμούς νεοφιλελεύθερου χαρακτήρα, όπως η διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις και το «plea bargain» (πρόκειται για τη δυνατότητα, όταν ομολογεί ο κατηγορούμενος, να παρακάμπτεται η ποινική δίκη και να επιβάλλει την ποινή ο εισαγγελέας), με ταυτόχρονη αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τη δικαστική εξουσία.

2 Η ραγδαία περιστολή βασικών ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

3 Ο ουσιώδης περιορισμός των αρμοδιοτήτων της δικαστικής εξουσίας (ενδικοφανείς προσφυγές κ.λπ.), με ανησυχητική διόγκωση της δυνατότητας του εκτελεστικού και διοικητικού μηχανισμού να ρυθμίζουν αποκλειστικά και κατά τρόπο απόλυτο την κοινωνική πραγματικότητα και το θεσμικό πλαίσιο.

4 Η επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος. Εκφράζουν την ανησυχία ότι, με εργαλείο τη συνταγματική αναθεώρηση, θα επιδιωχθεί να στεγανοποιηθούν τα όρια κρίσης των δικαστηρίων, ώστε η Δικαιοσύνη να περιοριστεί σε ρόλο διεκπεραιωτικό και μόνο, ενώ δεν αποκλείουν και το σενάριο της κατάργησης της ισοβιότητας των δικαστών.

5 Το ασφυκτικό πειθαρχικό δίκαιο. Μέχρι σήμερα, παρά τις υπουργικές υποσχέσεις, δεν έχουν καταργηθεί οι διατάξεις που απειλούν με περικοπή μισθού τους δικαστές, οι οποίοι καθυστερούν στην έκδοση των αποφάσεων.

6 Η επιβάρυνση του έργου των δικαστών, με την ανάθεση σ' αυτούς καθηκόντων μη δικαιοδοτικού χαρακτήρα, όπως η συμμετοχή σε πειθαρχικά συμβούλια δημόσιων υπαλλήλων.

7 Η μισθολογική υποβάθμιση των δικαστικών λειτουργών.

Στόχος είναι να γίνει μια ανοιχτή συζήτηση, να συνδιαμορφωθούν κοινές θέσεις που αφορούν το χώρο της Δικαιοσύνης, αλλά και μορφές από κοινού δραστηριοποίησης όλων των δικαστών και να συνταχθεί ένα τελικό κείμενο-ψήφισμα, το οποίο θα επιδοθεί στον υπουργό Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου.

ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ

Δεν έφαγαν το τυράκι του υπουργείου

Επιμένουν οι δικηγόροι στην πραγματοποίηση της αποχής στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου, την οποία είχαν εξαγγείλει ως ένδειξη διαμαρτυρίας στην προώθηση του νέου Κώδικα Δικηγόρων αλλά και στην οριακή κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Οι «βελτιωτικές» αλλαγές που έγιναν κατά την ψήφιση του Κώδικα στη Βουλή φαίνεται ότι δεν είναι ικανές να αποτρέψουν τη διήμερη αποχή που θα βάλει λουκέτο στα δικαστήρια της χώρας. Τα... δώρα του υπουργείου Δικαιοσύνης προς τους δικηγόρους με τη θέσπιση ελάχιστου ορίου αμοιβής για τους έμμισθους του ιδιωτικού τομέα, που δεν θα μπορεί να είναι κατώτερο από τις αποδοχές του ιδιωτικού υπαλλήλου ανάλογων επιστημονικών προσόντων, καθώς και η αύξηση του πάγιου ποσού των κρατήσεων προς τους δικηγορικούς συλλόγους και τα ασφαλιστικά ταμεία, όταν βάσει αναλογιστικής μελέτης διαπιστώνεται πρόβλημα βιωσιμότητας, θεωρούνται για πολλούς δικηγόρους ως κίνηση ελιγμού, προκειμένου να μην πολωθεί το κλίμα και πυροδοτηθούν πιο δυναμικές κινητοποιήσεις.

Αρνησιδικία

Ωστόσο, οι δικηγόροι αναδεικνύουν ως μείζον ζήτημα και την κατάσταση αρνησιδικίας των ελληνικών δικαστηρίων. Αναφερόμενος στις μεγάλες καθυστερήσεις απονομής της δικαιοσύνης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Γ. Αδαμόπουλος επικαλείται ως το πιο ενδεικτικό παράδειγμα το Πρωτοδικείο Αθηνών, που, όπως λέει, βρίσκεται υπό κατάρρευση.

«Δεν μπορεί υποθέσεις διατροφής να εκδικάζονται μετά από 2 χρόνια ή δικαστής να καθυστερεί χαρακτηριστικά να εκδικάσει υποθέσεις ασφαλιστικών μέτρων, επικαλούμενη προσωπικά προβλήματα». Ο κ. Αδαμόπουλος προσθέτει ότι ο ΔΣΑ θα αναλάβει δράσεις, ενώ οι πληροφορίες λένε ότι οι δικηγόροι εξετάζουν ως μέτρο αντίδρασης να μη δικάζουν υποθέσεις όταν στις συνθέσεις δικαστηρίων μετέχουν δικαστές που κατά σύστημα κωλυσιεργούν την έκδοση αποφάσεων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Δικαιοσύνη
Δικαστικό ρεπορτάζ
Κώδικας Δικηγόρων