Ηλεκτρονική Έκδοση

Μόλις στο 5% η διείσδυση των εναλλακτικών δικτύων στην Ελλάδα έναντι 29% στην Ευρώπη

Από την... ουρά του γκισέ στην οθόνη του υπολογιστή

Η Εθνική με το «πακέτο» i-bank προωθεί τις συναλλαγές μέσω internet και τηλεφώνου

Το νέο εμπορικό σήμα «i- bank» θα αξιοποιήσει η Εθνική Τράπεζα για να προωθήσει τα εναλλακτικά δίκτυα τραπεζικών συναλλαγών. Η τράπεζα λανσάρει, εντός και εκτός συνόρων, μια ενιαία επικοινωνιακή πλατφόρμα για να συμπεριλάβει όλες τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται μέσω ΑΤΜ, phone, internet και mobile banking. Δηλαδή, με οποιοδήποτε τρόπο, αρκεί να είναι μακριά από το γκισέ.

Στην χθεσινή εκδήλωση για την παρουσίαση του i-bank, ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας, Ιωάννης Πεχλιβανίδης παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το ποσοστό διείσδυσης των εναλλακτικών δικτύων στην Ελλάδα είναι μόλις στο 5% όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη αυτό διαμορφώνεται στο 29%. "Στόχος μας μεταξύ άλλων είναι να μειώσουμε την διακίνηση μετρητών που ενέχει κινδύνους αλλά και να προσεγγίσουμε τη νέα γενιά που είναι εξοικειωμένη με την τεχνολογία" δήλωσε ο ίδιος. Προσέθεσε ότι η Εθνική Τράπεζα διαθέτει αυτή τη στιγμή 1.500 ΑΤΜ ενώ στόχος είναι αυτά να αυξηθούν στα 1.850 μέχρι το τέλος του 2010 καθώς "στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια ανάπτυξης του αριθμού των ΑΤΜ μέχρι να φτάσουν την πυκνότητα της Ευρώπης" (σ.σ αριθμός ΑΤΜ ανά εκατομμύριο κατοίκων). Από την άλλη οι εγγεγραμμένοι χρήστες του internet και του phone banking  εκτιμάται ότι θα αγγίξουν το μισό εκατομμύριο μέχρι το τέλος του χρόνου.

Πέρσι, μια στις δύο συναλλαγές των πελατών της τράπεζας έγινε μέσω των εναλλακτικών δικτύων ωστόσο όπως συμπλήρωσε η Νέλλη Τζάκου - Λαμπροπούλου, γενική διευθύντρια λειτουργιών της τράπεζας, οι περισσότεροι χρησιμοποιούν συγκεκριμένα τα ΑΤΜ κυρίως για αναλήψεις και ερώτηση υπολοίπου ενώ μπορούν να επιλέξουν συνολικά μεταξύ 52 διαφορετικών συναλλαγών (από μεταφορές ποσών μεταξύ λογαριασμών μέχρι αγορά χρόνου για το καρτοκινητό). Μέσω του internet και του phone banking προσφέρονται συνολικά 144 συναλλαγές καλύπτοντας κάθε ανάγκη των πελατών λιανικής και εταιρικής τραπεζικής.

Τον περασμένο χρόνο πραγματοποιήθηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, 86 εκατομμύρια συναλλαγές, συνολικής αξίας 17 δισ. ευρώ από το δίκτυο ATM της Εθνικής με άλλα λόγια περίπου το ένα τρίτο της αγοράς. Οι συναλλαγές μέσω του internet banking έφτασαν τις 22 εκατ. έχοντας σημειώσει αύξηση κατά 45% μέσα σε ένα μόλις χρόνο (Μάρτιος 2009 - Μάρτιο 2008).

Το i-bank, που θα λανσαριστεί και εκτός συνόρων, σε όλες της χώρες που έχει παρουσία η Εθνική, βασίζεται σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας, σε τέσσερις άξονες:

  1. Την ασφάλεια, μέσω παραγωγής κωδικών μιας χρήσης (συσκευή i-code) και ειδικών μηχανισμών αποτροπής απάτης,
  2. την ταχύτητα (διαθέτει εύχρηστο και φιλικό περιβάλλον),
  3. την κάλυψη (παροχή μεγάλου εύρους συναλλαγών) και
  4. την οικονομία (ανέξοδη εξυπηρέτηση και εξοικονόμηση χρόνου).

Βέβαια η εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος που προσφέρει η χρήση των εναλλακτικών δικτύων δεν ισχύει μόνο για τους πελάτες καθώς η επίσκεψη στα γκισέ της τράπεζας αλλά και οι εγχρήματες συναλλαγές μέσω ATM (π.χ. αναλήψεις) κοστίζουν αρκετά και για την τσέπη της τράπεζας. Συγκεκριμένα οι συναλλαγές εντός καταστήματος μεταφράζονται σε κόστος 2-3 ευρώ ενώ η διακίνηση μετρητών από το δίκτυο των ATM αγγίζει το 1 ευρώ/ συναλλαγή. Εν αντιθέσει οι (μη εγχρήματες) συναλλαγές μέσω του εναλλακτικού δικτύου κοστίζουν για την τράπεζα λίγα λεπτά του ευρώ, κόστος που όπως αναφέρει η Νέλλη Τζάκου - Λαμπροπούλου δεν μετακυλίεται στον πελάτη. 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Εθνική Τράπεζα
Στο διαδίκτυο