Ηλεκτρονική Έκδοση

ΤΑΙΠΕΔ

Εκλεισε η πώληση του 33% του ΟΠΑΠ στην Emma Delta

Το νέο Δ.Σ.

Η αποκρατικοποίηση της ΟΠΑΠ ΑΕ ολοκληρώθηκε την Παρασκευή με τη μεταβίβαση του 33% του μετοχικού της κεφαλαίου στην EMMA DELTA HELLENIC HOLDINGS LIMITED και την είσπραξη από το ΤΑΙΠΕΔ του προβλεπόμενου από τη σύμβαση ποσού των 622 εκατ. ευρώ.

Βάσει της σύμβασης αυτής το ΤΑΙΠΕΔ πρόκειται να εισπράξει επιπλέον ποσό ύψους 30 εκατ. ευρώ σε 10 ισόποσες ετήσιες δόσεις.

Το συνολικό ποσό που εισπράττει το Ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται σε 712 εκατ. ευρώ και αποτελείται από τα προαναφερθέντα 652 εκατ. ευρώ πλέον των μερισμάτων της χρήσης του 2012, ύψους 60 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη καταβληθεί.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, η μεταβίβαση αυτή σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της μεγαλύτερης αποκρατικοποίησης από την έναρξη του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ στην αποκρατικοποίηση της ΟΠΑΠ ήταν οι DeutscheBankAGLondonBranch και NBG Securities, ενώ νομικοί σύμβουλοι οι δικηγορικές εταιρίες Καρατζά & Συνεργάτες και FreshfieldsBruckhausDeringer.

Σε εκλογή νέων μελών προχώρησε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΠΑΠ ΑΕ κατά τη σημερινή του συνεδρίαση.

Ειδικότερα το Διοικητικό Συμβούλιο, μετά την παραίτηση των μελών του, Παναγιώτη Κολιοπάνου του Φιλίππου, Δέσποινας Λασκαρίδου του Σάββα, Επαμεινώνδα Λεκέα του Ιωάννη, Θεοφάνη Μουστακάτου του Εμμανουήλ, Γρηγορίου Φελώνη του Βασιλείου, Γεωργίου Συμεωνίδη του Χρήστου και Ευθυμίας Χαλάτση του Χαραλάμπους, εξέλεξε σε αντικατάσταση και για το υπόλοιπο της θητείας των παραιτηθέντων τους Kamil Ziegler, Pavel Horak, Michal Houst, Γεώργιο Μελισανίδη, Χρήστο Κοπελούζο, Pavel Saroch, Igor Rusek και συγκροτήθηκε σε Σώμα.

Επίσης, μετά την παραίτηση των μελών του, Κωνσταντίνου Λουρόπουλου του Γεωργίου, Στέφανου Παντζόπουλου του Γιαννούλη και Κωνσταντίνου Φουλίδη του Ιωάννη, το ΔΣ εξέλεξε σε αντικατάσταση και για το υπόλοιπο της θητείας των παραιτηθέντων, τους Konstantin Yanakov, Marco Sala και Rudolf Jurcik.

Στη συνέχεια το ΔΣ ανασυγκροτήθηκε σε Σώμα, σύμφωνα με το άρθρο 13 του καταστατικού της εταιρείας, ως ακολούθως:

Kamil Ziegler - Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος

Σπύρος Φωκάς - Αντιπρόεδρος Α’, μη εκτελεστικό μέλος

Pavel Horak - Αντιπρόεδρος Β’, μη εκτελεστικό μέλος

Michal Houst - Εκτελεστικό μέλος

Γεώργιος Μελισανίδης - Μη εκτελεστικό μέλος

Xρήστος Κοπελούζος - Μη εκτελεστικό μέλος

Pavel Saroch - Μη εκτελεστικό μέλος

Konstantin Yanakov - Μη εκτελεστικό μέλος

Marco Sala - Μη εκτελεστικό μέλος

Igor Rusek - Ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος

Rudolf Jurcik – Ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος.

Η απερχόμενη διοίκηση

«Σήμερα, ολοκληρώνεται ένα πολύ φιλόδοξο και δύσκολο έργο που έχει θετική συνεισφορά σε πολλές πτυχές του περιβάλλοντος της ΟΠΑΠ και, ιδιαίτερα, της οικονομίας της Ελλάδος. Φιλόδοξο, διότι η επιτυχία του δεν ήταν εξασφαλισμένη και προδιαγεγραμμένη και δύσκολο, διότι πέρασε από πολλά στάδια, περίπλοκες διαδικασίες, πρωτοφανή ζητήματα που ανέκυπταν συχνά και δημιουργούσαν εντάσεις και αρνητική δημοσιότητα. Και όλα αυτά μέσα σε ένα περιβάλλον έντονης και μακροχρόνιας οικονομικής αστάθειας τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως».

