Έντυπη Έκδοση

Ο Τζον Πόλσον και τα αξιοπρεπή «όρνεα»

ΠΙΣΩ από τα θεωρητικά χρηματοοικονομικά μοντέλα κρύβεται η κερδοσκοπία, είτε υπερτιμητική είτε υποτιμητική. Ενας από τους «μαέστρους» είναι ο Τζον Πόλσον. Ο επικεφαλής του hedge fund Paulson & Co., που μαζί με άλλα hedge funds διαφημίζεται ως ο νέος «πυροδότης επενδύσεων».

Ιδιαίτερα μετά και τις δηλώσεις του Γ. Ασμουσεν που ζήτησε στο Ecofin επίσπευση ιδιωτικοποιήσεων, ώστε η ΕΚΤ να μη χρεωθεί το ελληνικό χρηματοδοτικό κενό, οδηγώντας σε πάρτι το χρηματιστήριο.

Στο στόχαστρο των «ορνέων», όπως αποκαλούνται τα κερδοσκοπικά hedge fundς, είναι το «πτώμα» των ελληνικών τραπεζών. Εξ ου και το ενδιαφέρον για τοποθετήσεις (σε Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank), που έχουν δώσει σχεδόν διπλασιασμό κερδών στα warrants της ανακεφαλαιοποίησης.

Ο Πόλσον έγινε διάσημος το 2007. Οταν έπαιζε τα ανάποδα στοιχήματα. Οταν πόνταρε στην πτώση (sort) της αγοράς στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου (subprime) στις ΗΠΑ, κερδίζοντας 3,7 δισ. δολ. και ξεπερνώντας τον Σόρος (2,9 δισ. δολ), ενώ η απόδοση του Paulson & Co. έφτασε το 590%!

Το 2010, όταν ο Πόλσον στοιχημάτιζε στην πτώση του ευρώ, των ελληνικών μετοχών και ομολόγων, ο σημερινός «γαλαντόμος επενδυτής» ήταν «άκαρδος και αδίστακτος σπεκουλαδόρος»: όπως όλα τα hedge fundς, που τώρα αναβαπτίζονται στο όνομα του success story. ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΡΡΗΣ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Οικονομικό ρεπορτάζ
Οικονομικές έρευνες και μελέτες
Διεθνείς αγορές και Χρηματιστήρια
Για το ίδιο θέμα
Η κερδοσκοπία πήρε το Νόμπελ Οικονομίας
Αγοράζουν «σκουπίδια» - πληρώνονται σε χρυσό