Ηλεκτρονική Έκδοση

«Καμπάνα» 6,94 εκατ. ευρώ στη Unilver Hellas και σε έξι σούπερ μάρκετ

Πρόστιμα για καρτέλ και στα απορρυπαντικά από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Κατά της απόφασης θα προσφύγει η εταιρεία

Πρόστιμο 6,94 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Unilever Hellas και μικρότερες ποινές σε έξι σούπερ μάρκετ επέβαλλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, κατηγορώντας τις επιχειρήσεις για συμμετοχή σε καρτέλ, στον κλάδο των απορρυπαντικών. Ακύρωση του προστίμου θα ζητήσει η πολυεθνική εταιρεία.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της διαπίστωσε την ύπαρξη αντιανταγωνιστικών συμπράξεων (ύπαρξη ρήτρας απαγόρευσης παράλληλων εισαγωγών) κατά παράβαση της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας, σε συμβάσεις της εταιρείας «UNILEVER HELLAS Α.Ε.Β.Ε.» με οκτώ αλυσίδες σούπερ μάρκετ κατά την χρονική περίοδο 2000-2002.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ξεκίνησε αυτεπάγγελτη έρευνα για τη διερεύνηση πιθανών παραβάσεων του ν. 703/77, όπως ισχύει, στον κλάδο των απορρυπαντικών και η απόφαση ήταν ομόφωνη.  Επίσημες έρευνες έδειχαν ότι οι τιμές πώλησης απορρυπαντικών στην Ελλάδα ήταν πολύ πιο ακριβές από αυτές που απολάμβαναν για τα ίδια προϊόντα, οι πολίτες σε άλλα κράτη της ΕΕ.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η Επιτροπή επιβάλλει στην εταιρεία «UNILEVER HELLAS A.E.B.E.», που διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο στην υιοθέτηση και εφαρμογή του όρου της απαγόρευσης παράλληλων εισαγωγών, συνολικό πρόστιμο 6,946 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή της σε κάθετες συμπράξεις που εμπεριέχουν τον όρο απαγόρευσης παράλληλων εισαγωγών με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ «ΑΤΛΑΝΤΙΚ Α.Ε.», «ΑΛΦΑ ΒΗΤΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.», «ΟΡΑ», «METRO AEBE», «MAKRO C&C», «ΑΦΟΙ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΙ Α.Ε.Β.Ε.», «Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ Α.Ε.» και ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ μέλη της «ΚΥΨΕΛΗ Α.Ε.», τα έτη 2000, 2001 και 2002.

Επίσης, επιβάλλει πρόστιμο σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ για τη δική τους συμμετοχή στις κάθετες συμπράξεις που εμπεριέχουν όρο απαγόρευσης παράλληλων εισαγωγών, με την εταιρεία «UNILEVER HELLAS A.E.B.E.». Στην εταιρεία «ΑΤΛΑΝΤΙΚ Α.Ε.» το πρόστιμο είναι 129.761 ευρώ στην «ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.» 222.443 ευρώ, στην «ΜΕΤΡΟ Α.Ε.Β.Ε.» 191.498 ευρώ στην «MAKRO C&C» 186.696 ευρώ στην εταιρεία «ΑΦΟΙ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΙ Α.Ε.Β.Ε.» 218.221 ευρώ και στην «Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ Α.Ε.» 150.762 ευρώ.

Με την εξαίρεση της εταιρείας ΑΤΛΑΝΤΙΚ Α.Ε. (που καταδικάζεται) δεν επιβάλλει πρόστιμο στα υπόλοιπα σούπερ μάρκετ, μέλη της «ΚΥΨΕΛΗ Α.Ε.» διότι έκρινε ότι η οικονομική τους επιφάνεια και η έκταση του δικτύου τους δεν τους παρείχαν επαρκή μέσα αντίστασης στους όρους που υπαγόρευε η εταιρεία «UNILEVER HELLAS A.E.B.E.» στις κάθετες με αυτούς συμφωνίες τα έτη 2001 και 2002. Δεν προβλέφθηκε πρόστιμο σε βάρος του σούπερ μάρκετ «ΟΡΑ», δεδομένης της παύσης λειτουργίας τους.

Υποχρεώνει όλες τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις, να παραλείπουν την παράβαση στο μέλλον και απειλούνται με χρηματική ποινή ύψους 10.000 ευρώ για κάθε ημέρα, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης τους.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι η απαγόρευση των παράλληλων εισαγωγών είναι νομολογιακά αποδεκτό ότι αποτελεί μια από τις σοβαρότερες παραβάσεις του κοινοτικού δικαίου του ανταγωνισμού και θεωρείται -μαζί με τα καρτέλ- η πιο επαχθής αντιανταγωνιστική πρακτική, στον βαθμό που συμβάλλει στην εδραίωση μιας γεωγραφικής κατανομής της κοινοτικής αγοράς, αποβλέποντας στην στεγανοποίηση των εθνικών αγορών, γεγονός που εμποδίζει την ολοκλήρωση της ενιαίας εσωτερικής αγοράς και της ευρύτερης ανάπτυξης του διακοινοτικού εμπορίου προς όφελος του καταναλωτή, εξαλείφοντας ή περιορίζοντας τον ανταγωνισμό στις τιμές.

Αρνείται την κατηγορία η Unilever

Από την πλευρά της η Unilever Hellas σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως θα προσφύγει κατά της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων. Όπως υποστηρίζει η εταιρεία "ο επίμαχος όρος, ο οποίος τέθηκε κατά το έτος 2000 για λόγους προστασίας των προϊόντων της εταιρείας, αλλά και των ιδίων των καταναλωτών, από τρίτους παραχαράκτες και απομιμητές των προϊόντων μας, οι οποίοι εφέροντο στην αγορά ως παράλληλοι εισαγωγείς, απαλείφθηκε με πρωτοβουλία της ιδίας της εταιρείας μας κατά το επόμενο έτος 2001 (πλην μίας περίπτωσης που εκ παραδρομής παρέμεινε για ένα ακόμα έτος) και αφού ήδη είχαν περιορισθεί τα φαινόμενα αυτά λόγω εξαρθρώσεως των προαναφερόμενων κυκλωμάτων".

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Επιτροπή Ανταγωνισμού