Ηλεκτρονική Έκδοση

Εκλογές νοθείας στο Αζερμπαϊτζάν ελέω υδρογονανθράκων

Εκλογές νοθείας καταγγέλλει ο ηττημένος των χθεσινών προεδρικών εκλογών του Αζερμπαϊτζάν, που ανέδειξαν νικητή τον απερχόμενο πρόεδρο Ιλχάμ Αλίγεφ με 84%, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις εξόδου. “Σημαντικά προβλήματα” στη διεξαγωγή των εκλογών διαπιστώνουν οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ, ωστόσο οι επικρίσεις τους μάλλον θα αγνοηθούν, λόγω της στρατηγικής σημασίας που έχουν για τους Δυτικούς οι υδρογονάνθρακες του Αζερμπαϊτζάν.

Ο νικητής των αμφιλεγόμενων προεδρικών εκλογών Ιλχάμ Αλίγεφ Ο νικητής των αμφιλεγόμενων προεδρικών εκλογών Ιλχάμ Αλίγεφ Σημειώνεται ότι ο Αλίγεφ κέρδισε το 84% χωρίς να κάνει καθόλου προεκλογική εκστρατεία. Ο 51χρονος Αλίγεφ, διαδέχθηκε τον πατέρα του το 2003, επανεξελέγη το 2008 για μια δεύτερη πενταετία, και το 2009 πέτυχε με δημοψήφισμα την άρση του περιορισμού σε δύο των διαδοχικών προεδρικών θητειών.

Ο αντίπαλός του Τζαμίλ Χασανλί φαίνεται να κερδίζει το 8% των ψήφων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Prognos, που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά το κλείσιμο της κάλπης στις 19:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας). Ο Χασανλί έχει ήδη καταγγείλει «μαζική» νοθεία στις εκλογές και δήλωσε ότι δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα.

Η αντιπολίτευση κατήγγειλε ένα κύμα καταπίεσης καθώς πλησίαζαν οι εκλογές, με πολυάριθμες συλλήψεις και νόμους που θεσπίσθηκαν για να φιμώσουν κάθε κριτική μέχρι και στο Ίντερνετ.

Η προεκλογική εκστρατεία ήταν σχεδόν αόρατη στην πλούσια σε υδρογονάνθρακες χώρα, καθώς η εκλογικές αφίσες ήταν αναρτημένες μόνο σε εγκεκριμένες θέσεις και η στενά ελεγχόμενη κρατική τηλεόραση πολύ λίγο ανέφερε την ψηφοφορία, στην οποία δέκα υποψήφιοι διεκδικούσαν την προεδρία αυτής της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας του Νότιου Καύκασου.

Η εξουσία κατέστειλε επίσης φέτος ένα κύμα διαμαρτυρίας, κυρίως στην πόλη Ισμαγιλί όπου ξέσπασαν ταραχές που συνεχίσθηκαν για πολλές μέρες γύρω από επίσημα κτίρια.

Συνήθως διαιρεμένη, η αζερινή αντιπολίτευση, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας είχε μποϊκοτάρει τις εκλογές του 2008, κατάφερε το Μάιο να συνεννοηθεί για να υποστηρίξει έναν κοινό υποψήφιο. Η αντιπολίτευση κατέληξε στον ιστορικό και πρώην βουλευτή Τζαμίλ Χασανλί, 61 ετών.

Ο Χασανλί κινητοποίησε χιλιάδες ψηφοφόρους στις συγκεντρώσεις του και υποσχέθηκε να εγκαθιδρύσει στο Αζερμπαϊτζάν ένα κοινοβουλευτικό σύστημα. Κατηγόρησε τον Ιλχάμ Αλίγιεφ ότι άφησε τη διαφθορά να ανθίσει και είχε υποστηρίξει πως μόνο η νοθεία μπορεί να δώσει στον απερχόμενο πρόεδρο τη νίκη.

"Οι δήθεν νίκες του Ιλχάμ Αλίγιεφ δεν επιτεύχθησαν παρά χάρη στη νοθεία", είχε δηλώσει πριν τις εκλογές ο Χασανλί στο Γαλλικό Πρακτορείο. "Αν οι εκλογές ήταν ελεύθερες, δημοκρατικές και έντιμες, θα τις κέρδιζα, δεν έχω καμιά αμφιβολία", είχε πει.

Οι προεδρικές εκλογές στο Αζερμπαϊτζάν χαρακτηρίσθηκαν από "σημαντικά προβλήματα" και δεν ανταποκρίθηκαν πλήρως στις δεσμεύσεις της χώρας για αληθινές δημοκρατικές εκλογές, ανακοίνωσε σήμερα η αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Οι εκλογές "υπονομεύθηκαν από περιορισμούς των ελευθεριών της έκφρασης, του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι" και από κατηγορίες για εκφοβισμό υποψηφίων και ψηφοφόρων, αναφέρουν οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ.

Περισσότεροι από 58.980 παρατηρητές από εκατό χώρες του κόσμου παρακολούθησαν τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στο Αζερμπαϊτζάν, όπου κλήθηκαν στις κάλπες περίπου 5 εκατομμύρια ψηφοφόροι.

Οι οπαδοί του Αλίγεφ υποστηρίζουν πως μιλούν γι' αυτόν τα οικονομικά αποτελέσματα της πολιτικής του. Χάρη στα δισεκατομμύρια δολάρια από το πετρέλαιο, το βιοτικό επίπεδο στο Αζερμπαϊτζάν, που έχει πληθυσμό λίγο λιγότερων των 10 εκατομμυρίων κατοίκων, αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, καθώς η χώρα έγινε ένας όλο και σημαντικότερος προμηθευτής υδρογονανθράκων για την Ευρώπη.

Πριν από τον Ιλχάμ, ο πατέρας του Χαϊντάρ Αλίγιεφ, πρώην πράκτορας της KGB και μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης, είχε κυβερνήσει το Αζερμπαϊτζάν σχεδόν χωρίς διακοπή από το 1969 ως το 2003.

Παρά την παρουσία ευρωπαίων παρατηρητών, οι επικρίσεις για την ψηφοφορία υπάρχει κίνδυνος να μην βρουν μεγάλη ανταπόκριση λόγω της στρατηγικής σημασίας που έχουν για τους Δυτικούς οι υδρογονάνθρακες του Αζερμπαϊτζάν.

Το αζερινό καθεστώς έχει καταφέρει ως τώρα να κρατήσει μια ισορροπία ανάμεσα στους δυτικούς πελάτες του και το μεγάλο βόρειο γείτονά του, τη Ρωσία. Ωστόσο ειδικοί εκτιμούν ότι, καθώς τα πετρελαϊκά εισοδήματα αναμένεται να εξασθενήσουν, καθώς δεν έχει αρχίσει ακόμη η εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, ο Ιλχάμ Αλίγιεφ μπορεί να δυσκολευτεί περισσότερο απ' ό,τι προηγουμένως να συγκρατήσει τη δυσαρέσκεια που προκαλείται από τη διαφθορά και τις ανισότητες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αζερμπαϊτζάν