Ηλεκτρονική Έκδοση

Στα τρία μοιράστηκε το Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας

Απονεμήθηκε στους Αμερικανούς Ρόμθμαν, Σέκμαν και στο Γερμανό Ζίντχοφ για την ανακάλυψη του κυτταρικού συστήματος μεταφοράς

Με το Νομπέλ Ιατρικής και Φυσιολογίας 2013 ξεκίνησε η φετινή απονομή των σημαντικότερων ίσως βραβείων στον κόσμο, με νικητές τους Αμερικανούς Τζέιμς Ρόθμαν (πανεπιστήμιο Γέιλ) και Ράντι Σέκμαν (πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας, Μπέρκλεϊ) και το Γερμανό Τόμας Ζίντχοφ (πανεπιστήμιο Στάνφορντ) για την έρευνα που διεξήγαγαν σχετικά με το πώς τα κύτταρα οργανώνουν το σύστημα μεταφοράς τους.

Οι νικητές του βραβείου Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας για το 2013 Οι νικητές του βραβείου Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας για το 2013 Σύμφωνα με την Επιτροπή Νόμπελ, η έρευνα των τριών επιστημόνων συνέβαλε να γίνει πιο κατανοητό πώς οργανώνουν τα κύτταρα το σύστημα μεταφοράς του μοριακού τους φορτίου και το παραδίδουν στο σωστό σημείο τη σωστή στιγμή.

Η έρευνά τους έριξε φως στο πώς παράγεται η ινσουλίνη στον οργανισμό και απελευθερώνεται στο αίμα.

Ο Ράντι Σέκμαν ανακάλυψε ένα ζεύγος γονιδίων που είναι απαραίτητο για την κυκλοφορία των κυστιδίων (μικρά σωματίδια, υπεύθυνα για τη μεταφορά ουσιών μέσα στο κύτταρο). Ο Τζέιμς Ρόθμαν τον μηχανισμό των πρωτεϊνών που επιτρέπει στα κυστίδια να αλληλεπιδράσουν με τους στόχους τους ώστε να επιτρέψουν τη μεταφορά του φορτίου, δηλαδή των βιοχημικών ουσιών που έχουν παραχθεί στο κύτταρο. Ο Τόμας Σούντχοφ, ανακάλυψε πώς τα σήματα εκπαιδεύουν τα κυστίδια ώστε να απελευθερώσουν το φορτίο τους με ακρίβεια.

Η απονομή του βραβείου συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8 εκατ. κορονών (περίπου 884.000 ευρώ).

Πληροφορίες από ΑΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Βραβεία Νόμπελ
Βραβεία/Απονομές