Έντυπη Έκδοση

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΡΙΘΗΚΑΝ ΗΔΗ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΕΟΙ, ΑΛΛΟΙ 3 ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ

Εφέτης ανακριτής για τον εμπρησμό στις Σκουριές

Εισαγγελέας ζητεί ειδικό εφέτη ανακριτή για τις Σκουριές. Εγγραφο-αίτημα για τη σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών απέστειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Παναγής Γιαννάκης, στο Εφετείο Θεσσαλονίκης, ζητώντας να οριστεί ειδικός εφέτης ανακριτής που θα αναλάβει την ποινική διερεύνηση του εμπρησμού στο εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.», στις 17 Φεβρουαρίου.

Αναμένεται να κληθούν για απολογία άλλοι 13 κάτοικοι της περιοχής από τους συνολικά 20 που εμπλέκονται στην υπόθεση Αναμένεται να κληθούν για απολογία άλλοι 13 κάτοικοι της περιοχής από τους συνολικά 20 που εμπλέκονται στην υπόθεση Ο εισαγγελέας διαβίβασε το αίτημα στην πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου, Αννα Μιχαλοπούλου, που διευθύνει το Εφετείο Θεσσαλονίκης, επισυνάπτοντας τις σχετικές αναφορές της εισαγγελέα Πρωτοδικών και της ανακρίτριας του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής, ενός δικηγόρου Πατρών που εκπροσωπεί κατηγορουμένους και του πρόεδρου του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, Τόλη Παπαγεωργίου.

Η δικογραφία

Ο ίδιος διευκρίνισε στην «Ε» ότι με την αναφορά του στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης ζήτησε τη δικογραφία που τον τοποθετεί ανάμεσα στους 45 κατηγορουμένους για επεισόδια, με αυτοκίνητα που πυρπολήθηκαν, έξω από το δημαρχείο Ιερισσού, στις 30 Μαρτίου 2012.

«Αφορούν ποινική δικογραφία σχετική με την αντίδραση του τοπικού πληθυσμού στις εργασίες τής "Α.Ε. Ελληνικός Χρυσός" και συγκεκριμένα στο εργοτάξιο της εταιρείας στην περιοχή Σκουριές Μ. Παναγίας Χαλκιδικής την 27-2-2013 και παρακαλούμε για τη σύγκληση της Ολομέλειας του Εφετείου, προκειμένου να οριστεί εφέτης ανακριτής για την ολοκλήρωση της ανάκρισης που ήδη διενεργείται από την ανακρίτρια του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής» αναφέρεται στο αίτημα του κ. Γιαννάκη.

Τέσσερις κάτοικοι της βορειοανατολικής Χαλκιδικής, ηλικίας 44, 40, 33 και 25 χρόνων, έχουν ήδη κριθεί προφυλακιστέοι, μετά τις απολογίες τους, και άλλοι τρεις αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Κατηγορούνται ότι συμμετείχαν ή έδρασαν υποστηρικτικά στην ομάδα δραστών που πυρπόλησαν το εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.», και πυροβόλησαν εναντίον των υπαλλήλων ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης, τον περασμένο Φεβρουάριο. Αναμένεται να κληθούν για απολογία άλλοι 13 κάτοικοι της περιοχής από τους συνολικά 20 που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Οσον αφορά τα μεταγενέστερα επεισόδια, έχουν κληθεί να καταθέσουν ανωμοτί συνολικά 34 «ύποπτοι», στο πλαίσιο εισαγγελικής έρευνας. Οι περισσότεροι υπέβαλαν υπομνήματα, μέσω των δικηγόρων τους, την περασμένη εβδομάδα, στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης. Φέρονται ότι συνέστησαν εγκληματική οργάνωση συμμετέχοντας σε επεισόδια κατά αστυνομικών και μεταλλωρύχων που σημειώθηκαν από τον περασμένο Μάιο μέχρι τον περασμένο Αύγουστο, στην περιοχή της ΒΑ Χαλκιδικής.

Ανάμεσά τους βρίσκεται μια έγκυος που φέρεται ότι ανέβαζε κείμενα στο Διαδίκτυο προπαγανδίζοντας τις αντιδράσεις κατά των μεταλλείων και τουλάχιστον πέντε μέλη της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης Θεσσαλονίκης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Θεσσαλονίκη
Σκουριές
Δικαιοσύνη
Εξόρυξη χρυσου