Έντυπη Έκδοση

Ελλήνων γεύσεις

Είναι κάτι μικροί παργωγοί τους οποίους δεν γνωρίζουμε και πρέπει να ψάξουμε επισταμένως να τους βρούμε, αν θέλουμε να γευτούμε την υψηλή εκδοχή των προϊόντων που επί χρόνια μπαίνουν στα σπίτια μας. Προϊόντα σαν τον καφέ ας πούμε, που σήμερα σας προτείνουμε μια σπάνια εκδοχή του. Και είναι άλλοι που από τις χαμένες πατρίδες φέρνουν γεύσεις πρωτόγνωρες, όπως το τυρί σε πλεξούδα. Δοκιμάστε το οπωσδήποτε.

Πολύτιμα τυριά

Οι Πόντιοι τις πλεξούδες τις κάνουν και τυριά, αλλά τι τυριά! Από τη βιομηχανία γάλακτος «Πατρίδα» των αδελφών Στεφανίδη στην Αξιούπολη (τηλ. 23430-32631) ήρθαν οι δύο «πλεξούδες» από αγελαδινό γάλα, λευκή η μία, καπνισμένη η δεύτερη. Πυκνή πλούσια γεύση και στις δυο περιπτώσεις από δύο πραγματικά πολύτιμα τυριά, που, άντε, να τα συνοδεύσεις με λίγο φρυγανισμένο ψωμί για να μη χάσεις τίποτα από τη νοστιμιά τους. Γεύση από μια μακρινή, χαμένη πατρίδα, που μετεμφυτεύτηκε και ρίζωσε στη μια, φέρνοντας μαζί της το άρωμα της παράδοσης της σπιτικής διατροφής. Στην Αθήνα θα τα βρείτε στα ντελικατέσεν: πλατεία 28ης Οκτωβρίου, Ηλιούπολη, Πρόκλου 31, Παγκράτι, Χαροκόπου 67, Καλλιθέα και Προσκόπων Αϊδινίου 9, Νέα Σμύρνη.

Πλούσια γεύση

Στο Ζερβοχώρι της Παραμυθιάς από αγελαδινό γάλα 100% παρασκευάζεται το «Παραμυθένιο» ξινόγαλο.

Με πολύ πλούσια γεύση, δίνει την αίσθηση του λιωμένου παγωμένου τυριού. Εννοείται πως είναι ιδανικό ως ρόφημα κάθε στιγμή της ημέρας.

* Παρασκευάζεται από την Β. Α. Παπαδόπουλος, τηλ. 26660-51166.

Στην Αθήνα θα το βρείτε στο «Τυροπωλείον», Σωκράτους 22, Ομόνοια, τηλ. 210-5230611.

Νόστιμο ορεκτικό

Θαύματα κάνει ο Γιώργος Ρουμπάκης στο παρασκευαστήριο ζύμης του. Ενα από αυτά και το «κις λορέν», που παρασκευάζεται από βούτυρο γάλακτος, ζαμπόν, μπέικον, μπεσαμέλ, γκούντα, αλεύρι.

Τα αγοράζετε κατεψυγμένα, περί τα δεκατέσσερα τεμάχια στο κιλό (10,50 ευρώ) και μετά από 15 λεπτά στο φούρνο έχετε ένα εξαιρετικό ορεκτικό. Υπολογίστε πως με τέσσερα από αυτά έχετε ένα πλήρες γεύμα.

* Γιώργος Ρουμπάκης, Τοσίτσα 20, τηλ. 210-3814794).

Αποστάγματα επιπέδου

Σε επτά διαφορετικές παραλλαγές προτείνει ο Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος το «Απόσταγμά» του. Επτά διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιών, εν ολίγοις, δίνουν αυτό που χονδρικά θα μπορούσαμε να ονομάσουμε τσίπουρο, αλλά εδώ αποτελεί κυριολεκτικά έργο τέχνης. Ανάμεσα σ' αυτές και το απόσταγμα από μερλό, πάντα σε μπουκάλια των 500 ml και στους 42 βαθμούς οινοπνεύματος. Πίνεται δροσερό ή παγωμένο και θα το βρείτε στις καλά ενημερωμένες κάβες.

Αγιωργίτικο της χαράς

Ενα εξαιρετικό αγιωργίτικο 100% από το Οινοποιείο Λαφκιώτη της Νεμέας. Παλαιώνεται σε παλιά δρύινα βαρέλια, έχει πλούσιο σώμα και είναι ιδανικό για να συνοδεύσει κόκκινα κρέατα. Η σχέση τιμής και ποιότητας είναι εξαιρετική, αφού στη λιανική πωλείται 9,80 ευρώ.

** Στην Αθήνα θα το βρείτε στη «Λέσχη Φίλων Ελληνικού Κρασιού», Νυμφαίου 9, τηλ. 210-7482561.

Καφεδάκι και μπισκότο

Δύο προϊόντα που παντρεύονται ιδανικά, με την ένδειξη ΒΙΟ, επιλέξαμε από την γκάμα του Βασιλόπουλου της πλατείας Κλαυθμώνος: τον ελληνικό καφέ «Καϊμάκι» (5,10 ευρώ), προϊόν συνεργασίας της «Βιοαγρός» με οικογενεαική επιχείρηση της Θεσσαλονίκλης, και τα μπισκότα κανέλας «Βίοτος» (4,10 ευρώ).

Στην πρώτη περίπτωση το χαρμάνι παρασκευάζεται από ποικιλίες που προέρχονται από Βραζιλία, Ινδία και Τανζανία και βεβαίως η ονομασία του καφέ αιτιολογεί πλήρως το αποτέλεσμα, αφού το καϊμάκι του είναι πράγματι σπουδαίο.

Τα μπισκότα κανέλας παρασκευάζονται από αλεύρι σίτου, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ακατέργαστη ζάχαρη, χυμό πορτοκαλιού, κανέλα και γαρίφαλο. Σε πρωτότυπο σχήμα, είναι γευστικότατα και συνοδεύουν υπέροχα τον καφέ.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ελλήνων γεύσεις
Κλάδος τροφίμων και ποτών