Ηλεκτρονική Έκδοση

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις αδειοδοτήσεις των θεάτρων

Τέθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση το νέο σχέδιο νόμου για τις αδειοδοτήσεις των θεάτρων που υπέβαλαν από κοινού τα υπουργεία Πολιτισμού και Αθλητισμού και Εσωτερικών με την ολοκλήρωσή της οποίας θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Φωτογραφία αρχείου Φωτογραφία αρχείου Σύμφωνα με τους εισηγητές του νομοσχεδίου, αυτό εγγυάται πολύ πιο ασφαλή και σύγχρονα θέατρα για τους θεατές και τους εργαζομένους επιλύοντας θεσμικά ένα σοβαρό, χρόνιο πρόβλημα.

Όπως αναφέρεται το σχέδιο νόμου είναι αποτέλεσμα της συστηματικής, αποδοτικής συνεργασίας των δυο υπουργείων με το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το Δήμο Αθηναίων, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, καθώς και με την Πανελλήνια Ένωση Ελευθέρου Θεάτρου, την Ένωση Μη Κερδοσκοπικών Θιάσων και την Ένωση Χώρων Πολιτισμού Αθήνας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, προβλέφθηκαν όλες οι απαραίτητες παράμετροι σε θέματα ασφάλειας, στατικότητας, χρήσης γης και άλλης πολεοδομικής φύσης και ρυθμίζεται αποτελεσματικά το πρόβλημα της λειτουργίας, που αντιμετώπιζαν πολλοί θεατρικοί χώροι και άλλοι χώροι συνάθροισης κοινού οι οποίοι δεν διέθεταν τη σχετική άδεια και το οποίο οφειλόταν εν μέρει στην παρωχημένη σχετική νομοθεσία, η πρώτη μορφή της οποίας χρονολογείται από το 1936.

Όπως σημειώνεται, το σχέδιο νόμου διασφαλίζει τους νομοταγείς επαγγελματίες, διευκολύνει τη νέα επιχειρηματικότητα, ενώ δεν παραλείπει να ρυθμίσει και το καθεστώς των κτιρίων με ημερομηνία έκδοσης οικοδομικής άδειας προ του 1989, όπου ήδη λειτουργούν θέατρα.

Συγχρόνως, προβλέπει αποτελεσματικές κυρώσεις για εκείνους οι οποίοι, παραβλέποντας την ασφάλεια κοινού και εργαζομένων, θα πραγματοποιούν παραστάσεις χωρίς την προβλεπόμενη πλέον άδεια. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η σφράγισή τους από την αδειοδοτούσα αρχή, απαγόρευση χορήγησης άδειας παράστασης για δύο έτη, σε ιδιοκτήτες ή σε μισθωτές ακινήτων, ενώ σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται με απόφαση του οικείου δημάρχου πρόστιμο 300 ευρώ, ανά παράβαση, το οποίο αποτελεί έσοδο του δήμου.

Με την ολοκλήρωση του σχεδίου νόμου, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ανήγγειλε επίσης τη συγκρότηση επιτροπής με καθήκον την οριστική κωδικοποίηση της νομοθεσίας για τους χώρους θεάτρου, κινηματογράφου και λοιπών οπτικοακουστικών τεχνών, ώστε να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη άσκηση της καλλιτεχνικής έκφρασης με σύγχρονους όρους ασφαλείας, υγιεινής και κοινωνικής ζωής.

Από σήμερα το μεσημέρι το σχέδιο νόμου αναρτάται στους ιστοτόπους του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του υπουργείου Εσωτερικών: www.yppo.gr & www.ypes.gr

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Πολιτισμού
Θέατρο
Υπουργείο Εσωτερικών
Σχετικά αρχεία
Σχέδιο νόμου για τις αδειοδοτήσεις των θεάτρων - 65 KB