Έντυπη Έκδοση

ΕΠΙΜΗΚΥΝΟΝΤΑΙ ΜΕΧΡΙ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ 50% Η ΔΟΣΗ ΓΙΑ 97.000 ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ

Ελαφραίνουν τα δάνεια του ΟΕΚ

Δικαιούχοι της ρύθμισης οι δανειολήπτες που έχουν να πληρώσουν λιγότερες από 180 ημέρες

Ρύθμιση-ανάσα που αφορά την επιμήκυνση μέχρι 10 χρόνια των 97.000 ενεργών δανείων, με ελάφρυνση των δόσεων μέχρι 60% που το επιτόκιό τους επιδοτείται από τον τέως Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), προωθεί η κυβέρνηση.

Με βάση την προωθούμενη ρύθμιση, οι τράπεζες θα δέχονται επιμήκυνση των δανείων κατά μέγιστο 10 έτη, χωρίς να χάνεται η επιδότηση επιτοκίου και έτσι θα επιτυγχάνεται μια σημαντική μείωση στη μηνιαία καταβαλλόμενη τοκοχρεολυτική δόση που -κατ' εκτίμηση- θα κινηθεί μεσοσταθμικά στο 50% (ανάλογα και σε ποιο έτος ζωής του δανείου βρίσκεται).

Δικαιούχοι ένταξης στη ρύθμιση είναι όλοι οι δανειολήπτες οι οποίοι δεν έχουν υπερβεί το συμβατικό χρόνο διακοπής των 180 ημερών.

Τα δάνεια αυτά ήταν 15ετούς διάρκειας, χορηγούμενα από συμβεβλημένες με τον τ. ΟΕΚ τράπεζες, με επιδότηση επιτοκίου από τον τ. ΟΕΚ για τα πρώτα 9 έτη. Τα τελευταία δάνεια αυτού του προγράμματος χορηγήθηκαν το 2011. Ως γνωστόν, ο ΟΕΚ καταργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2012 με το ν. 4046/12. Στη συνέχεια, με το ν. 4144/13 κατέστη καθολικός διάδοχος του ΟΕΚ ο ΟΑΕΔ, ο οποίος σήμερα έχει και την αρμοδιότητα.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση επιτεύχθηκε έπειτα από διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Ανάπτυξης, τον διοικητή του ΟΑΕΔ και την Ελληνική Ενωση Τραπεζών, καθώς πολλοί δικαιούχοι τέτοιων δανείων, άνεργοι σήμερα, δεν μπορούσαν να προχωρήσουν σε ρύθμιση, γιατί οι τράπεζες αρνούνταν να την υλοποιήσουν, ενώ ταυτόχρονα να βρίσκονται και εντός της επιδότησης του επιτοκίου.

Για την υλοποίηση της ρύθμισης θα ακολουθήσουν νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία θα αναληφθεί εντός του Οκτωβρίου, καθώς και έκδοση υπουργικής απόφασης από τους υπουργούς Εργασίας και Ανάπτυξης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Ιδιοκατοίκηση/Στέγαση
Δάνεια
Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ)