Έντυπη Έκδοση

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ

Χρυσήστομος!

«Οταν ορθοφωνούν, τους υποστηρίζω», λέει ο προκαθήμενος Κύπρου για το παράρτημα της Χρυσής Αυγής στη Μεγαλόνησο. Για δε τους μετανάστες, τους αγαπάει, αρκεί να φύγουν από την Κύπρο

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, ο οποίος έχει επικριθεί για τις θέσεις που κατά καιρούς εξέφρασε εναντίον την παρουσίας αλλοδαπών στη Μεγαλόνησο, επανήλθε χθες χαρακτηρίζοντάς τους «παρείσακτους», προσθέτοντας όμως ότι τους αγαπάει, αρκεί να φύγουν από την Κύπρο!

Ο ίδιος δεν είναι ξενοφοβικός, εκείνοι δεν είναι από δω... Ο ίδιος δεν είναι ξενοφοβικός, εκείνοι δεν είναι από δω... Δεν έκρυψε (όχι για πρώτη φορά) και τη συμπάθειά του για τη «θυγατρική» της Χρυσής Αυγής στην Κύπρο, το ΕΛΑΜ.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στο παρελθόν είχε εκφραστεί με θετικά λόγια για τους κοντοκουρεμένους και μαυροφορεμένους χρυσαυγίτες της Κύπρου, καλώντας τους μάλιστα και στην Αρχιεπισκοπή για συζήτηση. Τότε είχε πει ότι με πλείστες από τις απόψεις τους συμφωνεί και τις θεωρεί κρυστάλλινες! Χθες δεν ήταν τόσο διαχυτικός, αλλά είπε πως «τότε που εμφανίστηκαν αυτά τα παιδιά, τα κάλεσα και ήρθαν στην Αρχιεπισκοπή και είδα αρκετά θετικά στοιχεία, όπως και αρνητικά. Και τους είπα ότι με τα αρνητικά στοιχεία δεν συμφωνώ». Ο Αρχιεπίσκοπος υποστηρίζει ότι δεν έχει πλέον επαφές με το ΕΛΑΜ και διαψεύδει πληροφορίες που αναφέρουν ότι η Αρχιεπισκοπή τούς χρηματοδοτεί και στηρίζει διάφορες εκδηλώσεις τους. Πρόσθεσε όμως πως «εκεί που ορθοφωνούν, θα τους υποστηρίζει» και ότι «εκεί που δεν θα ορθοφωνούν, θα τους υποδεικνύει ότι αυτό που πάνε να κάνουν δεν είναι σωστό».

Οι «παρείσακτοι»

Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου δεν έκρυψε ούτε χθες την απέχθειά του για τους αλλοδαπούς, σημειώνοντας ότι είχε συμφωνήσει με τους ΕΛΑΜίτες ότι πρέπει να διωχθούν όλοι οι παράνομοι αλλοδαποί. Για να δικαιολογήσει τις απόψεις του επικαλέστηκε ακόμα και το Ευαγγέλιο, σημειώντας πως η Αγία Γραφή διδάσκει να αγαπούμε. «Τους αγαπούμε αυτούς τους παρείσακτους», συμπλήρωσε, «αυτούς τους παράνομους που ήρθαν, αλλά να πάνε στην πατρίδα τους. Δεν είναι ρατσιστικό αυτό, πεινά ο λαός μας, δεν θα έχουμε άλλους, αφού ο λαός μας έχει ανάγκη, να παν στη δική τους πατρίδα και να αναλάβουν την υποχρέωση οι συμπατριώτες τους, η κυβέρνησή τους και όχι η δική μας η κυβέρνηση». Για όσους τον κατηγορούν για επίδειξη ξενοφοβίας και ρατσισμού, απάντησε πως «προσπαθούν να κάνουν λαϊκισμό».

Θέλοντας να υπερασπιστεί την παρουσία του ΕΛΑΜ στην πολιτική σκηνή, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ανέφερε πως ζούμε σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα και πρέπει να είναι δημοκρατικοί πολίτες. Ο τόπος, είπε, έχει τόσα προβλήματα, που δεν πρέπει να του επισωρεύσουμε άλλα.

Στην Κύπρο, είπε, θέλουμε να διατηρηθεί η πλουραλιστική δημοκρατία. «Εχουμε δημοκρατία και πρέπει να την περιφρουρήσουμε και δεν θα κάνει ο καθένας ό,τι θέλει».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Μετανάστες και πρόσφυγες
Κύπρος
Συνεντεύξεις