Έντυπη Έκδοση

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΓΙΑ ΠΕΡΣΙΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΕΣ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Μια δικογραφία στα αζήτητα

Ταμπλό βιβάν: Το χτύπημα με τα μαδέρια έχει τελειώσει αφήνοντας τραυματίες. Ενα μέλος της Χρυσής Αυγής μιλά στο κινητό. «Φώναζε κι άλλους. Ελεγε «ελάτε, ελάτε κι άλλοι». Το χτύπημα ήταν τυφλό. Είχαν έρθει να κάνουν χαμό».

Φωτογραφία-ντοκουμέντο, που βρίσκεται στη δικογραφία. Διακρίνονται καθαρά τα πρόσωπα και τα καδρόνια Φωτογραφία-ντοκουμέντο, που βρίσκεται στη δικογραφία. Διακρίνονται καθαρά τα πρόσωπα και τα καδρόνια Ενα χρόνο μετά την άγρια επίθεση που δέχθηκε από τέσσερα μέλη της Χρυσής, ο Αντώνης Ζ., από την Αντιναζιστική Πρωτοβουλία Πειραιά, περιγράφει στην «Ε» τι συνέβη το μεσημέρι της 15ης Σεπτεμβρίου 2012 ενώπιον των κατοίκων του Πειραιά που είχαν βγει για ψώνια και μπροστά στα έντρομα μάτια των παιδιών που γυρνούσαν από το φροντιστήριο.

Η μαρτυρία του ανασύρει «μια δικογραφία ξεχασμένη στο συρτάρι. Ούτε εμείς το κυνηγήσαμε ούτε οι δικηγόροι», λέει ο ίδιος. «Δεν συμπεριλαμβάνεται στις 32 δικογραφίες που προσκομίστηκαν στον Αρειο Πάγο, αν και, κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε», τονίζει ο γενικός γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, κ. Γιώργος Σταματογιάννης, ο οποίος ανέλαβε την υπόθεση. Σύμφωνα με τον ίδιο, η δικογραφία βρίσκεται στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά.

«Το πρωί της ίδιας ημέρας, είχαμε μαζευτεί περίπου 40 άτομα, σε μια παρέμβαση της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας Πειραιά, από αυτές που κάνουμε τα τελευταία 15 χρόνια. Αφού κάναμε μια μικρή πορεία και αφισοκόλληση στους γύρω δρόμους, ο κόσμος αποχώρησε. Μείναμε λίγοι για να μαζέψουμε. Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι έγινε η επίθεση στην αρχή του πεζόδρομου της Σωτήρος».

Ο πεζόδρομος αυτός είναι για τον Πειραιά ό,τι η Ερμού για την Αθήνα. Σύμφωνα με τον Αντώνη Ζ., στράφηκαν πρώτα στα «αδύναμα» μέλη, σε μια κοπέλα και έναν μετανάστη. «Αρχισαν να βρίζουν και να τους φτύνουν. Ενας πήρε θέση πυγμάχου κι ένας άλλος, που, όπως φαίνεται, ήταν αρχηγός τους, έδωσε παράγγελμα να αρχίσει η επίθεση. Τότε ο τρίτος έβγαλε μια αλυσίδα από το παντελόνι του και την κοπάνησε πάνω μου πολλές φορές. Μετά άρχισαν οι μπουνιές, χοντρό ξύλο. Εμείς μπορούσαμε μόνο να αμυνθούμε», συνεχίζει ο ίδιος.

Στη συνέχεια, όπως μαρτυρεί η φωτογραφία-ντοκουμέντο που επισυνάπτεται στη δικογραφία, «πήραν κάτι μαδέρια που ήταν πεταμένα δίπλα στον σκουπιδοτενεκέ κι άρχισαν να μας χτυπάνε με αυτά». Σύμφωνα με τον Αντώνη, «είχαν έρθει να κάνουν χαμό αλλά δεν τους βγήκε. Γιατί μαζεύτηκε κόσμος γύρω μας, περαστικοί, περίπου 25 άτομα, που τους φώναζαν να σταματήσουν».

Οι μηνύσεις για «επικίνδυνη σωματική βλάβη», που κατέθεσαν τα θύματα της επίθεσης, έγιναν κατά παντός υπευθύνου. Ωστόσο, «αναφέρουμε ότι πρόκειται για μέλη της Χρυσής Αυγής. Αναφέρουμε κάποιους ονομαστικά. Γιατί τους ξέρουμε. Οι τρεις από τους τέσσερις είναι σίγουρα Πειραιώτες», λέει ο Αντώνης. Μάρτυρες αναφέρουν ότι ο ένας εκ των δραστών, το όνομα του οποίου συμπεριλαμβάνεται στη δικογραφία, είναι «γνωστός χουλιγκάνος του Πειραιά, φανατικός γαύρος και πριν από έντεκα χρόνια είχε πάει αυτόφωρο έπειτα από επίθεση στα γραφεία του Συλλόγου Φίλων του Παναθηναϊκού, στον Κορυδαλλό. Είχε κατηγορηθεί για κλοπή και πρόκληση σωματικής βλάβης». Σύμφωνα με άλλες πηγές, ένας άλλος δράστης είναι μπράβος πολιτικού του Πειραιά.

Πρόκειται για τη δεύτερη οργανωμένη επίθεση κατά της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας Πειραιά. Η πρώτη είχε γίνει τον Μάρτιο του 2012 όταν 25 μέλη της Χρυσής Αυγής επιτέθηκαν σε τρία μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Χρυσή Αυγή
ναζισμός/νεοναζισμός
Οργανώσεις/Επιθέσεις/Συμμορίες