Ηλεκτρονική Έκδοση

Επιφυλακτικό το Ισραήλ

Προσδοκίες των ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Διπλωματική πρωτοβουλία στις αρχές Νοεμβρίου

Συνάντηση με θέμα το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, είχαν σήμερα στη Ρώμη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένζαμιν Νετανιάχου. Στην ατζέντα ήταν και το θέμα των ειρηνικών διαπραγματεύσεων Ισραηλινών – Παλαιστινίων, αλλά τελικά το βάρος της συζήτησης έπεσε στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Το πυρηνικό εργοστάσιο στη Μπουσέρ Το πυρηνικό εργοστάσιο στη Μπουσέρ Μετά τη συνάντηση, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επισήμανε πως: «Χρειάζεται να γνωρίζουμε ότι γίνονται πράξεις οι οποίες κάνουν σαφές, αδιαμφισβήτητα σαφές, εντελώς ασφαλές για την παγκόσμια κοινότητα ότι το όποιο πρόγραμμα συνεχιστεί θα είναι πράγματι ένα ειρηνικό πρόγραμμα. Θα προχωρήσουμε στη διπλωματική αυτή πρωτοβουλία αλλά κρατώντας τα μάτια μας ολάνοιχτα, έχοντας κατά νου ότι θα είναι ζωτικής σημασίας το Ιράν να τηρήσει τα πρότυπα που τηρούν άλλα έθνη που έχουν ειρηνικά (πυρηνικά) προγράμματα και να αποδείξει ότι το πρόγραμμά του είναι πράγματι ειρηνικό»,
Από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένζαμιν Νετανιάχου, δήλωσε ότι: «Το Ιράν δεν πρέπει να έχει την δυνατότητα να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα έπρεπε να έχουν συσκευές φυγοκέντρησης (για τον) εμπλουτισμό (ουρανίου), δεν θα έπρεπε να έχουν ένα εργοστάσιο πλουτωνίου και βαρέος ύδατος, το οποίο χρησιμοποιείται μόνο για να κατασκευάζονται πυρηνικά όπλα. Θα έπρεπε να απαλλαγούν από το (συγκεντρωμένο) σχάσιμο υλικό, και δεν θα έπρεπε να έχουν υπόγειες εγκαταστάσεις, (οι οποίες είναι) υπόγειες για έναν λόγο και μόνο—για στρατιωτικούς σκοπούς. Tο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν το πιο σοβαρό πρόβλημα ασφαλείας στην Μέση Ανατολή».

Το Ιράν υποστηρίζει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα δεν γίνεται για στρατιωτικούς σκοπούς, αλλά για την παραγωγή ενέργειας και για ιατρικούς σκοπούς. «Αγκάθι» αποτελούσε η μη αρμονική του συνεργασία για χρόνια με τους επιθεωρητές της ΙΑΕΑ, ενώ τώρα αναμένεται νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τη λεγόμενη ομάδα 5+1 στη Γενεύη στις αρχές Νοεμβρίου.

Στόχος των ΗΠΑ είναι το Ιράν να αναπτύξει ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα, τηρώντας τα διεθνή πρότυπα, ενώ το Ισραήλ δείχνει μεγαλύτερη ανησυχία, λόγω των τεταμένων εδώ και χρόνια σχέσεών του με το Ιράν, δείχνοντας λιγότερη εμπιστοσύνη στις διακηρύξεις της Τεχεράνης για τις προθέσεις της.

Newsroom enet, με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Ρόιτερς, Γαλλικό
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ισραήλ
Ιράν
ΗΠΑ