Έντυπη Έκδοση

«FINANCIAL TIMES»: ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΕ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ

Ξένος αντικ-Τυπος για κυβερνητική ανοχή στη Χ.Α.

«Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα έβγαλε την Ελλάδα από την επικίνδυνη αυταρέσκεια στην οποία είχε περιέλθει», τονίζουν στο κύριο άρθρο τους οι «Financial Times».

Από την είσοδο της Χρυσής Αυγής στο Κοινοβούλιο, η κυβέρνηση δεν κατόρθωσε να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα τις βίαιες υπερβολές των μελών της, δείχνοντας απροθυμία να τα βάλει με ένα ανερχόμενο στις προτιμήσεις των Ελλήνων κόμμα.

Η δολοφονία Φύσσα καθιστά αδύνατη την παράβλεψη της βίαιης φύσης της Χρυσής Αυγής, τόσο από το πολιτικό κατεστημένο όσο και από τους ψηφοφόρους. Η ατιμωρησία για τα μέλη της οργάνωσης αυξάνει όσο αυξάνουν τα ποσοστά τους.

Παρά τις φωνές που κάνουν έκκληση για απαγόρευση της Χρυσής Αυγής ή κατηγοριοποίησή της ως εγκληματικής συμμορίας, οι συντάκτες του άρθρου εκτιμούν ότι η ελληνική νομοθεσία επαρκεί για την ανεύρεση όσων παρακινούν σε βίαια επεισόδια και το μόνο που χρειάζεται είναι δέσμευση για εφαρμογή της νομοθεσίας ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους.

Οι δημόσιες διαμαρτυρίες εξανάγκασαν τον Α. Σαμαρά να μιλήσει πρώτη φορά δημοσίως εναντίον του εξτρεμιστικού περιθωρίου. Μένει τώρα να εξασφαλίσει ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί και ότι θα διερευνηθούν οι δεσμοί μεταξύ της πρόσφατης βίας και μελών της Χρυσής Αυγής. Ο μόνος τρόπος να εκμηδενιστεί η Χρυσή Αυγή είναι να δημοσιοποιηθεί η βάρβαρη συμπεριφορά των οπαδών της, συμπεριφορά που η ηγεσία του κόμματος δεν αποθαρρύνει.

http://www.ft.com/cms/s/0/d68faeb2-2128-11e3-a92a-00144feab7de.htm

WSJ:

«Και ευρωπαϊκή ήττα»

Ο Στέλιος Μπούρας από την Αθήνα γράφει στο ιστολόγιο της «Wall Street Journal» ότι, ενόψει της προγραμματισμένης για την ερχόμενη Κυριακή επίσκεψης της τρόικας στην Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση ίσως επωφεληθεί από τις πολιτικές εξελίξεις για να απαιτήσει άμβλυνση των μέτρων λιτότητας από τους διεθνείς δανειστές. Και αυτό, γιατί, όπως υποστηρίζει μερίδα αναλυτών, η κυβέρνηση της Αθήνας θα υποστηρίξει ότι τα οικονομικά δεινά της χώρας ωθούν τους πολίτες σε στήριξη της Χρυσής Αυγής.

Οπως συγκεκριμένα τονίζει ο Αριστείδης Χατζής, αναπληρωτής καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, «πρόκειται για ένα πολύ ισχυρό όπλο για τον Σαμαρά, που καταδεικνύει ότι η ελληνική κοινωνία έχει φθάσει στα όριά της. Θα ήταν μια μαζική ήττα για τους Ευρωπαίους εάν συνεχιστεί η πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα, μια πολύ μεγαλύτερη ήττα απ' ό,τι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ».

Αντιθέτως, άλλοι αναλυτές ισχυρίζονται ότι ενδεχόμενη οπισθοδρόμηση των διεθνών πιστωτών θα έθετε σε κίνδυνο το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας και θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.

http://blogs.wsj.com/eurocrisis/2013/09/19/greece-extremism-and-austerity/tab/print/?KEYWORDS=Greece

«Ν.Υ. TIMES»:

Δεν είναι Βαϊμάρη

Η τέλεια πολιτική καταιγίδα για φαινόμενα βίαιου εξτρεμισμού εκδηλώθηκε στην Ελλάδα και εμπεριέχει τα στοιχεία της εθνικής ταπείνωσης, της οικονομικής καταστροφής, του υψηλού ποσοστού ανεργίας, του πολιτικού διχασμού και της διεθνούς κηδεμονίας, υποστηρίζει ο Roger Cohen, σε ανταπόκριση από την Αθήνα στην ηλεκτρονική έκδοση της ε/φ NEW YORK TIMES, με τίτλο «Why Greece Is Not Weimar».

Ο αρθρογράφος επιχειρεί παραλληλισμό της Ελλάδας σήμερα με τη γερμανική Βαϊμάρη κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου, τονίζοντας ότι αν και η πιο έντονη φάση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα έχει ξεπεραστεί, η πιο οξεία φάση της πολιτικής της δοκιμασίας τώρα ξεκινά. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι εάν η Ελλάδα δεν συνιστούσε μέλος της Ε.Ε., με την προστασία που αυτή της παρέχει, θα είχε έως τώρα παρασυρθεί στην καταστροφή, όπως και η ταπεινωμένη Γερμανία έπραξε μετά το 1918.

http://www.nytimes.com/2013/09/20/opinion/global/cohen-why-greece-is-not-weimar.html?pagewanted=print

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ)
Βία
Δημοσιεύματα/Αρθρα/Σχολιασμοί/Παρεμβάσεις
ναζισμός/νεοναζισμός
Χρυσή Αυγή