Έντυπη Έκδοση

Πώς να προετοιμαστείτε για εξωσωματική γονιμοποίηση

Το άγχος της περιόδου κατά την οποία ένα ζευγάρι υποβάλλεται σε εξωσωματική γονιμοποίηση αξιολογείται ως σχεδόν το μεγαλύτερο από κάθε άλλο σημαντικό γεγονός της ζωής, όπως ο θάνατος ενός μέλους της οικογένειας ή το διαζύγιο

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν είναι η πρώτη απόπειρα της θεραπείας για την υπογονιμότητά τους - είναι η τελευταία επιλογή για να αποκτήσουν δικό τους παιδί. Αφορά πολλούς μήνες και μερικές φορές χρόνια αποτυχημένων προσπαθειών και συχνά συνοδεύεται από τεράστιο συναισθηματικό, σωματικό και οικονομικό κόστος. Τα ζευγάρια που ξεκινούν την εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) συνήθως το κάνουν με το βάρος της θλίψης και της απογοήτευσης από τη στειρότητα και μπορεί να αισθάνονται κατάθλιψη, θυμό, κούραση και άγχος. Παρ' όλ' αυτά, εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην τεχνολογία.

Η IVF θεωρείται από τους ασθενείς η πιο αγχωτική όλων των θεραπειών υπογονιμότητας. Μάλιστα, αξιολόγησαν το άγχος της περιόδου αυτής ως το μεγαλύτερο, σχεδόν, από κάθε άλλο σημαντικό γεγονός της ζωής, όπως ο θάνατος ενός μέλους της οικογένειας ή το διαζύγιο. Ενώ γενικές υποθέσεις μπορούν να γίνουν σχετικά με τα επίπεδα άγχους κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης, η εμπειρία για τους ασθενείς θα είναι προσωπική - κάθε ασθενής βιώνει το άγχος με διαφορετικό τρόπο και αυτό εξαρτάται εν πολλοίς από την προσωπικότητα και τις εμπειρίες.

Οι πτυχές της εξωσωματικής γονιμοποίησης επηρεάζουν όλες τις πτυχές της ζωής: οικογενειακή, κοινωνική, σωματική, συναισθηματική, οικονομική, ακόμη και θρησκευτική. Ο χρόνος είναι αγχωτικός από μόνος του. Βέβαια, το στρες της IVF μπορεί να επηρεάσει τη συζυγική σχέση, η διακοπή των «συζυγικών υποχρεώσεων» μπορεί να μειώσει τη σεξουαλική οικειότητα. Τα ζευγάρια, επίσης, μπορεί να εξαντληθούν οικονομικά, πληρώνοντας το υψηλό κόστος της εξωσωματικής γονιμοποίησης με μια κάπως περιορισμένη πιθανότητα επιτυχίας.

Η ενασχόληση με τις παρενέργειες ή πιθανές επιπλοκές της ιατρικής περίθαλψης έχει τη δική της δυναμική: εξάψεις, πονοκέφαλοι, διακυμάνσεις της διάθεσης, ενέσεις, υπερηχογραφήματα, οι μελλοντικές ανησυχίες για την υγεία και τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα έμβρυα, οι πολύδυμες κυήσεις, όλα αυτά συνιστούν επιπρόσθετους παράγοντες στρες.

Τα καλά νέα

Παρ' όλ' αυτά, η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών προσαρμόζεται καλά συναισθηματικά. Ακόμα περισσότερο, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια μακροπρόθεσμη επίδραση στη συζυγική σχέση και την προσωπική λειτουργία. Στην πραγματικότητα, μερικές έρευνες έχουν δείξει ότι η κρίση της υπογονιμότητας μπορεί να βελτιώσει ουσιαστικά την επικοινωνία του ζεύγους και τη συναισθηματική αλληλοεπένδυση. Τα ζευγάρια μπορούν να μάθουν δεξιότητες αντιμετώπισης και διαχείρισης των κρίσεων και πρότυπα επικοινωνίας που παρέχουν διά βίου όφελος. Εκείνα τα άτομα ή ζευγάρια που τελικώς δύσκολα προσαρμόζονται στις υψηλές απαιτήσεις όλης της διαδικασίας της εξωσωματικής, θα πρέπει να αναζητήσουν βοήθεια από επαγγελματία ψυχικής υγείας. Οι υπογόνιμοι άνθρωποι έχουν συχνά μια ροπή προς κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές (στρες), νιώθοντας πως έχουν χάσει κάθε έλεγχο. Η αυτοεκτίμηση του ενός ή και των δύο συντρόφων πλήττεται σοβαρά και συχνά νιώθουν θυμό, μοναξιά, θλίψη. Οι ψυχικές εντάσεις αλλά και οι συγκρούσεις στην καθημερινότητα μέσα στη σχέση του ζευγαριού συχνά γίνονται δυσβάσταχτες.

Ολες αυτές οι αλλαγές στη δυναμική του ζεύγους μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρή απομάκρυνση, καθώς οι σύντροφοι απομονώνονται συναισθηματικά.

Οι υποψήφιες για εξωσωματική θα πρέπει να προετοιμαστούν κατάλληλα πριν από την έναρξη της διαδικασίας. Εδώ είναι μερικές συμβουλές για να σας βοηθήσουν στην καλύτερη προετοιμασία:

1Συγκεντρώστε πληροφορίες για τη διαδικασία. Οσο περισσότερα μπορείτε να μάθετε για τη διαδικασία τόσο λιγότερο άγχος θα νιώσετε. Ψάξτε για άρθρα και ζητήστε ενημερωτικό υλικό από το γυναικολόγο σας.