Αυτό ανέφερε ο απερχόμενος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΠΑΠ, Κωνσταντίνος Λουρόπουλος, με την ευκαιρία της περάτωσης της συναλλαγής μεταβίβασης των μετοχών προς την ΕΜΜΑ ΔΕΛΤΑ και την αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου.

Ο κ. Λουρόπουλος δήλωσε: «Πολλές από τις εντάσεις θα μπορούσαν εύκολα να είχαν αποφευχθεί. Παρά ταύτα, όλες οι πλευρές έδειξαν τη δέσμευσή τους, για να επιτευχθεί ο στόχος της ιδιωτικοποίησης του 33%. Τόσο η ΕΜΜΑ ΔΕΛΤΑ έδειξε ότι επιθυμεί σφόδρα τη συμμέτοχή της στην ΟΠΑΠ όσο και η ίδια η ΟΠΑΠ η οποία εργάσθηκε συστηματικά και έτσι βοήθησε τη διαδικασία του διαγωνισμού, του οποίου τη σχεδίαση και εκτέλεση είχε το ΤΑΙΠΕΔ, ως ο πωλητής των μετοχών. Η ΟΠΑΠ συνέβαλε, ώστε να δοθούν τα εχέγγυα ότι η επιχείρηση παρουσίασε σωστά και εμπρόθεσμα τις πληροφορίες που απαιτούντο σε όλους τους διαγωνιζομένους. Ταυτόχρονα, τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες προστασίας όλων των μετόχων, ώστε να εξασφαλισθεί η περιουσία και η αξία που έχουν επενδύσει στη μετοχή της εταιρείας.

Στην ίδια περίοδο, συντελέσθηκε από την πολιτεία μία σειρά ρυθμίσεων θεσμικού και φορολογικού χαρακτήρα, ώστε να ενισχυθεί ο έλεγχος του μονοπωλίου, η εξασφάλιση του υπεύθυνου παιγνιδιού, η προστασία των ευπαθών ομάδων της κοινωνίας και η διαμόρφωση της φορολογικής μεταχείρισης του κλάδου των τυχερών παιγνιδιών.

Μετοχή

Όλα αυτά και, κυρίως, η επιτυχία της απερχόμενης διοίκησης απεικονίζονται εύγλωττα στην τιμή της μετοχής. Όταν ξεκινήσαμε τη δουλειά μας ως διοίκηση, πριν 14 μήνες, η τιμή της μετοχής ήταν κάτω από 4 ευρώ. Σήμερα, είναι πάνω από 9 ευρώ. Αυτό δείχνει ότι η αγορά, (η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της αποτελείται από ξένους θεσμικούς επενδυτές), στηρίζει τις αποφάσεις της διοίκησης, αλλά και τις προσδοκίες από την ΕΜΜΑ ΔΕΛΤΑ που αναλαμβάνει σήμερα τη διοικητική ηγεσία της εταιρείας.

Παραδίδουμε την εταιρεία οικονομικά εύρωστη, θεσμικά θωρακισμένη και εξοπλισμένη με ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο ευκαιριών τόσο από την παραδοσιακή της δραστηριότητα στους τομείς που ήταν δυνατή μέχρι σήμερα όσο και από τις νέες προοπτικές στις περιοχές επενδύσεων για νέα προϊόντα, όπως τα παιγνιομηχανήματα, το online και τα λαχεία – ξυστό. Αυτά τα νέα προϊόντα θα συμβάλουν με αυξανόμενο ρυθμό στην αναπτυξιακή πορεία της εταιρείας σε όλα τα μέτωπα. Έτσι, η εταιρεία είναι και μπορεί να παραμείνει ένα από τα πιο ζωντανά κύτταρα της ελληνικής οικονομίας. Αυτό είναι αναγκαίο, ακόμη περισσότερο σήμερα που η Ελλάδα μπαίνει δυναμικά σε μία νέα αναπτυξιακή πορεία.

Ευχαριστώ το διοικητικό συμβούλιο, το προσωπικό της ΟΠΑΠ και όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία του στόχου. Εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο του νέου διοικητικού συμβουλίου».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ιδιωτικοποιήσεις
ΟΠΑΠ