Έντυπη Έκδοση

Η κυβέρνηση θα ματαιώσει τις κατασχέσεις κάτω των 1.000 ευρώ

Εκ των υστέρων επιχειρεί η κυβέρνηση να ρυθμίσει την αυθαιρεσία που οδηγούσε σε κατασχέσεις των τραπεζικών λογαριασμών ακόμα και αυτών που αφορούσαν μισθούς και συντάξεις και ανέρχονται μόλις σε 1.000 ευρώ. Το θέμα έφερε στη Βουλή ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Νότης Μαριάς επικαλούμενος το σχετικό δημοσίευμα της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» και επέκρινε την κυβέρνηση ότι αν και κωλυσιεργεί για την πάταξη της φοροδιαφυγής, ακολουθεί fast track διαδικασίες κατασχέσεων λογαριασμών των οφειλετών, που μόνο για τον Σεπτέμβριο το ποσό έφτασε τα 1 δισ. ευρώ.

Ο κ. Μαυραγάνης δεν αμφισβήτησε τα στοιχεία. Γνωστοποίησε ότι το υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα η Γενική Γραμματεία Δημόσιων Εσόδων, η οποία είναι αρμόδια και για την είσπραξη των δημόσιων εσόδων, έκανε επαφές με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, ώστε οι συντάξεις και οι μισθοί όταν μπαίνουν στους λογαριασμούς να μην είναι αντικείμενο κατάσχεσης.

Ενστάσεις Μαριά

Ο κ. Μαριάς δεν θεώρησε «ασφαλείς» για τους καταθέτες τις εξηγήσεις Μαυραγάνη. Με αφορμή εκ νέου το δημοσίευμα, σημείωσε ότι από την ώρα που θα κατατεθεί ένας μισθός ή σύνταξη και περάσουν 24 ώρες τότε παύει να υπάρχει προστασία. «Θα πρέπει οι συνταξιούχοι να τρέξουν να πάρουν γρήγορα τα χρήματά τους για να μην τους κάνει κατάσχεση των συντάξεων το ελληνικό Δημόσιο, τη στιγμή που υπάρχει διάταξη που απαγορεύει την κατάσχεση σε ποσά τα οποία οδηγούν τον πολίτη σε αδυναμία διαβίωσης», ανέφερε.

Πρότεινε να αναλάβει η κυβέρνηση νέα νομοθετική πρωτοβουλία για την τακτοποίηση του ζητήματος, δεσμευόμενος ότι οι Ανεξάρτητοι Ελληνες θα τη στηρίξουν.

Ο υφυπουργός Οικονομικών δεν απέρριψε την πρότασή του. «Είμαστε σε επαφή με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών και ο σκοπός είναι να υπάρξει ξεκαθάρισμα της διαδικασίας», επανέλαβε και πρόσθεσε: «Αν βεβαίως προκύψει θέμα νομοθετικής ρύθμιση στο ξεκαθάρισμα της διαδικασίας αυτής, η κυβέρνηση θα το κάνει. Και θα το κάνει, αν χρειαστεί, πολύ σύντομα».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κατασχέσεις
Ανεξάρτητοι Έλληνες (ΑΝΕΛ)
Αποταμίευση και καταθέσεις
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Κυβέρνηση
Βουλή