Ηλεκτρονική Έκδοση

Σνόουντεν: Δεν μετέφερα έγγραφα στην Ρωσία

Συνέντευξη στους New York Times

Σε συνέντευξη που έδωσε ο Έντουαρντ Σνόουντεν στους New York Times δήλωσε πως δεν πήρε μαζί του στη Ρωσία μυστίκά έγγραφα της N.S.A (Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ) διαβεβαιώνοντας ότι τα προστάτευσε από τις μυστικές υπηρεσίες της Κίνας και της Ρωσίας

Ο Σνόουντεν είπε πως παρέδωσε όλα τα απόρρητα αρχεία που είχε στην κατοχή του σε δημοσιογράφους που συνάντησε στο Hong Kong, χωρίς να κρατήσει αντίγραφα για τον εαυτό του, πριν πάρει την πτήση του για την Μόσχα. Δήλωσε πως δεν πήρε τα έγγραφα στην Ρωσία «επειδή δεν θα εξυπηρετούσε το δημόσιο συμφέρον». «Σε τι θα ωφελούσε να μετέφερα ο ίδιος άλλο ένα αντίγραφο αυτού του υλικού;» συμπλήρωσε.

Ο πρώην εργαζόμενος της NSA διάψευσε τις ανησυχίες που είχαν εκφραστεί για το ενδεχόμενο να είχε η Κίνα ή η Ρωσία πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα. Ο Σνόουντεν  ήταν πολύ εξοικειωμένος με τις κινεζικές κατασκοπικές επιχειρήσεις, καθώς όταν δούλευε για την NSA, είχε ως αντικείμενο την παρακολούθηση της Κίνας. Δήλωσε πως «υπάρχει πιθανότητα 0% οι Ρώσοι οι η Κινέζοι να έχουν στα χέρια τους το παραμικρό έγγραφο.»

Στην συνέντευξη που έγινε μέσω αποστολής κρυπτογραφημένων emails επί αρκετές μέρες, ο 30χρονος επισήμανε πως πιστεύει ότι η NSA ξέρει ότι αυτός δεν συνεργάστηκε με ξένες υπηρεσίες. Επίσης δήλωσε πως ποτέ δεν σκέφτηκε να προσφέρει της υπηρεσίες του στην Κίνα ή στη Ρωσία. «Η NSA δεν παρουσίασε ούτε ένα δείγμα ζημίας που μπορεί να προκλήθηκε από διαρροές», υπογράμμισε.

Ο Σνόουντεν εξήγησε πως στην απόφασή του να οργανώσει τις διαρροές αυτές για τα προγράμματα παρακολούθησης οδηγήθηκε σταδιακά. Οι αμφιβολίες του για τις υπηρεσίες Πληροφοριών χρονολογούνται από την εποχή που εργαζόταν για τη CIA στη Γενεύη.

Με την ευκαιρία αυτή αρνήθηκε ότι η επικριτική έκθεση του τότε προϊσταμένου του έχει σχέση με το γεγονός ότι είχε προσπαθήσει να έχει πρόσβαση στους υπολογιστές στους οποίους δεν είχε αρμοδιότητα να χρησιμοποιεί, όπως είχε γράψει την περασμένη Παρασκευή η New York Times.

Σύμφωνα με τον Σνόουντεν, η επικριτική αυτή έκθεση οφειλόταν σε τεταμένες σχέσεις που είχε με τον προϊστάμενό του για προβλήματα ασφαλείας στις προσβάσεις σε υπολογιστές της CIA.

Το περιστατικό αυτό τον έκανε να μείνει πεπεισμένος για την αδυναμία αλλαγής του συστήματος εκ των έσω, δήλωσε.

Αναφερόμενος στα κίνητρά του, ο Σνόουντεν δήλωσε εκ νέου πεπεισμένος ότι ενέργησε προς όφελος των πολλών: "Όσο υπάρχει μια ευρεία υποστήριξη στους κόλπους του πληθυσμού μπορούμε να πούμε ότι ακόμη και το πιο επεμβατικό πρόγραμμα και το λιγότερο ηθικό έχει μια πλευρά νομιμότητας. Αλλά τα προγράμματα που διεξάγονται μυστικά, εκτός δημόσιας θέας, δεν έχουν αυτή τη νομιμότητα και αυτό είναι ένα πρόβλημα".

Ο Σνόοντεν είπε ότι αισθάνεται πως ενίσχυσε την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ προκαλώντας δημόσια συζήτηση μετά τις αποκαλύψεις για τη συλλογή δεδομένων από τις ΗΠΑ.

Η Ουάσινγκτον ζήτησε επανειλημμένα την έκδοση του Σνόουντεν στις ΗΠΑ όπου κατηγορείται για κατασκοπεία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA)
Ρωσία
ΗΠΑ