Έντυπη Έκδοση

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΣΤΟ ΠΕΡΑΜΑ

Η Ναυπηγοεπισκευαστική και ο «κεφαλοκυνηγός»

Ο Γιώργος Αλεβιζόπουλος, συνδικαλιστής από τη δεκαετία του '70 στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, είχε δεχθεί επίθεση, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του, μέσα στη Ζώνη, από τους δύο χρυσαυγίτες συναδέλφους του, οι οποίοι συνελήφθησαν στο πλαίσιο ερευνών.

Η ανεργία στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη ήταν το έδαφος στο οποίο πάτησε η Χρυσή Αυγή, λέει ο Γ. Αλεβιζόπουλος Η ανεργία στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη ήταν το έδαφος στο οποίο πάτησε η Χρυσή Αυγή, λέει ο Γ. Αλεβιζόπουλος Περιγράφει τα έργα και τις ημέρες της Χρυσής Αυγής, μετά την προσπάθεια συγκρότησής της στη Ζώνη.

Θυμίζουμε ότι οι δύο μεταλλεργάτες συνελήθησαν στο πλαίσιο των 32 ενταλμάτων για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Εμεναν κοντά στο σημείο δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και κατηγορήθηκαν για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση.

Οι δύο μεταλλεργάτες είχαν ενεργό παρουσία και συνδικαλιστική δράση. Χθες, ο Τάσος Μιχάλαρος, μετά την κατάθεσή του, εμφανίστηκε στη Ζώνη. Εμεινε για λίγα λεπτά στην καντίνα, που βρίσκεται μέσα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, κι αποχώρησε. Κράτησε χαμηλούς τόνους. Η καντίνα ήταν το στέκι της Χρυσής Αυγής στη Ζώνη. Εκεί οργανώθηκαν, τονίζουν οι εργαζόμενοι.

Ο Γιώργος Αλεβιζόπουλος (Σωματείο Μετάλλου) λέει ότι ο Τάσος Μιχάλαρος (βοηθός σωληνουργός) ήταν προκλητικός «μπρατσαράς». «Μανιατάκια» χαρακτηρίζουν την ομάδα των Μανιατών, στην οποία εμφανιζόταν επικεφαλής. Τονίζει ότι το παρατσούκλι του ήταν «κεφαλοκυνηγός». «Κυκλοφορούσε η φήμη ότι έβγαιναν τις νύχτες κι έκαναν επιθέσεις στη Νίκαια, τον Κορυδαλλό, το Κερατσίνι».

«Ο Μιχάλαρος μου επιτέθηκε το 2009 μέσα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Μπροστά σε όλη την ομάδα του ΠΑΜΕ. Οι οποίοι τότε δεν αντέδρασαν. Το περιστατικό σημειώθηκε στη διάρκεια των εκλογών. Μετά τον τραυματισμό μου νοσηλεύτηκα στο νοσοκομείο. Εκείνη την περίοδο έψαχναν αφορμή για να επιτεθούν» επισημαίνει ο Γιώργος Αλεβιζόπουλος.

Ο ίδιος θυμάται ότι τις δεκαετίες 1970-90 δεν υπήρχε χώρος έκφρασης ακροδεξιών αντιλήψεων: «Τότε παλεύαμε από κοινού για να λύσουμε τα προβλήματα. Μετά το 2005, όταν εμφανίσθηκε η κρίση, το ΠΑΜΕ πίεζε τους εργοδότες, δίνοντας κατάλογο εργαζομένων που έπαιρναν για εργασία. Ετσι δημιουργήθηκε ένα κλίμα για τα μέλη που είχαν ευνοϊκή μεταχείριση».

Οπως περιγράφει, μετά το 2009 εμφανίστηκαν κάποιες επιθετικές συμπεριφορές και προσωπικές αντιπαραθέσεις. Είχαν αρχίσει να πλήττονται από την ανεργία και την έλλειψη πρόσβασης στους εργοδότες. «Ετσι άρχισε η Χρυσή Αυγή να δημιουργεί ένα μέτωπο με τους εργοδότες. Κάποιοι χρυσαυγίτες, που κινούσαν τα νήματα, έκαναν επαφές με εργοδηγούς». Η λογική που επικράτησε στους χρυσαυγίτες ήταν ότι «αν φύγουν οι ΠΑΜίτες από τη μέση θα έχουμε δουλειά».

Ετσι, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, μάζευαν υπογραφές για τη δημιουργία συνδικάτου. Κατάφεραν να συγκεντρώσουν 170 υπογραφές, ανάμεσα σε 1.300 άτομα, που ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές. Επισημαίνουν ότι εκτός από το σκληρό πυρήνα, «τους Μανιάτες», υπέγραψε κι ένα ποσοστό συναδέλφων τους, που μέχρι τότε ήταν ψηφοφόροι της Αριστεράς. «Οι οποίοι -σύμφωνα με τον Γ. Αλεβιζόπουλο- μιλούσαν ανοιχτά υπέρ της Χρυσής Αυγής. Οσοι έβαλαν την υπογραφή τους, σήμερα δεν μιλούν. Δείχνουν φοβισμένοι. Αλλά δεν την καταδικάζουν».

Ο Χρήστος Κυριτσόπουλος είναι ο δεύτερος από τους συλληφθέντες: «Αξιόλογος συνάδελφος, χαμηλών τόνων. Μετά από ένα τροχαίο ατύχημα έγινε θρησκευόμενος» τονίζει ο Γ. Αλεβιζόπουλος, και προσθέτει: «Ηταν στους αγώνες μπροστά. Μετά τον Ιούλιο εμφανίστηκε επικεφαλής του σωματείου που αποπειράθηκαν να συγκροτήσουν. Ηταν διαλλακτικός και ζητούσε τη στήριξη των εργοδοτών».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Απασχόληση και ανεργία
Συνδικαλιστικές και επαγγελματικές οργανώσεις
Χρυσή Αυγή
Λιμάνια και Ναυπηγεία