Έντυπη Έκδοση

ΕΦΟΔΟΣ ΣΕ ΙΑΤΡΕΙΑ ΠΟΥ (ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ) ΘΕΡΑΠΕΥΟΥΝ ΔΩΡΕΑΝ

«Ντου» για ναρκωτικά στους Γιατρούς του Κόσμου!

Ο κατήφορος δεν σταματά. Μετά την ποινικοποίηση της κοινωνικής διαμαρτυρίας -βλέπε Σκουριές- κάποιοι μεθοδεύουν την ποινικοποίηση, της κοινωνικής προσφοράς και της αλληλεγγύης.

Η διευθύντρια της ΜΚΟ Γιατροί του Κόσμου, Ευγενία Θάνου, λέει στην «Ε» ότι είναι η δεύτερη φορά που οι Αρχές κάνουν έφοδο στην οργάνωση Η διευθύντρια της ΜΚΟ Γιατροί του Κόσμου, Ευγενία Θάνου, λέει στην «Ε» ότι είναι η δεύτερη φορά που οι Αρχές κάνουν έφοδο στην οργάνωση Χθες το πρωί σημειώθηκαν δύο πρωτοφανή περιστατικά: Δίωξη Ναρκωτικών και υπάλληλοι του Εθνικού Οργανισμού Υγείας (ΕΟΦ), παρουσία εισαγγελέα, έκαναν έφοδο στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού και στη ΜΚΟ Γιατροί του Κόσμου, κατόπιν καταγγελιών «για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών».

Πρωτοφανές

Η είδηση για το απίστευτο «ντου» προκαλεί μεγάλο προβληματισμό για τη μεταχείριση που επιφυλάσσει το επίσημο κράτος στις δομές αλληλεγγύης, οι οποίες αποτελούν -καιρό τώρα- ισχυρές νησίδες αντίστασης απέναντι στις πολιτικές που ακολουθούνται. Κοινή διαπίστωση των ανθρώπων αμφοτέρων των οργανώσεων/δομών είναι ότι «προφανώς ενοχλήσαμε κάποιους», καθώς δεν προσφέρουν μόνο ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε χιλιάδες ανασφάλιστους πολίτες, αλλά με κάθε ευκαιρία -αλλά ποτέ χωρίς αφορμή- ασκούν σκληρή κριτική για τη διάλυση του κράτους πρόνοιας στη χώρα μας, εξαιτίας της σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής.

Ο γιατρός Γιώργος Βήχας, εθελοντής του Μητροπολιτικού Ιατρείου, λέει στην «Ε»: «Με το πρόσχημα της διακίνησης παράνομων ναρκωτικών ουσιών -έπειτα από ανώνυμη καταγγελία- άνδρες της Ασφάλειας με πολιτικά, κλιμάκιο του ΕΟΦ με παρουσία δικαστικού λειτουργού έκαναν έλεγχο στο χώρο του Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού. Για εμάς ήταν μεγάλη έκπληξη αυτό που συνέβη. Προφανώς κάποιοι ενοχλούνται από τη δράση μας».

Στην ανακοίνωσή τους οι εθελοντές της δομής δείχνουν ακριβώς ποιοι ενοχλούνται: «Την ώρα που η δημόσια υγεία υποβαθμίζεται, η κυβέρνηση στοχοποιεί συλλογικές και αυτοοργανωμένες προσπάθειες πολιτών, ακριβώς γιατί αποτελούν, ορατή πια, απειλή για τις πολιτικές της. Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, όπως και όλα τα Κοινωνικά Ιατρεία που ανθούν σε όλη την Ελλάδα, χαρακτηρίζονται παράνομα. Τα Κοινωνικά Ιατρεία, όμως, ακριβώς γιατί αντιστέκονται με έμπρακτο τρόπο στους άθλιους μνημονιακούς νόμους, νομιμοποιούνται από την κοινωνία. Δημιουργούν μέσα από την τεράστια αυταπάρνηση αλλά και το πάθος των εθελοντών το απαιτούμενο δίχτυ κοινωνικής προστασίας, που τόσο έχει ανάγκη η κοινωνία μας. Οταν η κυβέρνηση ζητά 25 ευρώ από κάθε ασθενή, τα Κοινωνικά Ιατρεία δέχονται περιστατικά δωρεάν. Οσο φοβούνται και επιτίθενται στις δομές αλληλεγγύης τόσο αυτές θα δυναμώνουν».

Πριν ένα μήνα

Η διευθύντρια της ΜΚΟ Γιατροί του Κόσμου, Ευγενία Θάνου, λέει στην «Ε» ότι είναι η δεύτερη φορά που οι Αρχές κάνουν έφοδο στην οργάνωση: «Πριν από ένα μήνα ήρθαν για έλεγχο επόπτες υγείας από την Περιφέρεια, ύστερα από καταγγελία για παράνομη διακίνηση ναρκωτικών.Τότε δεν δημοσιοποιήσαμε το περιστατικό. Αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η 25ής δράση της οργάνωσης, η οποία κλιμακώθηκε εν όψει της ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα μας, φαίνεται ότι κάποιους ενοχλεί».

Και παρ' όλο που διαπιστώθηκε ότι η λειτουργία του φαρμακείου ήταν νόμιμη, χθες έγινε και νέα έφοδος, έπειτα από επώνυμη καταγγελία, σύμφωνα με την οποία η οργάνωση διακινεί ανεξέλεγκτα... πέριξ της Ομόνοιας δίγραμμα φάρμακα. Πρόκειται για τα σκευάσματα που λαμβάνουν ψυχικά πάσχοντες και χορηγούνται αυστηρά και μόνο με ιατρική συνταγή, καθώς περιέχουν στη σύστασή τους ναρκωτικές ουσίες.

