Έντυπη Έκδοση

ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΜΠΛΟΚΑΚΙ, ΕΝΩ ΜΕΝΕΙ ΑΝΟΙΚΤΟ ΤΟ ΑΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ

Δημόσια Υγεία με ιδιωτικά ιατρεία ένθεν κακείθεν

«Εάν δοθεί δυνατότητα ιδιωτικού ιατρείου, οδηγούμαστε σε ένα πλήρως ιδιωτικοποιημένο σύστημα Υγείας, το οποίο θα εκτινάξει τις ιδιωτικές δαπάνες των νοικοκυριών στα ύψη»

Την απόλυτη επέλαση των ιδιωτών στο δημόσιο σύστημα Υγείας φαίνεται ότι θα δούμε το επόμενο διάστημα, καθώς ανοίγουν διάπλατα οι πόρτες ακόμη και για πρόσληψη ιδιωτών γιατρών με μπλοκάκι. Οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στο νέο ΕΟΠΥΥ αλλά και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) δημιουργούν νέα δεδομένα, αφού πλέον και επίσημα θα μπορούν να προσλαμβάνονται γιατροί που διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο, για να καλύψουν τις ανάγκες σε κενά όταν αυτά υπάρχουν.

«Θα πληρώνουν οι ασθενείς όταν κάνουν χρήση των υπηρεσιών Υγείας; Θα είναι οι γιατροί του δημόσιου συστήματος πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης;» αναρωτιούνται οι νοσοκομειακοί «Θα πληρώνουν οι ασθενείς όταν κάνουν χρήση των υπηρεσιών Υγείας; Θα είναι οι γιατροί του δημόσιου συστήματος πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης;» αναρωτιούνται οι νοσοκομειακοί Κάτι το οποίο περιλαμβάνεται και στην επιστημονική πρόταση που παραδόθηκε στον Αδωνι Γεωργιάδη και είχε αποκαλύψει η «Ε» στο φύλλο της περασμένης Παρασκευής.

Ετσι όμως αλλάζουν όλες οι εργασιακές συνθήκες για το ιατρικό προσωπικό που βρίσκεται σήμερα στις δημόσιες δομές, δηλαδή στα Κέντρα Υγείας, στα πολυϊατρεία και στα περιφερειακά ιατρεία. Ταυτόχρονα παραμένει πάντα ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα στους γιατρούς των Κέντρων Υγείας να διατηρούν και ιδιωτικό ιατρείο, έστω υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Αμφιγνωμίες

Ομως οι αλλαγές αυτές προκαλούν αντιδράσεις κυρίως από τους νοσοκομειακούς γιατρούς, ενώ από την άλλη οι ιδιώτες έχουν μοιραστεί στα δύο καθώς η μάχη που δίνεται τώρα αφορά το ποιος θα έχει τον πρώτο ρόλο στις ενοποιημένες πια υπηρεσίες ΠΦΥ.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στην πρόταση της επιστημονικής επιτροπής και θα υιοθετηθεί από τον Αδωνι Γεωργιάδη όπως άλλωστε δήλωσε ο ίδιος, «στο πλαίσιο του πλουραλισμού και της ευελιξίας που απαιτείται προκειμένου να καλύπτονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι ανάγκες υγείας του πληθυσμού, προτείνεται να εξεταστεί σε τοπικό επίπεδο η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων για παροχή υπηρεσιών στις δομές του νέου δημόσιου συστήματος από ιδιώτες, υπό καθεστώς ειδικών προς τούτο συμβάσεων.

»Οι συμβάσεις αυτές μπορούν να αναφέρονται σε παροχή υπηρεσιών σύμφωνα με τις ανάγκες (π.χ. ακόμη και σε επιλεγμένες μέρες τη βδομάδα ή το μήνα) και να συνάπτονται μετά από διαπραγμάτευση και κάτω από τον κατάλληλο συντονισμό και εποπτεία στην εφαρμογή. Στο ίδιο πνεύμα, προτείνεται η πρόβλεψη για τη δυνατότητα σύναψης σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με ιδιώτη ιατρό ο οποίος παρέχει υπηρεσίες και εντός των δημόσιων δομών του νέου συστήματος, ήτοι των Κέντρων Υγείας, σε περιοχές και περιπτώσεις με περιορισμένη προσφορά υπηρεσιών, ως πρόσθετο κίνητρο δραστηριοποίησης σε αυτές».

