Έντυπη Έκδοση

Οι τιμές των τάφων

*Την 9/12/2010 θάψαμε τον πατέρα μας σε έναν απλό τάφο του 11ου τμήματος του Α' Νεκροταφείου Αθηνών. Είναι ένας ταπεινός τάφος και το ενοίκιο του είναι 600 ευρώ τον χρόνο τα τρία πρώτα χρόνια.

Επειδή σε λίγους μήνες κλείνει τριετία, ρωτήσαμε για παράταση ταφής. Η απάντηση ήρθε καταπέλτης: 232 ευρώ τον μήνα ή 2.760 το χρόνο, δηλαδή όσο ενοικιάζεται ένα κεντρικό διαμέρισμα 65 τετραγωνικών στην Αχαρνών!

Θα μπορούσαμε, φυσικά, να προχωρήσουμε σε εκταφή αμέσως μετά το τέλος της τριετίας. Να διακινδυνεύσουμε όμως να δούμε το σώμα τού νεκρού πατέρα μας αδιάλυτο;

Και ύστερα μιλάμε για πολιτισμό... Ο σεβασμός προς τους νεκρούς είναι παγκόσμια και διαχρονική αξία, όπως γνώριζαν πολύ καλά οι αρχαίοι Ελληνες. Εμείς, οι σημερινοί Ελληνες, δεν διδαχθήκαμε τίποτα από την Αντιγόνη;

Και εδώ βέβαια δεν μας φταίνε πάλι οι Γερμανοί (η παράταση ταφής στο κεντρικό νεκροταφείο Nordfriedhof του Μονάχου στοιχίζει 100 ευρώ το χρόνο, δηλαδή το Α' Νεκροταφείο Αθηνών απαιτεί ποσό 28πλάσιο!) Ή μήπως η γραμματεία του Α' Νεκροταφείου ποντάρει στο ότι μέσα στην παραζάλη της κηδείας, κανείς συγγενής δεν θα σκεφθεί να ρωτήσει πόσο στοιχίζει η παράταση ταφής ούτε φυσικά μπορεί να διανοηθεί ποτέ ότι μετά την τριετία το ήδη ακριβό ενοίκιο θα πενταπλασιασθεί!

Στο κεκορεσμένο έδαφος της Αθήνας οι εκταφές θα έπρεπε να γίνονται μετά πενταετία, όπως αποδεικνύεται από το πλήθος των ατυχών νεκρών που δεν έλιωσαν μετά την τριετία. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν, τότε θα έπρεπε η τιμή του ενοικίου να παραμένει τουλάχιστον η ίδια, για μία πενταετία.

Στο Κοιμητήριο Θεσσαλονίκης, στην πρώτη θέση, η παράταση ταφής στοιχίζει 200 ευρώ το χρόνο (στην Αθήνα 232 ευρώ τον μήνα, δηλαδή ποσό 14πλάσιο!). Στη Θεσσαλονίκη μάλιστα τα ήδη χαμηλά ενοίκια των τάφων των τριών πρώτων χρόνων μειώθηκαν πρόσφατα και σημαντικά. Διαπιστώνουμε άλλη μία φορά ότι η Θεσσαλονίκη είναι πολύ πιο ανθρώπινη πόλη...

Είναι λογικό αυτή την εποχή μέ τους μισθούς των 500 ευρώ, να απαιτεί το Α' Νεκροταφείο ενοίκιο 232 ευρώ τον μήνα για έναν ταπεινό τάφο; Σε μια εποχή που τα ενοίκια ακινήτων έχουν μειωθεί τουλάχιστον κατά το 1/4, με ποια λογική τα ενοίκια των τάφων μετά τήν τριετία πενταπλασιάζονται και φθάνουν τα ενοίκια αθηναϊκών διαμερισμάτων; Πώς γίνεται και ο παραλογισμός αυτός δεν είναι ευρύτερα γνωστός και πώς γίνεται να μην παραπονούνται τα θύματα της ληστείας αυτής, οι συγγενείς των νεκρών;»

Παναγιώτα Κομπιλήρη,

Δημήτριος Κομπιλήρης

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Οι αναγνώστες γράφουν