Έντυπη Έκδοση

100 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΠΑΡΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Οαση στην Εσχατιά

Σε έκταση που θα αναδειχθεί από την κάλυψη του ρέματος, στα όρια των Δήμων Αγίων Αναργύρων και Ιλίου

Ενα νέο πάρκο συνολικής έκτασης άνω των 100 στρεμμάτων στην καρδιά της δυτικής Αττικής προγραμματίζεται να αναδείξει η κατασκευή του αντιπλημμυρικού έργου διευθέτησης του ρέματος Εσχατιάς.

Το νέο πάρκο, στα όρια των Δήμων Αγίων Αναργύρων και Ιλίου, που προωθεί το υπουργείο Υποδομών, υιοθετώντας σχετική πρόταση των δήμων της περιοχής, προβλέπεται να γίνει με χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ.

Οι δήμοι προτείνουν με την ευκαιρία ολοκλήρωσης της κατασκευής ενός μεγάλου τμήματος του αντιπλημμυρικού έργου μέχρι το καλοκαίρι του 2015, να ξεκινήσει παράλληλα η ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής του ρέματος. Σε συνδυασμό με απαλλοτριώσεις ιδιωτικών εκτάσεων να δημιουργηθεί ένας νέος χώρος πρασίνου, με φύτευση δέντρων που επιβιώνουν στους ποταμούς και σε υγρούς τόπους, όπως για παράδειγμα ιτιές και πλατάνια.

Η άρδευση

Ο χώρος θα περιλαμβάνει διάδρομο πεζοπορίας, ποδηλατόδρομο, καθιστικούς και αθλητικούς χώρους και φωτιστικά εξοικονόμησης ενέργειας. Επίσης το υπουργείο Υποδομών ανακοίνωσε ότι θα προωθηθεί υδρολογική μελέτη, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες έρευνες υπάρχει στην περιοχή πλούσιος υδροφόρος ορίζοντας σε βάθος 50 έως 60 μέτρων, προκειμένου αφενός να διασφαλιστεί η άρδευση της περιοχής που θα διαμορφωθεί, αφετέρου να δοθεί λύση στη βιωσιμότητα του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», που αντιμετωπίζει πρόβλημα άρδευσης του πρασίνου.

Παράλληλα το υπουργείο Υποδομών πληροφορούμαστε αρμοδίως ότι ετοιμάζεται να δημοπρατήσει τη δεύτερη και τελευταία φάση του αντιπλημμυρικού έργου διευθέτησης του ρέματος της Εσχατιάς, με νέα μεγάλη εργολαβία υπογειοποίησης του ρέματος και κατασκευής κλειστού αγωγού μήκους περίπου 8 χιλιομέτρων, προϋπολογισμού περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ, με την οποία θα ολοκληρωθεί η αντιπλημμυρική θωράκιση της Δυτικής Αττικής.

Το ρέμα Εσχατιάς αποτελεί το βασικό αποδέκτη ομβρίων της λεκάνης απορροής έξι δήμων (Αχαρνών, Ζεφυρίου, Καματερού, Ιλίου, Αγίων Αναργύρων και Περιστερίου) και τον κύριο αποδέκτη ομβρίων της λεκάνης απορροής των Δήμων Φυλής, Ανω Λιοσίων και Πετρούπολης, με συνολική έκταση λεκάνης απορροής 90 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Στην τελική του μορφή το αντιπλημμυρικό έργο του ρέματος της Εσχατιάς θα καλύπτει τη διοχέτευση των όμβριων υδάτων από την Πάρνηθα μέχρι τις Τρεις Γέφυρες, ώστε εν συνεχεία από το τμήμα που είναι διαμορφωμένο τα νερά να φτάνουν, μέσω του Κηφισού, μέχρι τη θάλασσα του Σαρωνικού.

Σήμερα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη έργα που αφορούν ένα τμήμα του ρέματος σε μήκος 4,5 χιλιομέτρων, που ξεκινά από την πλατεία Ιλίου και φτάνει ώς τη συμβολή αγωγού Ευπυρίδων.

Το έργο δημοπρατήθηκε τον Νοέμβριο του 2011 με αρχικό προϋπολογισμό 68 εκατ. ευρώ. Από τη διαγωνιστική διαδικασία ανάδοχο σχήμα αναδείχθηκε η κοινοπραξία «ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. - ΜΟΧΛΟΣ Α.Ε. - INTRAKAT». Το ποσό με το οποίο θα κατασκευαστεί ύστερα από την έκπτωση (13,1%) που δόθηκε, είναι 59,1 εκατ. ευρώ. Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Περιβάλλον-Αειφόρος Ανάπτυξη.

Από το υπουργείο Υποδομών γίνεται γνωστό ότι το έργο προχωρά κανονικά, όπως επίσης μία παλαιότερη εργολαβία στην περιοχή προϋπολογισμού 9 εκατομμυρίων ευρώ. Η επόμενη δημοπράτηση θα είναι για το δεύτερο τμήμα του ρέματος από την Αττική οδό μέχρι τη λεωφόρο Πάρνηθος μήκους 4.800 μέτρων.

Αγκάθι οι απαλλοτριώσεις

Σε σύσκεψη, που πραγματοποίησε ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με τους δημάρχους Ιλίου, Νίκο Ζενέτο και Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Νίκο Σαράντη, επισημάνθηκε ότι «αγκάθι» τόσο για την ολοκλήρωση του έργου όσο και για την προώθηση του νέου πάρκου στην περιοχή είναι η ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων σε ιδιωτικές εντός σχεδίου εκτάσεις. Επειδή απαιτούνται χρονοβόρες διαδικασίες, συζητήθηκε να προωθηθεί άμεση λύση στο θέμα, με ειδική νομοθετική ρύθμιση.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αναπλάσεις/Ανακαινίσεις
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων
Πάρκα/Πλατείες/Ελεύθεροι χώροι