Έντυπη Έκδοση

Τα Τζουμέρκα στον καμβά

«Η ΑΜΟΛΥΝΤΗ Φύση, η ξεχασμένη από τους πολλούς, η Φύση που μας τροφοδοτεί με ζωντάνια και δύναμη, που προκαλεί δέος και ερωτήματα αναπάντητα. Επί δεκαπέντε χρόνια τώρα, έχω την τύχη να επισκέπτομαι συστηματικά το ορεινό τοπίο των Τζουμέρκων. Οπου το νερό, το δάσος, τα βράχια και ο ουρανός σε καθηλώνουν».

Η φύση είναι το κεντρικό θέμα της δουλειάς της Ιωάννας Κωνσταντίνου. Η έκθεση «Νερό, Γη, Ουρανός» που φιλοξενείται στην Γκαλερί Αστρα στην Ακρόπολη, αναδεικνύει τη σχέση που έχει αναπτύξει η ζωγράφος τα τελευταία 15 χρόνια με το ορεινό ηπειρωτικό τοπίο.

Είναι η πρώτη φορά που η Ιωάννα Κωνσταντίνου εκθέτει στην Αθήνα, αφού η ενασχόλησή της με την τέχνη για πολλά χρόνια πέρασε μέσα από τη σπουδή της πάνω στη συντήρηση του χαρτιού. Η Ιωάννα Κωνσταντίνου σπούδασε αρχικά διακόσμηση εσωτερικών χώρων, αμέσως μετά φοίτησε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ στα εργαστήρια του Δημήτρη Μυταρά, του Γιάννη Μόραλη και του Δημοσθένη Κοκκινίδη και το '81 συνέχισε τις σπουδές της στην ιστορία της τέχνης και στη συντήρηση έργων τέχνης, στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης.

Η Ιωάννα Κωνσταντίνου σημειώνει για την έκθεσή της στον κατάλογο της έκθεσης: «Αρχικά θαύμαζα τις απίθανες λεπτομέρειες των απλούστερων κόκκινων λουλουδιών, τα οποία ξεπετάγονταν κάθε Ανοιξη από τη γη και τα βράχια. Μετά με συνεπήρε η αυστηρότητα του δάσους, τα παιχνίδια του φωτός ανάμεσα στα φυλλώματα και, τέλος, το νερό που κυλούσε παντού, στις χαράδρες και τα θεόρατα βράχια.

»Αυτή τη σειρά έχουν και τα έργα που παρουσιάζονται σε τούτη την έκθεση. Πρώτα ξεπήδησαν από μέσα μου οι εικόνες των κόκκινων λουλουδιών, έπειτα εκείνες του δάσους, και συμπληρώθηκαν με τις εικόνες του νερού.

»Από την πολύχρονη επαφή μου με το χειροποίητο χαρτί, βγήκαν και οι υδατογραφίες, που αποδίδουν άλλοτε πιο συγκεκριμένα και άλλοτε πιο αόριστα τις ίδιες εικόνες, στις οποίες αξιοποιώ την απεριόριστη διαφάνεια που μπορεί να δημιουργεί το νερό με το χρώμα στο χαρτί». Διάρκεια έως 24 Οκτωβρίου

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Εκθέσεις
Εικαστικά