Έντυπη Έκδοση

**ΣΕ 20 ΑΤΟΜΑ

Διώξεις για κατασκοπία στα Σκόπια

Ποινικές διώξεις εναντίον 20 ατόμων που συνελήφθησαν στα Σκόπια για κατασκοπία άσκησαν οι αρχές της χώρας, υποστηρίζοντας ότι πέντε εξ αυτών εργάζονταν για τις μυστικές υπηρεσίες ξένων χωρών και κυρίως για λογαριασμό μυστικής υπηρεσίας γειτονικής χώρας.

Οι κατηγορίες είναι κατασκοπία, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, εκβιασμοί και απάτη. Η υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα, ανέφερε ότι οι πέντε έδιναν σε ξένες χώρες διαβαθμισμένες πληροφορίες για τη δομή και τη λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας της ΠΓΔΜ, την πολιτική κατάσταση στη χώρα, τους πιθανούς κινδύνους για τη χώρα, τις θρησκευτικές κοινότητες στην ΠΓΔΜ και τα εξτρεμιστικά στοιχεία σε αυτή, αλλά και για διάφορα άλλα θέματα. Η υπουργός είπε ακόμα ότι οι συλληφθέντες εκβίαζαν επιχειρηματίες και πρόσωπα από το δημόσιο βίο της χώρας.

Εσωτερική κατανάλωση

Ορισμένα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, επικαλούμενα «ανεπίσημες πληροφορίες» από αστυνομικές πηγές, μεταδίδουν ότι οι συλληφθέντες για κατασκοπία συνεργάζονταν με τις μυστικές υπηρεσίες της Ελλάδας. Σύμφωνα με τις «πληροφορίες» αυτές, ένας από τους οργανωτές του δικτύου κατασκοπίας είχε τακτικές επαφές με εκπροσώπους των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών, σε θέρετρο της Χαλκιδικής και σε έλεγχο στο σπίτι του βρέθηκαν πολλές φωτογραφίες από αυτές τις συναντήσεις. Από ελληνικής πλευράς, για ανύπαρκτο θέμα κάνουν λόγο πηγές του υπουργείου Εξωτερικών. Σημειώνουν ότι δεν σχολιάζουν δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης της ΠΓΔΜ. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται ανεπίσημες τοποθετήσεις στελεχών της ΕΥΠ. Αλλες εκτιμήσεις αξιωματούχων αναφέρουν ότι πρόκειται για θέμα εσωτερικής κατανάλωσης.

Πέρσι την ίδια εποχή υπάλληλος των μυστικών υπηρεσιών των Σκοπίων βρέθηκε δολοφονημένος μέσα στο γραφείο του κατά μυστηριώδη τρόπο.

Οι συλλήψεις έγιναν στο πλαίσιο της επιχείρησης «Κατάσκοπος». Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου της Βουλής της χώρας, πρώην και νυν στελέχη της Αστυνομίας, του υπουργείου Αμυνας και των κρατικών μυστικών υπηρεσιών. Η Αστυνομία αναζητά άλλα τρία άτομα, ενώ ακόμη δύο, που θεωρείται ότι εμπλέκονται στο δίκτυο κατασκοπίας, είναι ήδη προφυλακισμένα για άλλα αδικήματα. Δύο από τους συλληφθέντες, μετά την απολογία τους, αφέθηκαν ελεύθεροι.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Συλλήψεις/Προσαγωγές
Κατασκοπία/πράκτορες
Σκόπια
ΠΓΔΜ