Κατά τους νοσοκομειακούς γιατρούς (ΟΕΝΓΕ) το σύστημα ΠΦΥ θα οδηγηθεί σε πλήρη ιδιωτικοποίηση, εάν υιοθετηθούν ορισμένα σημεία-κλειδιά που περιλαμβάνει η πρόταση Σουλιώτη.

Ειδικότερα, κατά την ΟΕΝΓΕ, η πολυσυζητημένη πρόταση αφήνει ανοικτά πολλά ενδεχόμενα και ρίχνει το μπαλάκι των αποφάσεων στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Χαρακτηριστική η περίπτωση, αν οι ασθενείς θα πληρώνουν ή όχι εις διπλούν για τις υπηρεσίες Υγείας που θα λαμβάνουν. Επίσης, αν δοθεί η δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ που σήμερα εργάζονται στα Κέντρα Υγείας να ανοίξουν δικό τους ιατρείο, θα αποτελεί, κατά την ΟΕΝΓΕ, άλλο ένα άνοιγμα προς την ιδιωτικοποίηση.

«Καμιά απάντηση δεν δίνει η περιώνυμη επιτροπή Σουλιώτη στο ερώτημα τι είδους πρωτοβάθμια περίθαλψη πρέπει να φτιαχτεί στη χώρα μας. Στα δύσκολα απαντά πως πρόκειται για πολιτικό ζήτημα που δεν την αφορά, ενώ στα προφανή δίνει δυο τρεις απαντήσεις και διαλέγει ο ενδιαφερόμενος όποιαν του αρέσει», σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας και εξηγεί: «Θα πληρώνουν οι ασθενείς όταν κάνουν χρήση των υπηρεσιών Υγείας;

»Θα είναι οι γιατροί του δημόσιου συστήματος πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης; Η ΟΕΝΓΕ υποστηρίζει κατηγορηματικά πως πρέπει να είναι. Εάν δοθεί δυνατότητα ιδιωτικού ιατρείου, οδηγούμαστε σε ένα πλήρως ιδιωτικοποιημένο σύστημα Υγείας, το οποίο θα εκτινάξει τις ιδιωτικές δαπάνες των νοικοκυριών στα ύψη, όταν είναι γνωστό πως σήμερα έχουμε τις υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες Υγείας στην Ευρώπη».

Πάντως τα επόμενα 24ωρα αναμένεται και η νέα πρόταση της Task Force για το νέο ΕΟΠΥΥ και την ΠΦΥ. Και δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οι οποίες αλλαγές προωθηθούν τελικά από τον Αδωνι Γεωργιάδη στο σύστημα, θα φέρουν την υπογραφή της περιβόητης Task Force του Χορστ Ράιχενμπαχ, παρά το πρόσφατο πόρισμα της ελληνικής επιστημονικής επιτροπής.

Κάτι που δεν φαίνεται να είναι μακριά από την πραγματικότητα, αν σκεφτεί κανείς ότι εδώ και καιρό πολλά υψηλόβαθμα στελέχη της Υγείας γνώριζαν και δεν έκρυβαν τις σχεδιαζόμενες αλλαγές. Αλλωστε υπήρχε και η αρχική πρόταση της Task Force (είχε αποκαλύψει η «Ε») για το νέο ΕΟΠΥΥ, που μιλούσε για διαχωρισμό του ρόλου «αγοραστή» και «παρόχου» υπηρεσιών Υγείας, πρόταση η οποία σύντομα υιοθετήθηκε από το υπουργείο Υγείας με τη μορφή του προβληματισμού...

Οποια όμως πρόταση και να υιοθετηθεί, ένα είναι βέβαιον: ότι θα ακολουθήσει μεγάλο κύμα κινητικότητας στην ΠΦΥ, με τους περίπου 10.000 εργαζομένους του ΕΟΠΥΥ να είναι πρώτοι στη λίστα προς μετακίνηση.

Εκείνοι που θα φύγουν πρώτοι θα προέρχονται από όσες μονάδες Υγείας κλείσουν με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές, καθώς αυτό που ετοιμάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να μπει λουκέτο στα πολυϊατρεία εκείνα που δεν έχουν δικό τους κτήριο και λειτουργούν σε νοικιασμένο. Στόχος, να απαλλαγεί ο ΕΟΠΥΥ από τα υπέρογκα ενοίκια που σήμερα σε ετήσια βάση αγγίζουν τα 20 εκατ. ευρώ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υγεία
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης