Έντυπη Έκδοση

ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ

Πολιτικές ευθύνες σε Χριστόφια για την κρίση

Επέμενε στην επιβολή των θέσεών του, αγνοώντας συμβουλές και παροτρύνσεις από ειδήμονες σε θέματα της οικονομίας ως προς τις συνέπειες των αποφάσεών του. Δεν είχε μέτρο

Ο Δημήτρης Χριστόφιας είναι ο βασικός υπεύθυνος για την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας, σύμφωνα με το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής που εξέτασε τους λόγους οι οποίοι οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση και στα σκληρά μέτρα που επιβλήθηκαν από την τρόικα.

Δημήτρης Χριστόφιας Δημήτρης Χριστόφιας Το πόρισμα παραδόθηκε από τους τρεις δικαστικούς στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και ενημερώθηκε το υπουργικό συμβούλιο. Σε αυτό αποδίδονται μόνο πολιτικές και όχι ποινικές ευθύνες, αφού βρίσκεται σε εξέλιξη άλλη έρευνα από την αστυνομία με αποκλειστικό αντικείμενο την πιθανότητα διάπραξης ποινικών αδικημάτων.

Κυβερνούσε χωρίς μέτρο

Οπως αναφέρεται στο πόρισμα, «πρώτος και κύριος υπαίτιος για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η οικονομία της χώρας στα πρόθυρα της χρεοκοπίας είναι ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κύριος Χριστόφιας». Οπως υποστηρίζουν οι τρεις δικαστικοί, μετά τη συλλογή μαρτυριών και στοιχείων, ο Δημήτρης Χριστόφιας «καθόριζε την οικονομική πολιτική του κράτους, αδιαφορώντας για τις συνέπειες της πολιτικής του στα δημοσιονομικά της χώρας και σε κάθε πτυχή της οικονομίας. Επέμενε στην επιβολή των θέσεών του, αγνοώντας συμβουλές και παροτρύνσεις από ειδήμονες σε θέματα της οικονομίας ως προς τις συνέπειες των αποφάσεών του. Δεν είχε μέτρο». Γίνεται αναφορά στην απόφασή του να συγκατατεθεί στο κούρεμα του ελληνικού χρέους «χωρίς κανένα αντιστάθμισμα, επιφέροντας καίριο πλήγμα στον τραπεζικό τομέα». Στο πόρισμα σημειώνεται ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας και η κυβέρνησή του γνώριζαν για το κούρεμα των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες από τον Δεκέμβριο του 2012, χωρίς να κάνουν οτιδήποτε.

Συνυπεύθυνοι

Βαρύτατες ευθύνες επιρρίπτονται στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που ενέκριναν την πολιτική που ακολουθούσε ο Δημήτρης Χριστόφιας. Οπως αναφέρει το πόρισμα, «εύλογα συνάγεται ότι ο πρόεδρος και η κυβέρνηση λειτουργούσαν κάτω από το πλέγμα "Εγώ κυβερνώ, κάνω ό,τι θέλω"». Σε σχέση με τους υπουργούς Οικονομικών οι οποίοι είχαν εκφράσει αντιρρήσεις για την οικονομική πολιτική που επέβαλε ο Δημήτρης Χριστόφιας, το πόρισμα αναφέρει ότι έχουν ευθύνη γιατί όταν κάποιος διαφωνεί, παραιτείται. Από το «κατηγορητήριο» των τριών δικαστικών δεν γλιτώνουν ούτε τα κόμματα που μετείχαν στην κυβέρνηση Χριστόφια. Το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης επωμίζεται το ΑΚΕΛ, που ήταν ο βασικός κορμός της κυβέρνησης, αλλά ευθύνες φέρουν τόσο το ΔΗΚΟ όσο και η ΕΔΕΚ, που παρέμεναν στο κυβερνητικό σχήμα χωρίς να αντιδρούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Χάδι για Αναστασιάδη

Οι αναφορές στις ευθύνες Αναστασιάδη είναι ελάχιστες και η επιτροπή δίνει την εντύπωση ότι προσπάθησε να τον προστατεύσει. «Ο πρόεδρος Αναστασιάδης και η κυβέρνησή του», αναφέρεται στο πόρισμα, «ευθύνονται για ένα και μόνο λόγο: Η προετοιμασία για τις διαπραγματεύσεις στο Eurogroup υπολειπόταν. Υποτιμήθηκαν ενδεχόμενα που κατά λογική συνέπεια έπρεπε να προβλεφθούν. Δεν απορρίπτουμε όμως τη θέση του κυρίου Αναστασιάδη ότι πριν τη σύναψη της συμφωνίας βρέθηκε προ αδυσώπητου διλήμματος να δεχθεί ή να μη δεχθεί τη σύναψη της εκβιαστικά τεθείσας συμφωνίας. Πήρε το βάρος να δεχθεί, κρίνοντας ότι η άρνηση θα είχε δυσμενέστερες συνέπειες για τον τόπο».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Πορίσματα
Κύπρος
Οικονομική κρίση