Ηλεκτρονική Έκδοση

Εκρήξεις στο Ναϊρόμπι καθώς ολοκληρώνεται η επιχείρηση

Η επιχείρηση απελευθέρωσης των ομήρων οδεύει προς το τέλος της, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Κένυας. Σειρά ισχυρών εκρήξεων και πυροβολισμοί συγκλόνισαν νωρίτερα την περιοχή όπου βρίσκεται το εμπορικό κέντρο Γουέστγκεϊτ του Ναϊρόμπι και σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου στο Ρόιτερς προήλθαν από επιχείρηση των αρχών που προσπαθούν να εισέλθουν στο κτίριο από την οροφή.

Η τηλεόραση μετέδωσε εικόνες στις οποίες φαίνονται στρατιώτες με στολές παραλλαγής να τρέχουν και να παίρνουν νέες θέσεις κι ένα θωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού να μετακινείται σε άλλη θέση. Στη ζώνη γύρω από το κτίριο, εξάλλου, οι δυνάμεις της τάξεις κάλεσαν τους δημοσιογράφους και τα μέλη των σωστικών συνεργείων να μεταβούν σε προστατευμένες τοποθεσίες, την ώρα που ασθενοφόρα κατευθύνονταν προς τα σημεία των εκρήξεων.

"Καλούμε όλον τον κόσμο να διατηρήσει την ηρεμία του. Οι δυνάμεις μας έχουν τον έλεγχο", αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση Καταστροφών. "Αποφύγετε εντελώς την περιοχή του Ουέστγκεϊτ. Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται", προσθέτει.

Σχεδόν όλοι οι όμηροι έχουν απελευθερωθεί, ενώ δύο από τους δράστες της επίθεσης σκοτώθηκαν σήμερα στη συνεχιζόμενη έφοδο του στρατού στο εμπορικό κέντρο Ουέστγκεϊτ, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Κένυας Τζόζεφ Όλε Λένκου, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τον αριθμό των ομήρων στο εμπορικό κέντρο. "Έχουμε πλήρως τον έλεγχο της κατάστασης. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας", σημείωσε και πρόσθεσε: "Ελέγχουμε όλους τους ορόφους (του εμπορικού κέντρου) οι τρομοκράτες δεν μπορούν να διαφύγουν. Έχουμε αποκλείσει πλήρως το κτίριο". Ο υπουργός πρόσθεσε ότι δύο από τους "τρομοκράτες" σκοτώθηκαν κατά την επιδρομή του στρατού.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι οι δράστες της επίθεσης προκάλεσαν τη στήλη μαύρου καπνού που υψωνόταν πάνω από το Ουέστγκεϊτ, βάζοντας φωτιά σε στρώματα σ' ένα σουπερμάρκετ για λόγους αντιπερισπασμού, και σημείωσε ότι η φωτιά θα σβηστεί σύντομα.

Η έφοδος των δυνάμεων ασφαλείας κατά των ισλαμιστών ενόπλων που έχουν οχυρωθεί για τρίτη ημέρα σήμερα στο Ουέστγκεϊτ "πλησιάζει στο τέλος της", πρόσθεσε ο ίδιος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Οι επιτιθέμενοι προέρχονται από διάφορες χώρες, δήλωσε ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, χωρίς να αποκαλύψει τις χώρες αυτές. "Έχουμε μια ιδέα γύρω από το ποιοι είναι, την εθνικότητά τους και ακόμη τον αριθμό τους", σημείωσε ο Τζούλιους Καράνγκι. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ένοπλη αυτή ομάδα είναι "σαφώς πολυεθνής και προέρχεται "από όλο τον κόσμο" κι έκανε λόγο για "παγκόσμια τρομοκρατία". "Έχουμε επίσης μια ιδέα για το ότι δεν πρόκειται για ένα τοπικό συμβάν. Πολεμούμε την παγκόσμια τρομοκρατία εδώ και έχουμε επαρκείς πληροφορίες (των μυστικών υπηρεσιών) που να το υποδηλώνουν αυτό", υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον κενυατικό Ερυθρό Σταυρό, από την επίθεση αυτή, η οποία εισήλθε σήμερα στην τρίτη ημέρα της, έχουν χάσει την ζωή τους τουλάχιστον 69 άνθρωποι, ενώ αγνοείται η τύχη 63.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Κένυα