Ηλεκτρονική Έκδοση

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Επαναλειτουργεί το ιστορικό τηλεσκόπιο Newall

Μετά από 10 χρόνια σιωπής

Έπειτα από δέκα χρόνια «σιωπής» το ιστορικό τηλεσκόπιο Newall, που εισήγαγε ουσιαστικά τους Έλληνες αστρονόμους στη σύγχρονη επιστήμη της παρατηρησιακής αστροφυσικής, λειτουργεί στο Κέντρο Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στην Πεντέλη.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ) (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ) Το τηλεσκόπιο παρέμενε εκτός λειτουργίας εξαιτίας προβλημάτων που αντιμετώπιζαν ο μηχανισμός του, ο θόλος που το περιβάλλει και όλο το κτίριο του Κέντρου Επισκεπτών.

Το τηλεσκόπιο Newall οφείλει το όνομά του στον Robert Stirling Newall (1812-1889), ο οποίος ξεκίνησε ως ερασιτέχνης αστρονόμος. Το τηλεσκόπιο, που κατασκευάστηκε στη Μεγάλη Βρετανία, ήταν το μεγαλύτερο στην εποχή του με διάμετρο φακού 62 εκατοστά.

Παρά τη σημασία που είχε η κατασκευή ενός τόσο σημαντικού για την εποχή του αστρονομικού οργάνου, για 20 περίπου χρόνια το τηλεσκόπιο παρέμεινε σε αχρηστία στο κτήμα του Newall. Τελικά το 1891 έγινε δεκτό από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, όπου χρησιμοποιήθηκε για πλήθος σημαντικών αστρονομικών ανακαλύψεων, όπως η παρατήρηση των ακτινικών ταχυτήτων των αστέρων, ενώ ο μηχανισμός του αναβαθμίστηκε.

Το 1955 το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ δωρίζει το τηλεσκόπιο στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Η κυβέρνηση χρηματοδοτεί την κατασκευή του διαμέτρου 14 μέτρων θόλου και το 1959 το τηλεσκόπιο εγκαθίσταται στην Πεντέλη. Παράλληλα εξοπλίζεται με επιστημονικά όργανα, όπως φωτογραφική κάμερα, φασματογράφο, πολωσίμετρο και φωτόμετρο.

Σήμερα το τηλεσκόπιο Newall χρησιμοποιείται για εκπαιδευτικούς σκοπούς, ενώ με αφορμή την επαναλειτουργία του διοργανώνεται εκδήλωση με πρόσκληση το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου, στις 7.30 μμ, στο Αστεροσκοπείο Πεντέλης. H εκδήλωση θα κλείσει με παρατήρηση από το τηλεσκόπιο Newall.

Το κοινό έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί το Κέντρο Επισκεπτών Πεντέλης, σύμφωνα με τις προγραμματισμένες ημερομηνίες ξενάγησης που υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Αστεροσκοπείου και ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία για οργανωμένα γκρουπ και σχολεία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Αστρονομία και Διάστημα
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών