Έντυπη Έκδοση

Η Χρυσή Αυγή ψαρεύει πελάτες στην Ιχθυόσκαλα

Εκλεκτικές συγγένειες μεταξύ ορισμένων εμπόρων και της Χρυσής Αυγής έχουν εντοπίσει ανώτατα διοικητικά στελέχη του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), που εποπτεύει την Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου

Φωτογραφία αρχείου από επίσκεψη βουλευτών και μελών της Χρυσής Αυγής στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου τον Νοέμβριο του 2012, όπως αναρτήθηκε σε ιστότοπο της Τ.Ο. Νίκαιας της Χρυσής Αυγής Φωτογραφία αρχείου από επίσκεψη βουλευτών και μελών της Χρυσής Αυγής στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου τον Νοέμβριο του 2012, όπως αναρτήθηκε σε ιστότοπο της Τ.Ο. Νίκαιας της Χρυσής Αυγής «Πόδι» στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου έχει βάλει η Χρυσή Αυγή, ποντάροντας στο μαστιζόμενο από την κρίση κλάδο. Οσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στην περιοχή αναφέρουν ότι «ο οικονομικός ανταγωνισμός παίρνει κάποιες φορές την κάλυψη της οργάνωσης, με αποτέλεσμα την τελευταία διετία-τριετία η απειλή "θα φωνάξω τη Χρυσή Αυγή" να λειτουργεί καταλυτικά».

Δεν είναι καθόλου τυχαίο, αναφέρουν καταστηματάρχες της Ιχθυόσκαλας, ότι προ εξαμήνου 40-50 εκπρόσωποι της οργάνωσης φορώντας στολές μπήκαν στο χώρο, για να δώσουν «μήνυμα» σε ιχθυεμπόρους που προμηθεύουν αλλοδαπούς, κυρίως Αιγύπτιους, μικροποσότητες ψαριών τις οποίες πουλούν με καροτσάκια. Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι έμποροι λιανικής από τις γύρω συνοικίες, θεωρώντας ότι πλήττονται, ζήτησαν παρέμβαση από τους χρυσαυγίτες.

Εισβολείς

Σε μια γενικότερη επιχείρηση ελέγχου, μέλη της Χρυσής Αυγής στις 12 Ιουνίου 2012 εισέβαλαν στο σπίτι όπου διέμεναν Αιγύπτιοι ψαράδες στο Πέραμα, στέλνοντας έναν εξ αυτών στο νοσοκομείο με συντριπτικό κάταγμα στην κάτω γνάθο και στα ρινικά οστά. Δημοτικοί σύμβουλοι της περιοχής αποδίδουν την επίθεση όχι μόνο σε ρατσιστικά κίνητρα αλλά και στον ανταγωνισμό, καθώς ένας από τους Αιγύπτιους είχε ιχθυοπωλείο, «το οποίο πήγαινε πολύ καλά.

»Ο ξυλοδαρμός ήταν πράξη αντεκδίκησης αλλά και σαφής προειδοποίηση προς τον έμπορο-προμηθευτή του: Αν ξαναδώσεις εμπόρευμα σ' αυτόν, θα φας ξύλο». Λίγες ώρες πριν από την επίθεση, ο βουλευτής της Χ.Α. Γ. Λαγός σε ομιλία του είχε πει ότι «από εδώ και στο εξής οι Αιγύπτιοι ψαράδες στο Κερατσίνι θα δίνουν λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή».

Μαρτυρίες κομματικών στελεχών που περιόδευσαν προεκλογικά στην Ιχθυόσκαλα τονίζουν ότι «η παρουσία της οργάνωσης ήταν αισθητή. Οχι μόνο υπήρχαν καταστήματα, τουλάχιστον 2-3, στα οποία είδαμε αφίσες και ενημερωτικό υλικό, αλλά εντοπίσαμε διάχυτο πνεύμα στήριξης των θέσεών της».

Δωρεές

Εκλεκτικές συγγένειες μεταξύ ορισμένων εμπόρων και της Χρυσής Αυγής έχουν εντοπίσει ανώτατα διοικητικά στελέχη του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), που εποπτεύει την Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου. Στις 24 Ιουλίου 2013 η Χρυσή Αυγή αγόρασε από συγκεκριμένο έμπορο 900 κιλά ψάρια έναντι 1.352 ευρώ. «Τιμή εξευτελιστική. Επί της ουσίας τούς τα χάρισε», τονίζουν.

Ακόμη ένα περιστατικό που οι περισσότεροι γνωρίζουν στο Κερατσίνι είναι η εμπλοκή πρώην ανώτατου στέλεχους του ΟΚΑΑ σε υπόθεση δωρεάς μεγάλης ποσότητας εμπορεύματος στην οργάνωση. Οπως λένε, τον περασμένο Φεβρουάριο το στέλεχος επικοινώνησε με τη Χρυσή Αυγή και της προώθησε εμπόρευμα που είχε δωρίσει επιχείρηση για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Αν και πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα περίπου δέκα πιάνανε δουλειά φορώντας τη στολή με τα διακριτικά της οργάνωσης, τα τελευταία γεγονότα και το γενικευμένο κλίμα περιφρόνησης της φασιστικής οργάνωσης λειτούργησαν αποτρεπτικά.

Οπως τονίζει ο Βαγγέλης Βούλγαρης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ιχθυεμπόρων Πειραιώς, «όλοι αυτοί δεν πιστεύουν στη Χρυσή Αυγή. Ξέρω ότι έχουν άλλα φρονήματα. Ομως τα λεφτά που βγάζει το 90% των εμπόρων δεν φτάνουν ούτε για να καλύψουν τα έξοδά τους. Παλιά ερχόμασταν στη δουλειά με χαμόγελο. Από το 2007 και μετά υπάρχει στρες. Με το παραμικρό γίνεται καβγάς. Πολλοί σκέφτονται: αφού δεν μπορώ να κάνω τίποτα, τουλάχιστον ας φορέσω μια μαύρη μπλούζα για να εκδικηθώ το σύστημα».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Χρυσή Αυγή
ναζισμός/νεοναζισμός
Αλιεία
Βία
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας