Ηλεκτρονική Έκδοση

Σε ισχύ η σαρία στο σουλτανάτο του Μπρουνέι

Το Μπρουνέι, το εξαιρετικά πλούσιο πετρελαιοπαραγωγό σουλτανάτο στο νησί Βόρνεο, εισήγαγε σήμερα τη σαρία (τον ισλαμικό νόμο), που προβλέπει μεταξύ άλλων το λιθοβολισμό σε περίπτωση μοιχείας, τον ακρωτηριασμό μελών για τους κλέφτες και τη μαστίγωση για κατανάλωση οινοπνευματωδών ή άμβλωση.

Με κάποιους ισλαμιστές η συνεργασία είναι αγαστή, εδώ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Κέρι με τον σουλτάνο του Μπρουνέι Χ. Μπολκιάχ στην 23η Σύνοδο του ASEAN στη χώρα που έγινε στις αρχές Οκτωβρίου, πριν την επιβολή της σαρίας Με κάποιους ισλαμιστές η συνεργασία είναι αγαστή, εδώ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Κέρι με τον σουλτάνο του Μπρουνέι Χ. Μπολκιάχ στην 23η Σύνοδο του ASEAN στη χώρα που έγινε στις αρχές Οκτωβρίου, πριν την επιβολή της σαρίας Ο σουλτάνος Χασανάλ Μπολκιάχ, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, ανακοίνωσε σε επίσημη ομιλία του την υιοθέτηση ενός νέου ισλαμικού ποινικού κώδικα ο οποίος θα τεθεί σταδιακά σε ισχύ μέσα στους έξι επόμενους μήνες.

Η νέα νομοθεσία, η οποία αποτελούσε επί χρόνια αντικείμενο συζητήσεων, προβλέπει τον ακρωτηριασμό μελών για τους κλέφτες, τη μαστίγωση για κατανάλωση αλκοόλ ή άμβλωση, καθώς και το λιθοβολισμό σε περίπτωση μοιχείας. "Θέτοντας σε ισχύ αυτή τη νομοθεσία, εκπληρώνουμε το καθήκον μας προς τον Αλλάχ", δήλωσε ο σουλτάνος.

Το σουλτανάτο του Μπρουνέι, ένα μικροσκοπικό κράτος στη βόρεια ακτή της νήσου Βόρνεο, είναι μια από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο, χάρη στα τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων που διαθέτει. Ο πληθυσμός του, που είναι λίγο μεγαλύτερος από 400.000 κατοίκους, είναι μουσουλμανικός κατά τα δύο τρίτα, με ισχυρή παρουσία βουδιστών (13%) και χριστιανών (10%). Το ισλάμ είναι ωστόσο η επίσημη θρησκεία και η εφαρμογή του είναι πιο αυστηρή απ' ό,τι στις γειτονικές Μαλαισία και Ινδονησία.

Ο ισλαμικός νόμος θα εφαρμόζεται μόνο στους μουσουλμάνους, όμως μένει να αποσαφηνισθεί σε ποιο βαθμό. Το Μπρουνέι έχει ήδη δύο δικαστικά συστήματα, ένα πολιτικό κι ένα ισλαμικό. Η δικαιοδοσία του τελευταίου είναι αυτή τη στιγμή περιορισμένη σε ήσσονος σημασίας διενέξεις, όπως οι γαμήλιες.

Ο σουλτάνος Χασανάλ Μπολκιάχ προσπαθούσε από το 1996 να θέσει σε ισχύ τη σαρία. Κυβερνά ως απόλυτος μονάρχης τη χώρα από το 1967, οπότε διαδέχθηκε τον πατέρα του. Τα πλούτη του Μπολκιάχ υπολογίζονται σε 14,6 δισ. ευρώ από το αμερικανικό περιοδικό Φορμπς και διατηρεί συλλογή αυτοκινήτων με χιλιάδες Ρολς-Ρόις, Άστον Μάρτιν, Λαμποργκίνι κ.ά. Τα τελευταία χρόνια φάνηκε να ασπάζεται μια πιο βαθειά ισλαμική ορθοδοξία, καθιστώντας τη θρησκευτική εκπαίδευση υποχρεωτική για όλα τα παιδιά μουσουλμάνων και κλείνοντας όλα τα εμπορικά καταστήματα για την προσευχή της Παρασκευής.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Εκκλησιαστικά & θρησκευτικά θέματα
Μπρουνέϊ