Έντυπη Έκδοση

ΑΠΑΛΟΙΦΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΑΠΟ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

Στη φυλακή μόνο (!) αν διαφωνείς με την ΕΕ...

Σε εξωραϊσμό της ρύθμισης με την οποία ποινικοποιείται η πολιτική δράση όσων αντιτίθενται στις κυρώσεις που επιβάλλουν διεθνείς οργανισμοί (ΟΗΕ, Ευρωπαϊκή Ενωση) κατά κρατών προχώρησε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης. Αποδεχόμενος μερικώς τις ενστάσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης, «διόρθωσε» το κείμενο της ρύθμισης διαγράφοντας τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Ετσι, τελικά, η αναδιατυπωμένη διάταξη, που αναμενόταν να ψηφιστεί αργά το απόγευμα μόνο από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, ορίζει ότι «όποιος με πρόθεση παραβιάζει κυρώσεις ή περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί σε βάρος κρατών ή οντοτήτων ή οργανισμών ή φυσικών ή νομικών προσώπων, με κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο ετών, εκτός και αν από άλλη διάταξη προβλέπεται βαρύτερη ποινή. Οι διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζονται και όταν οι προβλεπόμενες σε αυτό πράξεις δεν είναι αξιόποινες κατά τους νόμους της χώρας στην οποία τελέστηκαν».

«Επειδή θα μπορούσε να δημιουργηθεί σύγχυση σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις του ΟΗΕ, θα απαλείψουμε το συγκεκριμένο σημείο» δήλωσε ο Χαράλαμπος Αθανασίου. «Ωστόσο, θα ήταν παράλογο», πρόσθεσε, «να πράξουμε το ίδιο και σε ό,τι αφορά την Ε.Ε. αφού άλλωστε είμαστε κράτος-μέλος και οι οδηγίες της πρέπει υποχρεωτικά να εφαρμόζονται και από τη χώρα μας».

Η αντιπολίτευση, πάντως, δεν συναίνεσε στη μερική κυβερνητική υποχώρηση. Ο Γιάννης Γκιόκας από το ΚΚΕ (οι βουλευτές του κόμματος είχαν αναδείξει πρώτοι το θέμα) ζήτησε την απόσυρση της ρύθμισης διότι, όπως εξήγησε, και η Ε.Ε. έχει στοχοποιήσει κινήματα και οργανώσεις θεωρώντας τα τρομοκράτες.

Σε ανάλογο πνεύμα ήταν και η τοποθέτηση της Βασιλικής Κατριβάνου (ΣΥΡΙΖΑ). Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι ποινικοποιεί τη διαμαρτυρία και την ελευθερία της έκφρασης, υποστηρίζοντας ότι με βάση τη διάταξη αυτή κηρύσσεται παράνομη η ανθρωπιστική και κινηματική δράση. Ιδιαίτερα καυστικός, ο Νίκος Βούτσης προέβλεψε ότι σε λίγο θα καταστούμε όλοι ύποπτοι τρομοκρατίας.

Αρνητικός ήταν και ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης, που έκανε λόγο για εξωτερική επέμβαση στα εθνικά δίκαια των κρατών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ρυθμίσεις/Κανονισμοί
Δικαιοσύνη
Ευρωπαϊκή Ένωση
ΟΗΕ