«Οπως ήταν αναμενόμενο, ο έλεγχος δεν είχε κανένα αποτέλεσμα», προσθέτει η κ. Θάνου, «καθώς ακολουθούμε αυστηρά τα πρωτόκολλα που επιβάλλονται από την ελληνική πολιτεία. Μας κάνει όμως εντύπωση το γεγονός ότι οι ελεγκτικές αρχές γνωρίζουν πως αυτές οι συνταγές βάσει των οποίων δίνονται τα συγκεκριμένα σκευάσματα μάς έρχονται από τα δημόσια νοσοκομεία, που παραπέμπουν σ' εμάς τους ανασφάλιστους ασθενείς οι οποίοι δεν μπορούν να τα αγοράσουν».

Στην ανακοίνωσή τους, οι Γιατροί του Κόσμου αναφέρουν: «Πραγματικά, προκαλούν εντύπωση οι έλεγχοι σαν αυτούς σε μια κρίσιμη στιγμή για την υγεία στην χώρα μας, που στρέφονται σε ένα ιατρείο εδραιωμένο στη συνείδηση των Ελλήνων ως καταφύγιο φτωχών και ανασφάλιστων ανθρώπων. Οι ΓτΚ επιφυλάσσονται να προβούν σε όλες τις νόμιμες ενέργειες, ώστε να αποκαλυφθούν οι όποιοι συκοφάντες, με μόνο σκοπό και κριτήριο τη διαφύλαξη του κύρους της Οργάνωσης και την υπεράσπιση των ασθενών τους. Δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν δωρεάν ιατρική φροντίδα, χωρίς καμία απολύτως διάκριση, όπου υπάρχουν άνθρωποι».

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

7 σχόλια

1 Ο/Η Jenny Aberg έγραψε: (πριν 7 έτη)
Ως συνηθως θα μεταφρασω το επανω αρθρο και θα το στειλω σε οσες διευθυνσεις προλαβαινω, μεταξυ αλλων στα γραφεια των Γιατρων του Κοσμου διευθνως, για να εκθετουν οι αθλιωτητες της Ελληνικης κυβερνησης.
2 Ο/Η γιωργος έγραψε: (πριν 7 έτη)
Απο τα πανακριβα* γενοσημα που αγοραζουμε πλεον υποχρεωτικα (αραγε ποιοι κερδιζουν?) ,οι κυβερνωντες αποφασισαν να εφαρμοσουν το δογμα -ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ΖΕΙΣ -ΑΛΛΙΩΣ ΠΕΘΑΝΕ - και ο,τι αρπαξουν
Και εις αλλα με υγεια!!!!!!!!!!!!!!!

*Τιποτε εναντιων των γενοσημων αν ειναι στην τιμη που
που τους αντιστοιχη
3 Ο/Η Γιώργος Π. έγραψε: (πριν 7 έτη)
"...χθες έγινε και νέα έφοδος, έπειτα από επώνυμη καταγγελία..." Αφού ήταν επώνυμη η καταγγελία μπορούν να του κάνουν μήνυση και να βάλουν τέλος σε αυτήν την ιστορία.
Σε κάθε περίπτωση όταν γίνεται καταγγελία η αστυνομία δεν νομίζετε ότι είναι υποχρεωμένη να ερευνήσει; Μήπως ποινικοποιούμε την αστυνομική έρευνα; Ή μήπως οι Γιατροί του Κόσμου αποτελούν (άλλο ένα) άσυλο στην Ελλάδα όπου απαγορεύεται η αστυνομία;
4 Ο/Η Thanasis έγραψε: (πριν 7 έτη)
Όλοι γνωρίζουμε την προσφορά των "Γιατρών του κόσμου" και των "Γιατρών χωρίς σύνορα" εδώ και χρόνια.Γιατί αποκλείουμε όμως μέσα από την κάλυψη που προσφέρει η καταξίωσή τους στην κοινωνία, κάποιοι να προβαίνουν σε παράνομες πράξεις εν αγνοία φυσικά των οργανώσεων. Εά υπάρχει καταγγελία, δεν βλέπω γιατί να μη διερευνηθεί. Τα υπόλοιπα που αναφέρονται στο άρθρο και τα σχόλια των υπεύθυνων της οργάνωσης, τα αφήνω ασχολίαστα.
5 Ο/Η Δέσποινα έγραψε: (πριν 7 έτη)
Μπράβο κι ένα μεγάλο εύγε στους Γιατρούς του Κόσμου, γι' αυτό που προσφέρουν στους φτωχούς και ανασφάλιστους συνανθρώπους μας.
Ντροπή, στο ανάλγητο, απάνθρωπο και άθεο κράτος και τους "εκτελεστές του"!!!
6 Ο/Η Ανώνυμος έγραψε: (πριν 7 έτη)
Αίσχος ! Με ποιό δικαίωμα το κράτος κανει ελέγχους; Θα πρέπει να αφήνει τον καθένα να κάνει οτι γουστάρει. Έτσι προστάζει η αριστερά !
7 Ο/Η Θ.Κ. έγραψε: (πριν 7 έτη)
@Δεσποινα

...μακάρι το κράτος να ήτανα άθεο, δεν θα είμαστε τώρα σε αυτά τα χάλια...
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 7

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ακτιβισμός και ΜΚΟ
Γιατροί του Κόσμου
Ναρκωτικά εξαρτησιογόνες ουσίες και απεξάρτηση
Αστυνομικές-Δικαστικές έρευνες
Αστυνομικό ρεπορτάζ