Έντυπη Έκδοση

Ετοιμη για... ράγες η γέφυρα-γίγας στον Αξιό

Αιχμές στους προκατόχους του για «ευκαιρίες που χάθηκαν», άφησε ο υπουργός Μεταφορών Ευριπίδης Στυλιανίδης χθες, κατά την επίσκεψή του στη μεγαλύτερη σιδηροδρομική γέφυρα που κατασκευάστηκε ποτέ στην Ελλάδα, στον ποταμό Αξιό, λίγα χιλιόμετρα από το Πολύκαστρο του Κιλκίς.

Η μεγαλύτερη σιδηροδρο-μική γέφυρα της Ελλάδας, μήκους 800, πλάτους 14 και ύψους 40 μέτρων Η μεγαλύτερη σιδηροδρο-μική γέφυρα της Ελλάδας, μήκους 800, πλάτους 14 και ύψους 40 μέτρων «Χάθηκαν πάρα πολλές ευκαιρίες και σπαταλήθηκαν μεγάλα κεφάλαια χωρίς το επιθυμητό αποτέλεσμα για δεκαετίες», τόνισε ο υπουργός και αναφέρθηκε στην προσπάθεια που κάνει για «τον υπερσύγχρονο σιδηρόδρομο του 2020, που θα διεκδικεί ρόλο, τόσο στις κοινωνικές όσο και στις εμπορευματικές μεταφορές, βγάζοντας από την απομόνωση την ελληνική περιφέρεια».

«Ηδη σε όλο το δίκτυο του νέου σιδηροδρομικού άξονα Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη εκτελούνται σημαντικά έργα, με την ολοκλήρωση των οποίων, το 2013, η διαδρομή Αθήνα-Πάτρα θα γίνεται σε λιγότερο από 2 ώρες και Αθήνα-Θεσσαλονίκη σε λιγότερο από 3,5 ώρες», είπε.

Η νέα γέφυρα, μήκους 800 μέτρων, πλάτους 14 και ύψους 40, αποτελεί μέρος της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Πολυκάστρου-Ειδομένης, μήκους 21 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 100 εκατομμυρίων ευρώ, η κατασκευή της οποίας προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2012. Ο φορέας της, που κατασκευάστηκε με την καινοτόμο μέθοδο του «αυτοπροωθούμενου ικριώματος», λόγω του μεγάλου ύψους των βάθρων (36-40 μέτρα), ολοκληρώθηκε και απομένει η τοποθέτηση των ραγών.

Μετά την κατασκευή της νέας ηλεκτροκινούμενης και τηλεδιοικούμενης γραμμής, τα τρένα θα μπορούν να κινούνται με ταχύτητες έως 160 χιλιόμετρα την ώρα και ο χρόνος των μετακινήσεων θα μειωθεί κατά 50%. Η διαδρομή Πολύκαστρο-Ειδομένη θα μειωθεί σε 10' λεπτά από 20' που είναι σήμερα.

Το έργο αναπτύσσεται σε τέσσερις φάσεις, η πρώτη από τις οποίες, κόστους 32,8 εκατομμυρίων ευρώ, ολοκληρώθηκε. Η δεύτερη φάση αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2010 και η τρίτη το 2011, ώστε το έργο να είναι έτοιμο το 2012.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Ανάπτυξης
Νέα Δημοκρατία
Συγκοινωνίες-Μεταφορές