Έντυπη Έκδοση

ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ Ο ΚΑΝΤΑΣ ΓΙΑ «ΕΡΜΗΣ ΙΙ» ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΝΑΚΡΙΤΗ Ο ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΓΙΑ TOR-Μ1

Σύλληψη και κλητεύσεις για εμβάσματα σε Ελβετία

Ενα ύποπτο έμβασμα, ύψους 500.000 ευρώ, οδήγησε στη σύλληψη του πρώην αναπληρωτή γενικού διευθυντή Εξοπλισμών, Αντώνη Κάντα, υφισταμένου του Ιω.Σμπώκου, μετά το ένταλμα του ανακριτή περί διαφθοράς, Σπύρου Γεωργουλέα.

Ο κατηγορούμενος για άμεση συνέργεια σε απιστία του Ακη Τσοχατζόπουλου, δωροδοκία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, ζήτησε και έλαβε προθεσμία να απολογηθεί τη Δευτέρα, προκειμένου να προετοιμαστεί για τα όσα του καταλογίζονται. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα 500.000 ευρώ που εντοπίστηκαν σε λογαριασμό του στην Ελβετία φέρονται πως προήλθαν από άγνωστο εκπρόσωπο της Siemens, προκειμένου να συνδράμει στην υπογραφή της σύμβασης «Ερμής ΙΙ», για την επέκταση τηλεπικοινωνιών του στρατού και τον εκσυγχρονισμό του, τον Σεπτέμβρη του 1999.

Εταιρείες με μίζες Siemens

Ο Αντ. Κάντας, πάντως, ισχυρίζεται πως το ποσό τού ανήκε από απολαβές προγενέστερων ετών και απλά την περίοδο εκείνη αποφάσισε να το μεταφέρει σε τράπεζα του εξωτερικού. Με ενδιαφέρον, πάντως, αναμένεται η απολογία του, προκειμένου να διευκρινίσει σειρά ζητημάτων, όπως γιατί δεν δικαιολογείται -κατά πληροφορίες- το επίμαχο ποσό από τα εισοδήματά του, αλλά και γιατί τα χρήματα φτάνουν στον ελβετικό λογαριασμό μέσω εταιρειών που έχουν συνδεθεί με τα μαύρα ταμεία της Siemens.

Την ίδια ώρα, κινητικότητα φαίνεται να υπάρχει σε μία άλλη δικογραφία εξοπλιστικών προγραμμάτων, αυτή των Tor-Μ1. Οι κλητεύσεις κατηγορουμένων από τον ανακριτή συνεχίζονται, ενώ αναμένεται και η έκδοση του Μιχάλη Μιχαηλίδη από την Κύπρο. Στις πλάτες του υιού Μιχαηλίδη πέφτει πλέον όλο το βάρος για να αποδείξει τα όσα επικαλέστηκε στην απολογία του ο πατέρας του, πρώην υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου.

Τα 5,7 εκατ. του Μιχαηλίδη

Την περασμένη Τετάρτη, ο Ντίνος Μιχαηλίδης υποστήριξε πως δεν έχει καμία εμπλοκή με την υπόθεση των αντιαεροπορικών συστημάτων, για την οποία κατηγορείται και έχει κριθεί προσωρινά κρατούμενος. Μάλιστα ισχυρίζεται ότι έχει μείνει «κατάπληκτος για τις καταγγελίες» του Νικ. Ζήγρα, ο οποίος -λέει- τον ενέπλεξε «για να δημιουργήσει μία κουρτίνα ευεργετική, ίσως, για τη δική του εμπλοκή».

Στις ερωτήσεις του ανακριτή, πάντως, για τα 5,7 εκατ. ελβετικά φράγκα που εντοπίστηκαν σε λογαριασμό του γιου του, με πληρεξούσιο τον ίδιο, αναφέρει πως προέρχονται από επαγγελματικές δραστηριότητες του Μιχ. Μιχαηλίδη με τον καταζητούμενο Φουάντ Αλ Ζαγιάτ. Οπως επισημαίνει, «τον ρώτησα και μου απάντησε ότι οι δουλειές αφορούσαν εκτέλεση έργων σε Λιβύη, Πακιστάν, Κουβέιτ και Συρία», προσθέτοντας ότι περισσότερα στοιχεία θα καταθέσει ο γιος του στον ανακριτή.

Οσο για τις βαλίτσες γεμάτες μετρητά, αναρωτιέται: «Τι λόγο είχα να έδινα τα χρήματα στον Ζήγρα και μετά από λίγες ώρες να συναντούσα και τον Τσοχατζόπουλο κατ' ιδίαν;».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ξέπλυμα βρόμικου χρήματος
Διαφθορά
Υπόθεση Siemens
Δικαστικό ρεπορτάζ
Υπόθεση υποβρυχίων