Ηλεκτρονική Έκδοση

Πορτογαλία: Απέρριψαν τα μέτρα λιτότητας στις τοπικές εκλογές

Καταποντίστηκε το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Πορτογαλία την Κυριακή. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Πέντρου Πάσους Κουέλιου, παραδέχθηκε την εκλογική κατάρρευση του κόμματός του, την οποία απέδωσε στα μέτρα λιτότητας.

Απογοητευμένος ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Π. Κουέλιου μετά το απορριπτικό μήνυμα των πολιτών στις κάλπες (φωτ:Reuters) Απογοητευμένος ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Π. Κουέλιου μετά το απορριπτικό μήνυμα των πολιτών στις κάλπες (φωτ:Reuters)

Οι τοπικές εκλογές στην Πορτογαλία για την ανάδειξη 308 δημάρχων συνέπεσαν με την επίσκεψη κλιμακίου της τρόικας, η οποία αναμένεται να ζητήσει νέα μέτρα.
 
Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα, οι Σοσιαλδημοκράτες (PSD) συγκεντρώνουν μόλις το 26,5% των ψήφων, ενώ προηγείται με διαφορά περίπου 10 μονάδων το Σοσιαλιστικό Κόμμα της αντιπολίτευσης, αποσπώντας το 36,3%.
 
Σημαντική άνοδο πέτυχαν οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι, οι οποίοι έχουν εξασφαλίσει τη δημαρχία στο Πόρτου, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην Πορτογαλία, αλλά και στο Ματουζίνιου, παραδοσιακό προπύργιο των Σοσιαλιστών.
 
Οι Σοσιαλιστές κυριαρχούν σε 137 δήμους (πέντε περισσότερους από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση), ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες επικρατούν σε 100 δήμους (από 137 στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές). Εκκρεμούν ακόμη τα τελικά αποτελέσματα για τις 25 από τις 308 δημαρχίες.
 
Οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν καταγράψει το χειρότερο ποσοστό σε δημοτικές εκλογές το 1989, όταν είχαν επικρατήσει σε 114 δήμους.
 
Το CDS, κόμμα συνεργαζόμενο με το PSD, επικράτησε σε πέντε δημαρχίες, η συμμαχία Κομμουνιστών - Πρασίνων σε 30, ενώ εξελέγησαν και 11 ανεξάρτητοι υποψήφιοι (από επτά στην προηγούμενη αναμέτρηση).
 
Η καθυστέρηση στα τελικά αποτελέσματα αποδίδεται στο νέο σύστημα καταμέτρησης των ψήφων, μετά τη συγχώνευση πολλών τοπικών δημοτικών συμβουλίων.
 
Σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέντρου Πάσους Κουέλιου δήλωσε: «γνωρίζουμε πως πάντοτε υπάρχει ένα τίμημα που πρέπει να καταβάλουμε. Όμως επίσης γνωρίζουμε πως η ατραπός αυτή θα μας δώσει τη δυνατότητα να θέσουμε τέλος στο δανειακό πρόγραμμα και να ανακτήσουμε την ευκαιρία μας για ανάπτυξη και να προσφέρουμε περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη κι ευημερία προς όλους».
 
Για τεράστια βούληση των Πορτογάλων για αλλαγή έκανε λόγο ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Αντόνιου Ζουζέ Σεγκούρου. 
 
Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν την κόπωση των ψηφοφόρων από τις αλλεπάλληλες κοινωνικές περικοπές και τους υψηλότερους φόρους που έχουν επιβληθεί στην ιστορία της χώρας.
 
Newsroom Enet με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Πορτογαλία
Τρόικα