Έντυπη Έκδοση

Οταν «ζεστάναμε» τον Βρετανό

Πριν από 25 χρόνια η καρδιά της «πικάντικης» ενημέρωσης στη Μεγάλη Βρετανία χτυπούσε στο Χέρφιλντ, όπου στο εκεί νοσοκομείο νοσηλευόταν ο Ελληνας πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, συνοδευόμενος από την «ανεπίσημη», τότε, αγάπη του, Δήμητρα Λιάνη

Το ένθετο περιοδικό «You» της «Mail on Sunday» κάνει εξώφυλλο τη Δήμητρα Λιάνη με τίτλο «Naughty girl» (κάτι σαν «παλιοκόριτσο» στα ελληνικά) και αφιερώνει στη σχέση της με τον Ελληνα πρωθυπουργό το «σαλόνι» του (φωτ. Αρχείο «Ε») Το ένθετο περιοδικό «You» της «Mail on Sunday» κάνει εξώφυλλο τη Δήμητρα Λιάνη με τίτλο «Naughty girl» (κάτι σαν «παλιοκόριτσο» στα ελληνικά) και αφιερώνει στη σχέση της με τον Ελληνα πρωθυπουργό το «σαλόνι» του (φωτ. Αρχείο «Ε») Τι ήταν αυτό το πράγμα με το Χέρφιλντ; Πριν από ένα τέταρτο του αιώνα ακριβώς, η Μεγάλη Βρετανία έζησε μερικές εβδομάδες ελληνικής τρέλας. Και ελληνικού ήλιου επίσης, μια και μαζί με τον Ανδρέα Παπανδρέου αφίχθη στο νησί και η καλοκαιρία. Εκεί ήμουν (για διακοπές, όχι για δουλειά) και το θυμάμαι ακόμη που μου το λέγανε οι Εγγλέζοι: «Ηρθε ο πρωθυπουργός σας και ζεστάθηκε το κοκαλάκι μας». Διότι το british summer είναι το ορίτζιναλ πιο σύντομο ανέκδοτο του κόσμου!

Ας μην ξεφεύγω όμως. Γνωστές είναι οι περισσότερες από τις δημοσιογραφικές ιστορίες εκείνων των ημερών, πώς διακινούνταν το info, πώς ταξίδευε, πόσο ζύγιζε και πόσο κόστιζε. Ακόμη και τα κάθε είδους προξενιά, τα ξέρουμε πια όλοι. Και τα νορμάλ και εκείνα που υπερέβαιναν τα σύνορα και τις κοινωνικές τάξεις. Το Χέρφιλντ ήταν μια μεγάλη κολυμβήθρα του Σιλωάμ, για κάθε αρσενικό ή θηλυκό που ήθελε να φτιάξει την τύχη του. Με νούμερο ένα φυσικά στον κατάλογο την πέτρα του σκανδάλου, τη Δήμητρα Λιάνη.

Εξώφυλλο η Λιάνη

Τη μετέπειτα κυρία Παπανδρέου, η οποία κέρδισε το πρώτο της εξώφυλλο μερικές εβδομάδες μετά τα σκηνικά του Χέρφιλντ. Στο ένθετο περιοδικό «You» της «Mail on Sunday», που τη φιλοξένησε κατάξανθη υπό τον τίτλο «Naughty girl». Κάτι σαν «παλιοκόριτσο» στα ελληνικά, κάτι σαν «πονήρω», κάτι σαν «άτακτο παιδί». Στο δε ρεπορτάζ, ο τίτλος ήταν ακόμη πιο πικάντικος: «Beware of Greeks baring all». Από το ομηρικό «φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας» («Beware of Greeks baring gifts»), που μεταμορφώθηκε σε «Φοβού τους Ελληνες που μένουν τσίτσιδοι».

Ο λόγος; Ποιος άλλος από τις πασίγνωστες ημίγυμνες φωτογραφίες της Δήμητρας Λιάνη, που είχε φέρει στη δημοσιότητα η «Αυριανή». Δύο από τις φωτογραφίες αυτές αναδημοσίευε το «You» (λογοκριμένες καταλλήλως, καθ' ότι άλλο «Mail» άλλο «Sun»), με το χαρακτηριστικό υπότιτλο: «Η Δήμητρα φωτογραφημένη από τους Ελληνες παπαράτσι, δείχνει τα δύο πράγματα που κάνουν ευτυχισμένο των πρωθυπουργό μας». Τόσο γλαφυροί; Τόσο κι ακόμη περισσότερο, μια και οι Βρετανοί διακατέχονται από εθνική ψύχωση με τα ευρύστερνα θήλεα. Οπότε στη συγκεκριμένη περίπτωση έχασαν κυριολεκτικά το νου τους.

Οσο για το ρεπορτάζ, περιελάμβανε τα γνωστά και μη εξαιρετέα. Πώς γνωρίστηκαν, πώς τα βρήκανε, πώς εξελίχθηκε η σχέση του Ανδρέα με τη Δήμητρα. Συν μπόλικη Μάργκαρετ, συν ολίγη «Γκουανταλαχάρα», βάλε και Κάρολο Παπούλια μέσα, βάλε και ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία και άρωμα εκλογών και όλα μαζί ένας αχταρμάς ιδιαιτέρως ελκυστικός για το μέσο Εγγλέζο αναγνώστη, που διόλου δεν διαφέρει από το μέσο Ελληνα αναγνώστη. Δώσ' του σπέρμα, στέμμα και αίμα και πάρ' του την ψυχή. Γιατί να μην του τα δώσουν λοιπόν; Εως και τραγουδάκι σκάρωσαν οι ρεπόρτερ του «You», με στίχους όπως οι κάτωθι:

Now the chap's in hospital/ And the hacks all gather round/ They gasp aς his great love goes by/ «Cor! You don't get many of those to the pund».

Υπενθυμίζω ότι εκείνη την εποχή ήταν ακόμη πρωθυπουργός της Βρετανίας η Μάργκαρετ Θάτσερ, της οποίας η πολιτική σταδιοδρομία ήταν εξίσου ταραγμένη με εκείνη του Ανδρέα Παπανδρέου. Η ερωτική της ζωή, από την άλλη, θα μπορούσε να περιγραφεί ως μια φουρτούνα σε ένα φλιτζάνι τσάι...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δημοσιεύματα/Αρθρα/Σχολιασμοί/Παρεμβάσεις
Μέσα & Media