Εάν η κλινική που σας ανέλαβε έχει εκπαιδευτικά μαθήματα, να παραστείτε ατομικά και ως ζευγάρι. Μιλήστε με ανθρώπους που έχουν ήδη καταφύγει στη λύση της εξωσωματικής.

2Προετοιμαστείτε για τη λήψη αποφάσεων. Είναι σημαντικό να προβλέψετε κάποιες αποφάσεις, κυρίως ηθικές, που ενδέχεται να πρέπει να λάβετε κατά τη διάρκεια της IVF. Θα πρέπει να αποφασίσετε, μαζί με το γιατρό σας, πόσα έμβρυα θα μεταφερθούν, μεγιστοποιώντας παράλληλα τις πιθανότητές σας για την εγκυμοσύνη, αλλά και ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα πολύδυμης κύησης. Θα πρέπει επίσης να αποφασίσετε τι θα κάνετε με τα έξτρα ωάρια ή/και έμβρυα (κατάψυξη ή δωρεά).

Αν στη διαδικασία έχει εμπλακεί δότης σπέρματος ή ωαρίων ή ακόμα και γονιμοποιημένων ξένων ωαρίων, είναι σημαντικό να συζητήσετε προσεκτικά τα θέματα που σχετίζονται με αυτό πριν από την έναρξη του κύκλου. Η Συμβουλευτική μπορεί να σας βοηθήσει στη διερεύνηση αυτών των ζητημάτων.

3Δώστε ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα στον ψυχικό σας κόσμο και τις σχέσεις σας. Ενας μακροχρόνιος αγώνας ενάντια στη στειρότητα μπορεί να αναδείξει το πώς αισθάνεστε για τον εαυτό σας, τη συζυγική σχέση σας ή και τη σχέση σας με τους άλλους, και να προκαλέσει δυσφορία και απομόνωση. Είναι απόλυτα ενδεδειγμένο να είστε σε καλή σχέση με τον εαυτό σας, το σύντροφό σας και τους γύρω σας πριν από την έναρξη ενός κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Συζητήστε αρκετά νωρίς τις ελπίδες και τις προσδοκίες σας από τους άλλους και ιδιαίτερα από το σύντροφό σας. Και σε αυτό τον τομέα η Συμβουλευτική μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη.

4Αναζητήστε την υποστήριξη των υπολοίπων. Οι φίλοι και η οικογένεια μπορεί να παρέχουν την καλύτερη υποστήριξη ή, αντίθετα, τη χειρότερη. Αποφασίστε εκ των προτέρων με ποιους θα συζητήσετε ότι θα εμπλακείτε στη διαδικασία της εξωσωματικής. Εκ των υστέρων, πολλές γυναίκες και ζευγάρια έχουν μετανιώσει που κοινοποίησαν τα σχέδιά τους σε άλλους, διότι τελικώς νιώθουν αφόρητη πίεση. Μπορείτε να ενταχθείτε σε μια ομάδα στήριξης εξωσωματικής γονιμοποίησης. Το Διαδίκτυο είναι επίσης μια έτοιμη πηγή υποστήριξης και πληροφοριών.

5Προσδιορίστε τι σας προκαλεί πρόσθετη ένταση και πώς εκδηλώνεται. Κάθε άτομο βιώνει στρες με διαφορετικούς τρόπους. Για κάποιους μπορεί να είναι ακόμα και η επίσκεψη στο γυναικολόγο, για άλλους οι ενέσεις. Προβλέποντας τι μπορεί να προκαλέσει ένταση και άγχος, θα βοηθήσει στην ανάπτυξη στρατηγικών αντιμετώπισης. Αναγνωρίστε το δικό σας τρόπο αντίδρασης και του συντρόφου σας, αφού συχνά διαφέρουν. Μαθαίνοντας να αποδεχόμαστε τις διαφορές στον τρόπο με τον οποίο ο καθένας αντιδρά στο στρες, μπορεί να μειωθεί η σύγκρουση.

Η άσκηση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για ανακούφιση από το στρες και την κατάθλιψη. Ωστόσο, το επίπεδο της άσκησης μπορεί να χρειαστεί να προσαρμοστεί κατά τη διάρκεια του κύκλου θεραπείας, σε συνεννόηση πάντα με το γυναικολόγο. Το χιούμορ είναι, πάντα, ένας πολύ καλός μηχανισμός αντιμετώπισης.

6Αποφασίστε τις προτεραιότητές σας. Για να βοηθήσετε στη μείωση ή εξάλειψη κάθε περιττού άγχους, θα πρέπει να απλοποιήσετε τη ζωή σας όσο το δυνατόν περισσότερο, κατά τη διάρκεια του κύκλου της θεραπείας. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για σημαντικές αποφάσεις ή αλλαγές. Αν είναι δυνατόν, αποφύγετε ακόμη και τις ευθύνες στο γραφείο, ώστε να διατηρήσετε τον έλεγχο και το στρες σε χαμηλά επίπεδα.

7Προβλέψτε πιθανά προβλήματα. Να περιμένετε ότι μπορεί να συμβεί το απροσδόκητο, λόγω της μοναδικότητας της ιατρικής κατάστασης του καθενός. Υπάρχουν πιθανότητες για αποτυχία σε κάθε βήμα του κύκλου, και καλό θα ήταν να είστε κατάλληλα προετοιμασμένοι και για τέτοιο ενδεχόμενο.

8Η 10ήμερη-14ήμερη περίοδος αναμονής μεταξύ της εμβρυομεταφοράς και της λήψης των αποτελεσμάτων των τεστ εγκυμοσύνης συχνά περιγράφεται ως το πιο δύσκολο στάδιο του κύκλου. Θα πρέπει να σκεφτείτε πώς θα γεμίσετε το χρόνο σας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Γυναικολογία
Εξωσωματική γονιμοποίηση