Έντυπη Έκδοση

ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Σύμφωνο συμβίωσης και για τους ομοφυλόφιλους

Το «πράσινο φως» στο δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών στην Ελλάδα να συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης έδωσε χθες το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με τελεσίδικη απόφασή του που ελήφθη κατά πλειοψηφία και με την οποία καταδικάσθηκε η Ελλάδα για παραβίαση του δικαιώματος σεβασμού στην οικογενειακή ζωή και των διακρίσεων.

Και με ευρωπαϊκή βούλα η «αστική ένωση» των ομοφυλοφίλων στην Ελλάδα Και με ευρωπαϊκή βούλα η «αστική ένωση» των ομοφυλοφίλων στην Ελλάδα Το Δικαστήριο, εξετάζοντας την υπόθεση «Βαλιανάτος και άλλοι κατά Ελλάδος», χαρακτήρισε μη πειστικούς τους λόγους που το ελληνικό δίκαιο εξαιρεί τα ζευγάρια του ίδιου φύλου από το νόμο περί πολιτικής ένωσης των ζευγαριών διαφορετικού φύλου, που εισήχθη στην ελληνική νομολογία το 2008.

Με την ίδια απόφαση το Δικαστήριο υποχρέωσε την Ελλάδα να καταβάλει από 5.000 ευρώ στον καθένα από τους ενάγοντες, καθώς και τη δαπάνη για δικαστικά έξοδα. Η υπόθεση «Βαλλιανάτος και λοιποί κατά Ελλάδος» αφορά τους πολιτικούς γάμους (πολιτική ένωση) που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα με το νόμο 3719/2008 και τον τίτλο «Μεταρρυθμίσεις που αφορούν στην οικογένεια, τα παιδιά και την κοινωνία».

Αυτός ο νόμος επέφερε βελτιώσεις στην επίσημη μορφή της «σχέσης» επιτρέποντας στα εμπλεκόμενα πρόσωπα να αναγνωρίσουν τη σχέση τους σε πιο ευέλικτο νομικό πλαίσιο σε σχέση με αυτό του γάμου.

Οι ενάγοντες, ωστόσο, διαμαρτύρηθηκαν, ενώπιον του Δικαστηρίου, ότι ο νόμος 3719/2008 απευθύνεται αποκλειστικά σε ετερόφυλα ζευγάρια αποκλείοντας κατ' αυτό τον τρόπο τις ενώσεις ομοφυλόφιλων προσώπων. Ισχυρίσθηκαν δε ότι η ελληνική πολιτεία έχει εισαγάγει μία διάκριση, η οποία κατά τη γνώμη τους είναι εις βάρος τους.

Το Δικαστήριο επισήμανε στην απόφασή του ότι ανάμεσα στις 19 χώρες-μέλη που έχουν αναγνωρίσει μια «αστική ένωση» πέραν του γάμου μόνο η Λιθουανία και η Ελλάδα έχουν εισαγάγει διακρίσεις κατά των ομοφυλοφίλων αποκλείοντας από την ένωση αυτή τα άτομα του ιδίου φύλου.

Το δικαστήριο έκρινε ότι, κατά τη γνώμη του, δεν ήταν αναγκαία για την επίτευξη του σκοπού του Νόμου μία τέτοια διάκριση η οποία απαγορεύει στα άτομα του ιδίου φύλου να προσέρχονται σε μία τέτοια ένωση και καταδίκασε τελεσίδικα την Ελλάδα.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ)
Ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα
Αναπαραγωγή και σεξουαλική συμπεριφορά