Ηλεκτρονική Έκδοση

Απεβίωσε ο πανεπιστημιακός και θεατράνθωπος Νίκος Χουρμουζιάδης

Απεβίωσε τα ξημερώματα, μετά από πολυετή ασθένεια, ο φιλόλογος, πανεπιστημιακός δάσκαλος και σκηνοθέτης Νίκος Χουρμουζιάδης σε ηλικία 83 ετών. Μόλις τρεις μέρες πριν είχε πεθάνει ο μικρότερος αδελφός του Γιώργος, καθηγητής αρχαιολογίας και πρώην βουλευτής του ΚΚΕ.

Η φωτογραφία από το site του ΚΘΒΕ www.ntng.gr Η φωτογραφία από το site του ΚΘΒΕ www.ntng.gr Ο Νίκος Χουρμουζιάδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (κλασσικές σπουδές) και στη συνέχεια μετέβη στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη όπου ειδικεύτηκε στο αρχαίο ελληνικό δράμα.

Ανακηρύχθηκε διδάκτωρ του πανεπιστημίου του Λονδίνου το 1963. Δίδαξε στη μέση εκπαίδευση (Κολλέγιο “Ανατόλια” και σχολή “Μωραΐτη” ) ενώ από το 1971 ως το 1988, οπότε και παραιτήθηκε, διετέλεσε καθηγητής στη Φιλοσοφική σχολή του ΑΠΘ. Από το 1990 έως το 1999 δίδαξε στα τμήματα θεάτρου των πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος του ΔΣ και της Καλλιτεχνικής επιτροπής του ΚΘΒΕ ενώ στο διάστημα από τον Ιανουάριο του 1984 ως τον Οκτώβριο του 1985 ανέλαβε και τη γενική διεύθυνση του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας.

Σκηνοθέτησε σειρά παραστάσεων στην “Πειραματική σκηνή της Τέχνης Θεσσαλονίκης, σε έργα των Μπρέχτ, Σαίξπηρ, Τσέχωφ, Μπέκετ, Ευριπίδη κ.ά., ενώ σειρά έργων κυρίως αρχαίου δράματος σκηνοθέτησε μέχρι και το 2000 στο ΚΘΒΕ. Άφησε πίσω του σημαντικό συγγραφικό και μεταφραστικό έργο.

Η σορός του Νίκου Χουρμουζιάδη σύμφωνα με προσωπική του επιθυμία θα αποτεφρωθεί.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

6 σχόλια

1 Ο/Η Lia pap έγραψε: (πριν 5 έτη)
ΣΤΟ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗΣ,ΠΡΙΝ 25 ΠΕΡΊΠΟΥ ΧΡΌΝΙΑ ΠΈΡΑΣΕ. ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΜΙΛΉΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΧΑΊΟ ΔΡΆΜΑ.ΈΤΥΧΕ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΉΣΩ ΜΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΊΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΔΕΛΦΟΎ ΤΟΥ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΌ.ΚΟΙΝΆ ΣΗΜΕΊΑ ΤΟΥΣ Η ΒΑΘΕΙΆ ΜΌΡΦΩΣΗ,ΤΟ ΧΙΟΎΜΟΡ,Η ΑΠΛΌΤΗΤΑ.ΆΦΗΝΑΝ ΤΗΝ ΑΊΣΘΗΣΗ ΌΤΙ ΕΊΣΑΙ ΤΥΧΕΡΌΣ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΆΣ ΈΣΤΩ ΓΙΑ ΛΊΓΟ ΣΤΗ ΖΩΉ ΤΈΤΟΙΟΥΣ ΔΑΣΚΆΛΟΥΣ.ΤΟΥΣ ΈΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΨΥΧΉ ΜΑΣ ΣΑΝ ΕΞΑΙΡΈΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΘΛΙΒΕΡΌ ΚΑΝΌΝΑ ΤΟΥ ΑΛΑΖΟΝΑ,ΑΔΙΑΦΟΡΟΥ,ΧΩΡΊΣ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΎ.ΉΤΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΊ ΔΆΣΚΑΛΟΙ ΚΑΙ ΆΝΘΡΩΠΟΙ.
2 Ο/Η ΣτΜ έγραψε: (πριν 5 έτη)
Δεν ευτύχησα να τον έχω δάσκαλό μου. Γνωρίζω όμως το λαμπρό έργο του κλασικού φιλολόγου και αρχαιοελληνιστή Νίκου Χουρμουζιάδη, έζησα προσωπικά σε εκδηλώσεις του Α.Π.Θ. την απλότητα και συνάμα το μεγαλείο της προσωπικότητας του σπουδαίου δασκάλου. Καλό του ταξίδι. Στις δύσκολες ώρες για τα πανεπιστήμια η ένδειά μας είναι αφόρητα μεγάλη.
3 Ο/Η emmanuil v. pikoulakis έγραψε: (πριν 5 έτη)
I feel privileged to have been one of his students.
4 Ο/Η Vanna Panagoulias, Washington DC έγραψε: (πριν 5 έτη)
Alketa, who was one of his students, spoke of him
with great respect and admiration.
5 Ο/Η ΕΦΗ ΑΣΛΑΝΙΔΟΥ-ΒΑΜΒΑΚΟΠΟΥΛΟΥ έγραψε: (πριν 5 έτη)
Ευτύχησα να είμαι μέλος του θεατρικού ομίλου του Κολλεγίου Ανατόλια και Σύμβουλος του να είναι ο χαρισματικός Δάσκαλος, μέ ολη την σημασία της λέξης, Νίκος Χουρμουζιάδης. Τον ευχαριστώ απο τα βάθη της ψυχής μου. Το μόνο που λυπάμαι είναι ότι δεν πρόλαβα να του πω το πόση ευτυχία μου προσέφεραν οι ατελείωτες πρόβες , η καθοδήγηση του και οι παραστάσεις της θεατρικής μαθητικής μας ζωής.
6 Ο/Η Θεόφιλος Κυριακίδης, τάξις τοῦ ᾿60 έγραψε: (πριν 5 έτη)
Ὁ Νῖκος Χουρμουζιάδης ἦτο ὁ ἀγαπημένος μου καθηγητής ὅστις μ᾿ ἐδίδαξε τὴν Ἀρχαίαν Ἑλληνικήν κατὰ τρόπον τόσον φυσικὸν καὶ ἄκρως εὐχάριστον καὶ κατανοητόν, ὥστε ἤρασα ὰὐτὴν παραφόρως. Πῶς θὰ ἦτο ποτὲ δυνατὸν ἴνα περιγράψω καὶ εὕρω λόγια ἴνα ἐκφράσω τὴν εὐγνωμοσύνην ἥντινα θὰ ὀφείλω αὐτῷ αἰωνίως; Τὸ θεῖον αὐτοῦ ἔργον κατέστησεν αὐτὸν ἀθάνατον. Εὔχομαι καλὸν δρόμον καὶ ἀναπαῦσαι τὴν ψυχὴν αὐτοῦ εἰς τὸ Ἠλύσιον Πεδίον. Αἰωνία αὐτοῦ ἡ μνήμη.
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 6

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Θέατρο
Αυτοκτονίες/Θάνατοι/Δυστυχήματα
ΑΕΙ
Για το ίδιο θέμα
Εφυγε ο άρχοντας του Δισπηλιού